Türk tiyatrosu bir devini kaybetti
Fikret Tartan, İzmir’de vefat etti.
DHA
Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Melek Tartan ile evli, Fikret Tartan’ın cenazesi, yarın saat 10.30’da Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde düzenlenecek törenden sonra Karşıyaka Beşikçioğlu Camii'nde kılınacak öğle namazı ardından Doğançay Mezarlığında toprağa verilecek.
Bir dönemin 'Radyo tiyatrosu', 'Arkası yarın', 'Unutulmayan hatıralar' gibi önemli yayınlarının hazırlayıcısı ve yapımcısı olarak da görev yapan, Türkiye’nin ilk özel tiyatrosu olan 'Başkent Tiyatrosu'nu kuran, devlet tiyatrolarında çok sayıda oyunda rol alan ve sahneye koyan ve tiyatroya katkıları nedeniyle çok sayıda ödülün de sahibi Fikret Tartan, en son olarak Tiyatro’nun özelleştirilmesi sürecinde Türk Devlet Tiyatrosunun tarihini de yazarak önemli bir boşluğu doldurmuştu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın babası olan Fikter Tartan'ın vefatı sanat dünyasında büyük üzüntü yarattı.
Fikret Tartan Kimdir ?
İzmir Devlet Tiyatrosu, Nisan 1957'de İzmir'de faaliyete geçmiştir. Ancak, Ankara Tatbikat Sahnesi'nin 1944'ten itibaren başlayan turneler düzenlemiştir. 1949'da çıkarılan “Devlet Tiyatro ve Operasının Kuruluş Yasası” çıktıktan sonra, Tatbikat Sahnesi bu sefer İzmir'e, "devlet tiyatrosu" adı altında turnelere gelmiştir.
İzmir Devlet Tiyatrosu’nda sürekli oyunların oynanmasına 1957-1958 sezonunda başlanmıştır. 1 Ekim 1957’den itibaren de ilk olarak John Boynton Priestley’in Haftabaşı adlı oyunu sayla devamlı-sürekli oyunlar sahnelenmeye başlandı.
1957'den 1971 yılına kadar Ankara'dan desteklenen sürekli oyunlarla seyirci karşısına çıkan tiyatro, 1971'de kendi kadrosunu kurdu. Bu kadroda müdürlük görevine Ragıp Haykır getirilmiştir. İlk kadroda yer alan isimler arasında Semih Sergen ve Işıl Yücesoy isimleri dikkat çekicidir.
Yerleşik kadro ilk olarak, J. M. Synge'in Babayiğit adlı oyununu sahneye koymuştur.