Türk sinemasındaki Bizans ve Bizans 'İstanbul'u

Tarih Vakfı, bir gelenek haline gelen 'Perşembe Konuşmaları' kapsamında, sezonun 2. buluşmasında 11 Ekim tarihinde Galatasaray Avrupa Pasajı'ndaki salonunda saat 18.30'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Buket Kitapçı'yı ağırlıyor.

cumhuriyet.com.tr

Buket Kitapçı konuşmasında, “Fetih 1453” filminin eleştirilerine yer verip, filmdeki “Bizanslı” ve “Türk” imajlarının 1960-70’li yıllarda yapılan filmlere kıyasla ne gibi değişikliklere uğradığına ve bu değişikliklerin güncel politikalarla ilişkisine değinecek. Aynı zamanda, kamusal tarih alanına giren bu filmlerin, hem 1960-70’li yıllarda hem de 2012 yılında güncel politikalarla şekillenmiş veya şekillenmekte olan toplumsal bilinci pekiştiren yapımlar olduğunu öne sürecek.
 
1960 ve 1970’li yıllar, Türkiye’de Bizans’ı dolaylı veya dolaysız konu alan en fazla filmin üretildiği yıllardır. Bu dönemdeki filmlerin mekan, kostüm, diyalog analizi yapılıp “imaj araları” okunduğunda ise filmlerin tarihsel olarak bir yorum yapmadığı görülmektedir. Bu dönemdeki filmlerde konu alınan Bizans, yüzlerin umutla çevrildiği ancak hayal kırıklığı yaratan “Batı Dünyası”nı temsil etmekteydi. Aynı zamanda her zaman gıpta edilen ve “taşı toprağı altın” diye gelinen ancak yeni gelenleri dışlayan Şehr-i İstanbul’u da simgelemekteydi.
 
Bizans, 2000’li yılların başında bu filmlerin bir parodisi olarak çekilen “Kahpe Bizans” filminin ardından, “Fetih 1453” ile karşımıza çıktı. Dört milyon kişinin izlediği film, gösterimi öncesi ve sonrasında birçok kişi tarafından tartışıldı.

(0212 219 29 71)