Türk şirketleri ucuzladı
Yabancının birleşme ve satın alma işlemi 2016’da altı yılın en düşük seviyesine indi; güvenlik kaygısı ve kurdaki dalgalanma, inen fiyata karşın olumsuz etkiledi.
cumhuriyet.com.trTürkiye’deki birleşme ve satın alma (M&A) işlemleri 2016 yılında yüzde 53 düşüşle 7 milyar dolara gerilerken, yabancıların gerçekleştirdiği işlemler de 2.5 milyar dolar ile 2009’dan bu yanaki en düşük seviyeye indi. Mevcut konjoktürde Türk şirketlerinin değerinin düşmesi bile yabancının gelmesine yetmedi. Kamu kaynaklı işlemlerin öncülüğünde M&A hacminin 2017’de 10 milyar dolara yükselmesi öngörülürken; yurtiçi ve bölgedeki güvenlik endişeleri, ekonomik büyümede yavaşlama ve kurdaki dalgalanmanın ise yabancı ilgisini yine sınırlaması bekleniyor
Yüzde 53 geriledi
2016’da Türk şirketlerinin fiyatlamalarının da düştüğü görülürken, finansman temininin de zorlaştığı belirtildi. Ernst &Young (E&Y) Türkiye tarafından açıklanan “Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2016 Raporu”na göre, geçen yıl Türkiye’de M&A işlem sayısı ve hacminde önemli düşüş gerçekleşirken, işlem değeri açıklanan 101 işlemle toplam 4.6 milyar dolar tutarında işlem hacmi yaratıldı. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacim 7 milyar dolar oldu.
Bu tutarlar 2015’te sırasıyla 10.7 milyar dolar ve 15 milyar dolar olmuştu. Özel sermaye fonlarının 2016’da gerçekleştirdiği işlem adedinde artış gözlemlenirken; 70 işleme imza atan fonlar, değeri açıklanan işlemlerle toplam 331 milyon dolar oldu. Enerji sektörü işlem hacmi bazında, bilişim sektörü de adet bazında ilk sırada yer aldı. Enerjide 30 işlem ile 1.6 milyar dolarlık işlem hacmi yaratıldı.
Yabancı ‘gelmem’ diyor
Yabancı yatırımcıların işlem sayısı son altı yılın en düşük seviyesine gerileyerek 93 olurken, yerli yatırımcılar da 150 işlem yaptı. Yabancı yatırımcıların gerçekleştiği işlem hacminin 2009’dan bu yana en düşük seviyeye gerilediğini belirten EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Cem Günfer, “Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdikleri işlem hacminin 2016’da 2.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu rakam, 2015 yılında 6.6 milyar dolar seviyesindeydi” dedi. 2016 yılı için sene başında 15 milyar dolarlık işlem hacmi öngörüleri bulunduğunu, ancak gerçekleşmenin bunun çok altında kaldığını belirten E&Y Türkiye Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler, “Kurdaki anormal dalgalanma, Suriye ve Rusya ile ilgili gelişmeler, darbe girişimi, OHAL, terör olayları üst üste geldi. Bunlara yabancılar Türkiye’ye gelmeyerek çok sert tepki verdi” dedi.
Fiyatlar düştü
Mevcut konjonktürde Türk şirketlerin değerinin de düştüğünü belirten Cantekinler, “Fiyatlamalar aşağı gitti, Türk şirketler ucuzladı. Fakat ucuzlamaları yabancıların ilgisini artırmadı. İhracat yapan şirketleri yabancılar biraz daha güvenli buluyor. Ancak özellikle gelirleri TL olan bir şirketseniz yatırımcının ilgisini çok çekmeyebiliyor” diye konuştu. Finansman bulmanın da zorlaştığını ifade eden Cantekinler, “Ülke notu düştüğü zaman ülke riski artıyor. Bununla birlikte bazı şirketlerin kendi risk primleri de artabiliyor... Finansmanda da biraz sıkıntılar var” dedi.