TürkAkım’da gaz akışı 2019 sonunda
Rus gazını Türkiye’ye taşıyacak TürkAkım projesinde boru hattının yüzde 95’i tamamlandı.
Emre DeveciRus doğalgazını Karadeniz tabanından geçerek Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak TürkAkım Boru Hattı Sistemi inşaatında sona geliniyor. 2019 sonunda gaz akışının başlayacağı projenin Türkiye’deki kara kesiminde inşaat çalışmaları sürerken deniz kesimindeki boru hattının yüzde 95’i tamamlandı. Türkiye’ye yılda 15.75 milyar metreküp gaz taşıyacak birinci hattın açık deniz kısmı tamamlanırken Avrupa’ya yine aynı hacimde gaz taşıyacak olan ikinci hattın da önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Rusya’daki kara kesimini oluşturan tesisler de çalışmaya hazır hale getirildi.
Kara kısmı tamam
TürkAkım’ı oluşturan iki paralel boru hattı, Rusya’da Anapa kentinden başlayıp Karadeniz tabanında 930 kilometre boyunca yol alarak Türkiye’de Kıyıköy beldesinde karaya çıkıyor.
Anapa’da TürkAkım için inşa edilen tesislerden Russkaya Kompresör İstasyonu Müdürü Anatoly Koltakov, her biri 32 megawatt kapasitede 7 üniteden oluşan istasyonun başlıca işlevinin doğalgazın Karadeniz boyunca 930 kilometre gidebilmesini sağlayacak basıncı sağlamak olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye ne kadar doğalgaz aktarıldığını kaydedecek olan ölçüm istasyonu da burada yer alıyor.
Russkaya Kompresör İstasyonu’na 3.5 kilometre mesafedeki TürkAkım Kara Çıkışı Tesisi’nde de son hazırlıklar yapılıyor. Tesisin yöneticisi Anton Barişev, “Bu tesisin işlevlerinden biri Russkaya’dan gelen doğalgazın içeriğini, hacmini, sıcaklığını ve basıncını izlemek. TürkAkım’ın denizaltı kesiminin yıllık denetimini ve bakımını sağlayacak robotlar da boru hattına buradaki özel düzenekten girecek” dedi.
İkinci hatta belirsizlik TürkAkım Projesi Sözcüsü Sander van Rootselaar, projenin Rusya’daki kara tesislerini gezen Türk gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye kıyısındaki inşaatın da hızla ilerlediğini, doğalgazın Türkiye’den sonra izleyeceği güzergâh için görüşmelerin devam ettiğini belirtti. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Basın Sorumlusu Aslı Esen, “Proje, takvime uygun şekilde ilerliyor. Doğalgaz akışı planlandığı gibi 2019 yılı sonunda başlayacak. Rusya kısmındaki tesislerin inşaatı tamamlandı” dedi. Gazprom şirketinin üstlendiği projenin Avrupa güzergâhı için Rus yönetimi, Bulgaristan ve Sırbıistan ile görüşmelerine hız verse de henüz anlaşma sağlanmış değil. |