Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu
Türkiye'ye getirilen veya yurtdışına kaçırılan değerli eşya ve kıymetlere ilişkin fiillere uygulanacak yaptırımlar konusunda, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.
cumhuriyet.com.trAKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü'nün, kanun teklifine göre, Bakanlar Kurulu'nun Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu hükümlerine göre yapmış bulunduğu genel ve düzenleyici işlemlerdeki yükümlülüklere aykırı hareket edenler 3 bin YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezasına çarptırılacak.
Fiil, tahvil ile kıymetli madenler ve kıymetli taşlarla ve ticari senetlerle, tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikaların izinsiz olarak yurtdışına çıkarılması veya yurda sokulması mahiyetindeyse, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre suç veya kabahat oluşturmadığı takdirde, kıymetlerin rayiç bedeli kadar, teşebbüs halinde ise bu bedelin yarısı kadar idari para cezası verilecek.
Her türlü mal, kıymet, hizmet ve sermaye ithal ve ihraç edenler ve bu işlere aracılık edenlerden bu işlemlerinden doğan alacaklarını tayin edilen süreler içinde yurda getirmeyenler, yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde 5'i kadar idari para cezasıyla cezalandırılacaklar. Para cezası yurda getirilmesi gereken paranın yüzde 2,5 oranından fazla olamayacak.
İthalat, ihracat ve diğer işlerinde döviz veya Türk parası kaçırmak kastıyla muvazaalı işlemlerde bulunanlar, yurda getirmekle yükümlü oldukları veya kaçırdıkları kıymetlerin rayiç bedeli kadar idari para cezasıyla cezalandırılacak. Bu fiilin teşebbüs aşamasında kalması halinde verilecek ceza, yarı oranında indirilecek.
Bu kabahatlerin bir tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde, tüzel kişiliklere de aynı miktarda idari para cezası verilecek.
İdari para cezasını vermeye Cumhuriyet Savcısı yetkili olacak.