"Türk enerjisi kömür mü, gaz mı?"

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türk hükümetinin, yerel kömüre dayalı termik santrallerin yapımını teşvik etme kararını eleştirdi.

cumhuriyet.com.tr

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Beyondbricks" blogunda yayımladığı "Türk Enerjisi: Kömür Mü, Gaz Mı?" başlıklı haber analizinde Türkiye'de enerjinin nasıl üretildiği meselesinin kamuoyunu çok ilgilendirdiğini belirtti.

Türkiye'de tüketilen enerjinin yarısına yakın bölümünün gazdan sağlandığı için petrol fiyatlarının önem taşıdığına, ailelerin aylık bütçelerini etkilediğine dikkat çekildi.


"Petrolde her 10 dolarlık artış faturada 4 milyar dolarlık ek yük"

İngiliz gazetesi, hanehalkının yanısıra ödemeler dengesi üzerinde de bir etkisinin olduğunu belirtirken de petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artışın, Türkiye'nin yıllık ithalat faturasında 4 milyar dolarlık ek yük anlamına geldiğini vurguladı.

Bu nedenle Aksa Enerji tarafından inşa edilen ve yerli kömürü kullanan Göynük santralının yapımının ilgi uyandırdığını kaydeden gazete, hükümetin bu yıl 5,000 ve 6,000 mw santraller için ihaleye gitmeyi, 2023 yılına kadar 18,000 mw elde etmeyi planladığına, bunun 25 milyar dolar civarında bir yatırım gerektireceğinin tahmin edildiğine dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:


"Yararları belirtildiği kadar önemli olmaz"

"Yani, Türkiye'nin hanehalkı ve ödemeler dengesi için iyi haber. Ama gerçekten öyle mi? Aslında tüm bu yatırımların yararları, ne hemen görülecek ne de belirtildiği kadar önemli olmayacak. Her şeyden önce Türkiye'nin kömür rezervlerinin çoğu, düşük derece linyitten oluşuyor, yani üretebildiği enerjiyle kıyasla çıkarılması pahalı ve yüksek kirlilik yaratan türden."

Bunun ardından gazete, geçen 10 yılda Afşin Elbistan'daki kömürü kullanmak üzere iki 1,000 mw santral için açılan iki ihalenin sadece bir tek teklif aldığına dikkat çekti.

FT, başka kömür alanlarının yerleri, santral yapımı için daha uygun olsa da kömürden enerji üretmenin, gaza kıyasla "karmaşık ve emek yoğun" bir süreç olduğunu kaydetti.

Haberde ayrıca gaz fiyatlarının halen yüksek olsa da her zaman böyle olmayabileceği savunuldu. Haberde şu değerlendirme de yapıldı:

"Türkiye, halen bir yandan dünyanın en büyük rezevlerinin bazıları ile dünyanın en büyük ve en karlı gaz piyasalarından biri olan Avrupa Birliği arasında kıskanılacak bir konumda bulunuyor."

Bu bağlamda Türkiye ile Azerbaycan arasında geçen ay imzalanan gaz anlaşmasına da vurgu yapılan haberde Türkiye'nin gaz talebinin bu yıl yüzde 9 büyümesinin beklendiği vurgulandı.

Financial Times, haberinde ayrıca Türkiye'nin, önümüzdeki 10 yılda çok büyük gaz yatakları beklenen Irak'ın kuzeyinde bulunduğunu anımsatarak Bağdat hükümeti ve Kuzey Irak Kürt Yönetiminin, Avrupa'ya Türkiye üzerinden gaz sağlama olasılığını değerlendirdiğini, bu çerçevede Türkiye'ye daha ucuz gaz verilebileceğini de yazdı.