Türk Uzay Aracı Dream Chaser ilk uçuşunu BM için yapacak

İki Türk girişimcinin Amerika merkezli olarak kurduğu uzay firması Sierra Nevada önemli bir görevde kullanılacak uzay aracını üretecek. Dream Chaser adındaki uzay aracı Birleşmiş Milletlerin ilk uzay görevinde kullanılacak.

cumhuriyet.com.tr

 

Birleşmiş Milletler tarihinde ilk kez bir uzay görevi gerçekleştirilecek. 2021 yılında gerçekleştirilmesi planlanan uçuş içinse Türk girişimcilerin geliştirdiği bir uzay aracı kullanılacak. 1963 yılında Amerika Nevada’da Fatih Özmen ve eşi Eren Özmen tarafından kurulan Sierra Nevada isimli şirket tarafından geliştirilen bir uzay aracının kullanılacağı görev hem Birleşmiş Milletler için hem de gelişmemiş ülkeler için büyük bir önem arz ediyor. Zira Dream Chaser yani Hayal Avcısı adını taşıyan bu uzay aracı düşük maliyetli uzay yolcuları yapılabilinmesi için geliştirilmiş. NASA ve Avrupa Uzay Araştırmaları Merkezi ESA tarafından da yatırım alan araç sayesinde Uluslararası Uzay İstasyonuna daha düşük maliyetlerle seferler düzenlenebilecek. Ayrıca gelişmemiş ülkeler Birleşmiş Milletler üyesi olma koşuluylsa Dream Chaser’ı kiralayabilecek. Birleşmiş Milletler gelişmemiş ülkelere fiyat konusunda yardımcı olacak.


Fırlatılırken Atlas V ve Ariane 5 gibi alışılmış roketlerle fırlatılması gereken Dream Chaser, kalkıştan sonra uzay boşluğuna ulaştığında ise roketten ayrılıyor ve kendi motorları ile haraket etmeye başlıyor. Araç hem kalkış sırasında ve hem de yörüngesine ulaştığında pek çok bilimsel çalışma yapma potansiyelerine sahip. 210 gün boyunca uzayda Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlı kalabilen araç dünyaya dönerken ise özel bir rokete ihtiyaç duymuyor.
Bir uçak formunda tasarlandığı için kendi kendine dünyadaki bir uçak pistine iniş gerçekleştirebiliyor. Astronotlar için pek çok güvenlik önleminin aldındığı araçta bir sorun oluştuğu taktirde yedek sistemler devreye girerek mürettabatın hayatta kalmasına ve görevlerini tamamlamasına yardımcı oluyor.
Türk Girişimcilerin Uzay Aracı İlk Uçuşunu Gerçekleştirecek
 
Türk girişimciler Eren Özmen ve CEO görevindeki eşi Fatih Özmen’in önderliğinde Amerika Birleşik Devletlerinde tasarlanan uzay aracı henüz uçuşara başlamadı. Yapılan test uçuşlarının ardıdan ilk uçuşunu ise Birleşmiş Milletler için 2012 yılında yapacak. 2021 yıllında yapılması planlanan uçuşta uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu’na bağlanmak için özel bir mekanizmaya ihtiyaç duyuyor. Kısa adıyla IBDM olan mekanizma sayesinde Dream Chaser, istasyona arka bölümden motorları da kapsayacak şekilde bağlanıyor. Uluslararası Kenetlenme Mekanizması adı verilen bu sistemi hem Avrupa ülkeleri ESA kapsamında hem de NASA ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri kuracak. Uluslararası Kenetlenme Mekanizması Dream Chaser’a özel olarak üretilecek ve geliştirme maliyetleri milyonlarca doları bulacak. Tek bir ülkenin bu maliyetleri karşılaması oldukça güç olduğu içinde Amerikan ve Avrupalı mühendis ve bilim insanları bu mekanizma için birlikte çalışacak.

Apple Kampüs 2’den yeni video!