"Türk ihracatçısının zihinsel değişime ihtiyacı var"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Amerika'nın ticaretinden daha fazla pay alması gerektiğine işaret ederek, "Türk ihracatçısının bir zihinsel değişime ihtiyacı var. Maalesef bizim ihracatçılarımızda 'orası çok uzak nasıl satıyım?', 'dünyanın Amerika'sı nasıl satılır?' mantığı var. Elin oğlu nasıl satıyorsa sende o şekilde satacaksın" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ABD temasları kapsamında Türk ve Amerikalı iş adamlarıyla iftar yemeğinde bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Bakan Çağlayan Türkiye'nin Amerika'nın ticaretinden daha fazla pay alması gerektiğini yineleyerek, "Önümüzde artık bir radarımız bir kılavuzumuz var. Nereye niçin gitmeliyiz artık biliyoruz. Bizim Türk ihracatçısının bir zihinsel değişime ihtiyacı var. Maalesef bizim ihracatçılarımızda 'orası çok uzak nasıl satıyım?', 'dünyanın Amerika'sı nasıl satılır?' mantığı var. Elin oğlu nasıl satıyorsa sende o şekilde satacaksın. Burada 2 trilyon dolarlık mal satıyorlarsa dünyanın 17'inci büyük, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olan ve Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıldönümünde 2023'te Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm Türkiye için, Cumhuriyet, özgürlük, bağımsızlık için seve seve canlarını vermiş atalarımıza karşı bizim bir boyun borcumuz var. Türkiye muhasır medeniyetler seviyesine geldi. Muhasır medeniyetten kastımız ne; Türkiye'nin zenginleşmesi, büyümesi, Türk insanını milli gelirden daha fazla pay alması ve Dünyanın en önemli ekonomilerinden biri olması. Bu çerçevede biz Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmak için çok yoğun stratejiler ve çalışmalar yapıyoruz. Böyle bir ortama da artık ihracatçımızın da Amerika'ya ihracat yapmaktaki ürkekliğini kenara bırakması lazım. Ben arkadaşlarda o yeteneğini görüyorum. İhracatçılarda o cesareti görüyorum ve hepsinden de öte bizim burada bu toplantıya katılan sizler gibi çok önemli bir diasporamız var. Dünyanın birçok ülkesinde bu yok" şeklinde konuştu.

Avrupa acınası durumda

2001 Türkiye'sini şu anda Yunanistan'ın içinde bulundu duruma benzeten Bakan Çağlayan, "2001 Türkiye'si bugün İrlanda'nın içinde bulunduğu duruma benziyor. Şu anda dünya ekonomisinde kaleler yıkılıyor. Taşlar yerinden oynuyor. Amerika'da ortaya çıkan krizin etkileri ortaya çıkıyor. Bugün Avrupa birçok ülkede çok ciddi krizlerle boğuşuyor. Şu anda Avrupa'nın içinde bulunduğu durum hakikaten acınası durumda. Ama Türkiye böyle bir ortamda ben tekrar söylüyorum. Bazılarını acıtacağını bildiğim halde söylüyorum ekonomisi kaya gibi kaya. Taş gibi. Ben bunu söylüyorum bir köşe yazarı kendine vazife çıkartmak için kalkıyor diyor ki bu ekonomi bakanı Türkiye ekonomisi için kaya gibi diyor. Ne diyeyim senin hatırın için 'kim gibi' mi diyeyim. 'kaya gibi' tabi. Ben ülkemin ekonomisini elimdeki rakamlarla görüyorum. Ama senin hatırın için sırf hükümeti kötülemek için, sırf Türkiye'ye kötülemek için niye ben olduğundan farklı bir şey söyleyeyim. Bakın bunlar Türkiye'de artık nesilleri tükenmiş 3-5 köye yazarıdır" ifadelerini kullandı.

"Ben pilot değilim"

Buraya Güney Kore'den geldiğini anımsatan Bakan Çağlayan ABD'ye yaptığı ziyaret ile toplam 24-25 aydaki seyahat sayısının 99'a ulaştığını kaydetti. Çağlayan, "Ben pilot değim normal aile babasıyım. Benimde çoluğum çocuğum, bakanlıkta işlerim var" dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin şu anda dünyanın gıpta ile baktığı bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Şu anda bilin ki Avrupa'nın akciğerleri Türkiye olmuştur. Gelen sermayeden, gelen doğrudan yatırımdan görüyoruz" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 9 yılda çok yol kat ettiğine işaret ederek, "9 basamak ekonomi liginde atlamak öyle ip atlamaya benzemez. Zor bir iş kolay bir iş değil" dedi.
Son 9 yılda Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım miktarının 95 milyar dolar olduğunu belirten Çağlayan, "Sebebi Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarı yakaladı" ifadesini kullandı.