Türk fındığında aflatoksin bulunduğu iddiası

Trabzon'da fındık ihracatçıları, İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifleri Birliği tarafından Türk fındığının zararlı toksin maddeler içerdiğini ileri sürerek Avrupa Birliği üyesi ülkelere Türkiye ihracatının yasaklanması istemine tepki gösterdi.

AA

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Cirav, yaptığı yazılı açıklamada, iddiaların hiçbir gerçekliğinin bulunmadığını belirterek, "İspanyollar bu gibi gerçekle uzaktan yakından ilgisi bulunmayan iddiaları geçmişte de yapmışlardı. Türkiye'nin son yıllarda uyguladığı istikrarlı politikalarla artan fındık ihracatını baltalayarak kendilerine pazar yaratmak için kullanılan basit taktiklere kimse inanmaz" dedi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu da Türk fındığının ihracattaki kalitesinin her geçen yıl arttığına ve aflatoksin gibi iddiaların tamamen asılsız olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "İhracat rakamları da giden fındıklarda ortada. Aflatoksin diye bir sorunumuz yok. İşin aslı Türk fındığı ile rekabet edemeyen İspanyolların asılsız haberler ve başvurularla kendilerine pazar bulmaya çalışmalarıdır. Bu konuda fındık ihracatçı birliklerimiz kendilerine ve kamuoyuna daha detayla bilgi vereceklerdir."