'Türk ve Kutluk siyasete dönmeli'
Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilliklerinin iade edilmesini isteyen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk için, "Seçilmiş milletvekilleri haksız bir kararla parlamento dışı kaldılar. Böyle bir süreçte parlamentoya dönmeleri halkın iradesine saygınında bir gereğidir" dedi.
cumhuriyet.com.trBDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türk-İş Genel Merkezi'ne gelerek burada Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile yeni anayasa tartışmalarını konuştu. Basına kapalı yapılan toplantı sonrası açıklama yapan Demirtaş, "BDP olarak bugün de Türkiye'nin en büyük işçi örgütüyle Türkiye'nin yeni anayasasını, nasıl bir anayasaya hangi yöntemlerle ulaşacağımızı görüştük. Bu görüşme bizim açımızdan son derece öğretici verimli bir görüşme oldu" dedi.
'Siyasette uzlaşı gerekiyor'
Bugüne kadar yapılan yeni anayasa çalışmalarında, konferanslarında, taslak hazırlıklarında, aktif rol almış bir emek örgütünün bundan sonraki süreçlerde de Türkiye'nin demokratikleşmesine, özgürlüklerin, insan haklarının hayata geçmesinde ve Türkiye'nin yeni anayasasına kavuşmasında etkin bir rol oynayabileceğini ifade eden Demirtaş, "Türkiye'nin yeni anayasası, 30 yıl sonra darbe anayasasından tamamen kurtulma süreci bizce hayati derece de önemlidir. Yukarda da Sayın Başkan'a ifade ettim. Bütün siyasi partiler şöyle bakabilmelidir; sivil, özgürlükçü, demokratik bir anayasa her birimizin koltuğundan kişisel çıkarlarından binlerce kez daha önemlidir. Türkiye kendi toplumsal sözleşmesini ararken siyasi partizan çıkarlardan çok daha ötede önde tutabilmelidir" dedi.
Tabandan gelişmeyecek uzlaşma zeminleri üzerinde siyasetin yeni şeyler inşa etmesinin çok zor göründüğünü ifade eden Demirtaş, "Hele hele siyasetteki bu kutuplaşma bu incitici kaba bir söylemin var olduğu bir ortamda Türkiye'nin yeni bir anayasayı ve Türkiye'nin özgürlükçü bir anayasasının tartışılma zemininin çok zor olduğu görülmelidir. Sivil topluma burada çok önemli roller düşüyor. Önümüzde ki dönemde siyasette uzlaşma arayışları içerisinde olabilecek olan Türk-İş'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.
'Temennimiz çatışmaların son bulmasıdır'
Demirtaş bir gazetecinin kendisine yönelttiği, 'Eylemsizlik devam edecek mi sizce yeni eylemler bekliyor musunuz?' sorusuna, "Umarım Türkiye hiçbir zaman çatışma süreçleri yaşamaz. Yeni anayasa tartışmaları aynı zamanda barış arayışlarıdır. Bizim beklentimiz bütün Türkiye gibi biran önce Kürt sorununda da uzlaşıcı çözümüdür. Kanın akmadığı göz yaşının akmadığı kardeşliğin ve kardeşleşmenin arttığı bir ortamı yakalamaktır. Bizim temennimiz elbette ki çatışmaların son bulması yönündedir. Umut ediyorum öyle olacaktır" dedi.
'Türk ve Tuğluk Parlamento'ya dönmeli'
Bir gazetecinin, "Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un başvuruları ile ilgili meclis hukukçularının olumsuz görüş bildirdiği yönünde bir söylem var" sorusuna Demirtaş, "Meclis hukukçuları ne dedi süreci takip edemedim, ama o konuda umut ediyorum ki pozitif bir yaklaşım sergilenir. Çünkü seçilmiş milletvekilleri haksız bir kararla parlamento dışı kaldılar. Böyle bir süreçte parlamentoya dönmeleri halkın iradesine saygınında bir gereğidir" diye konuştu.