"Türk-Ermeni barışı kesin değil"
The Economist dergisi, "Futbol Diplomasisi" başlığı altında Türk-Ermenistan mutabakatını değerlendirirken barışmanın "gerçek bir olasılık" olsa da "kesin olmadığı" yorumunu yaptı.
cumhuriyet.com.trTürkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşı, The Economist dergisinin son sayısında da yankılandı. Dergi, "Futbol Diplomasisi" başlıklı analizinde Türkiye ile Ermenistan arasında varılan uzlaşıyı değerlendirirken "Türkiye ve Ermenistan, onyıllarca azgın bir düşmanlıktan sonra yakınlaşıyor?" sorusunu yanıt ararken "İki eski düşman arasındaki ilişkilerin tesis edilmesinin uzun bir zaman alabileceği" görüşünü dile getirdi.
İki ülkenin arabulucu İsviçre ile birlikte 31 Ağustos'ta yayımladığı ortak açıklamanın ardından barışmanın "gerçek bir olasılık" olsa da "kesin olmadığı"nı kaydeden dergi, iki ülke arasındaki dostluk umutlarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Eylül 2008'de maç için Erivan'a gitmesi ile serpildiğini belirtti.
İngiliz dergisi, Türkiye'nin, daha önce sınırın ancak Ermenistan ile Azerbaycan'ın barışmasından sonra açacağını söylediğini, ancak geçen Nisan ayında açıklanan "yol haritası" mutabakatı ile tutum değiştirdiği gibi göründüğünü belirterek bunun en büyük nedeninin de, ABD Başbakanı Barack Obama'nın "soykırım" sözcüsünü kullanmasını önlemek olduğunu ve bu çabanın, sonuç verdiği yorumunu yaptı.
Ancak kısa bir süre sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eski politikasına dönüş yaptığını kaydeden The Economist, bu dönüşün, hem Türkiye'de milliyetçi tepki, hem de Azerbaycan'ın, Rusya'ya yakınlaşma tehdidinin bir yansıması olduğu öne sürülen analizde, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın da, sınırın açılma eşiğinde olmadığı sürece dönüş maçı için Türkiye'ye gitmeyeceğini açıklayarak misillemede bulunduğunu yazdı.
31 Ağustos açıklamasının ise, Sarkisyan'ın maça gelmesini sağlama gereğini göz önünde tutularak yapıldığını öne süren gazete, bu bağlamda iç siyasi istişareler için belirlenen altı haftalık sürenin de, maçın hemen önce sona ereceğine de dikkat çekti.
İki ülke arasındaki bağların hızla gelişmesine ve Ermeni turistlerinin Türk sahillerine akmasına karşın her iki ülkede muhalefetin, güçlü bir biçimde mutabakata karşı çıktığına dikkat çekti.
The Economist, Ermenistan'daki "şahin milliyetçilerin" hükümetin mevcut sınırlara ve 1915 olaylarını araştıracak ortak komisyonu evet demesine öfkeli olduklarını, Sarkisyan'ı Karabağ'ı satmakla suçladıklarını Protokollerin iki ülkenin parlamentolarınca kabul edilmesi gereğinin de üstesinden gelinmesi gereken diğer bir engel oluşturduğunu kaydetti.
"Türkiye'nin yanıtı çelişkili"
Ankara'nın pozisyonunu da değerlendirirken Türkiye'nin reaksiyonunun ise, "çelişkili" olduğunu öne süren The Economist, şunları yazdı:
"Türkiye'nin reaksiyonu ise çelişkili. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sınırın yılsonuna kadar açılacağı umduğunu ısrarla ifade ediyor. Ancak aynı zamanda Ermenistan ile barışın, sadece bu ülke Azerbaycan ile barışırsa kalıcı olabileceğini de söylüyor. Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzun bir süreden beri devam eden görüşmeler ise, sonuç sağlamadığı gibi görünüyor. Belki Davutoğlu'nun en yerindeki beyanı ise, Türkiye ve Ermenistan'ın 'uzun bir sürecin' başında bulundukları yolundaki sözleri. Ne kadar uzun bir süreç ise, hiç kimse bilmiyor."