Türk dış politikasında 2009 yılı (Ocak-Şubat)

Ocak ayı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının yankılarıyla geçerken, şubat ayında İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin Türkiye'ye yönelik sözleri ve ardından meydana gelen gelişmeler ön plana çıktı. Türkiye, yılın başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yanı sıra pek çok lidere de ev sahipliği yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Türk dış politikasında ocak ve şubat aylarında belli başlı şu gelişmeler kaydedildi:

3 OCAK
- Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'deki gelişmeleri ele almak üzere Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) İcra Komitesinin olağanüstü toplantısına katıldı. Babacan, toplantıda, Filistinliler arasındaki anlaşmazlığın çok önemli bir sorun olduğunu belirtirken, uluslararası bir gözlemci güç kurulması gerektiğini ifade etti.

5 OCAK
- Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Ankara'da Dışişleri Bakanı Babacan ile bir araya geldi. Babacan, Gazze'de derhal ateşkes sağlanması çağrısını yineleyerek, "Ateşkesin unsurları, tarafların kabul edebileceği bir şekilde derhal belirlenmelidir" dedi. El Muallim de, bir an önce ateşkese ulaşılması, geçiş kapılarının açılması ve ortak bir mekanizma bulunmasının hedeflendiğini belirtti.

6 OCAK
- Dışişleri Bakanı Babacan, Gazze'deki durumu ele almak üzere BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) düzenlenen toplantıya katılmak için New York'a gitti. Babacan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, konseyde kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes ile İsrail askerlerinin tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunulan kararın tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.

7 OCAK
- İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın Özel Temsilcisi Said Celili, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Celili, Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelirken, görüşmelerde Gazze'deki son gelişmeler ele alındı.

8 OCAK
- AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana da Ankara'nın ocak ayındaki konuklarındandı. Solana, yaptığı açıklamalarda, Gazze'de en kısa zamanda ateşkes sağlanmasını umduklarını söyledi.

9 OCAK
- AKP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olarak atandı.

10 OCAK
- AB Genel Sekreterliği, Başbakanlığa bağlandı.

- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Fas'ta temaslarda bulundu. Bağış, İsrail'in saldırdığı Gazze'de büyük bir insanlık dramının yaşandığını belirterek, Türkiye'nin, acil bir ateşkes sağlanması için elinden geleni yaptığını bildirdi.

11 OCAK
- Bağış, AB Genel Sekreterliğinde düzenlenen törenle Başmüzakerecilik görevini Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan devraldı.

12
OCAK
- Dışişleri Bakanı Babacan, resmi ziyaret için Kosova ve Bosna Hersek'e gitti. Ziyaret sırasında Türkiye ile Kosova arasında Strateji Belgesi ve Karşılıklı Vize Muafiyeti Anlaşması imzalandı. Babacan, Saraybosna'dan yaptığı açıklamada, İsrail'in artık hiçbir yerden "yeşil ışık" görmemesi ve "dur" mesajını çok açık seçik herkesten alması gerektiğini söyledi.

13 OCAK
- İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Parlamento Birliği olağanüstü toplantısı için Türkiye'ye geldi. Laricani, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin olarak, "Siyonist rejimin cinayeti, insanlık aleyhine bir cinayettir. Bir an önce ateşkes ilan edilmeli" dedi.

16 OCAK
- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Doğu turu çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Ban, BM Güvenlik Konseyinin Gazze'deki duruma ilişkin 8 Ocak 2009 tarihli ve 1860 sayılı kararı çerçevesinde çatışmaların bir an önce durdurulması ve kararın uygulanması konusunda Ankara'da istişarelerde bulundu.

- Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmenin ardından Guellah, Türkiye'nin barış için gösterdiği çabaları büyük takdirle izlediklerini belirtirken, Gazze'de 21 gündür devam eden trajedinin artık durdurulması gerektiğini söyledi.

21 OCAK
- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Brüksel'de temaslarda bulundu. Bağış, "AB'yi Türkiye'nin diyetisyeni olarak görüyorum" dedi.

23 OCAK
- Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ankara'da resmi temaslarda bulundu. Dışişleri Bakanı Babacan, Zebari ile yaptığı görüşmenin ardından, "PKK terör örgütünün faaliyetlerinin sona erdirilmesi ve örgütün bertaraf edilmesi, Türkiye-Irak ilişkilerinin tamamen normalleşmesi için olmazsa olmaz bir adım" derken, Zebari, Irak, Türkiye ve ABD hükümetlerinin paylaştığı bir ortak merkez kurulacağını söyledi.

24 OCAK
- Dışişleri Bakanı Babacan ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Ulusal Programın uygulanmasına yönelik çalışmaları ele almak amacıyla AB Genel Sekreterliğinde Türk kamu yönetiminin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi.

25 Ocak
- Dışişleri Bakanı Babacan, Çek Cumhuriyeti AB Dönem Başkanlığının Gazze ile ilgili toplantısına katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.

27 OCAK
- Dışişleri Bakanı Babacan, Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısına katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasına gitti. Babacan, hareketinden önce yaptığı açıklamada, 2009 yılının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde bir dönüm noktası olabileceğini belirterek, "Bu sene içinde bir çözüm olursa, bu beni şaşırtmaz doğrusu" dedi.

30 OCAK
- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Davos'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gösterdiği tepkiye ilişkin olarak, "Başbakanımız, orada hepimizin göğsünü kabartan bir davranışta bulundu" dedi.

ŞUBAT

5 ŞUBAT

- Dışişleri Bakanı Babacan, KKTC'ye gitti.

- Türkiye, ABD'nin PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün İran kolu PJAK'ı (Özgür Yaşam Partisi) ABD terör örgütleri listesine almasını memnuniyetle karşıladı.

6 ŞUBAT
- Dışişleri Bakanı Babacan, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 45'inci Güvenlik Politikaları Konferansına katıldı. Babacan burada, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Eduard Nalbantyan ile görüştü. Babacan, Ermenistan'la, sorunların ikili planda konuşulduğu bir sürecin başlatılmış olduğunu söyledi.

- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Almanya'da çeşitli temaslarda bulundu.

7 ŞUBAT
- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. Abbas, Türkiye'ye Gazze'de son meydana gelenler ve Filistin sorunuyla ilgili çabaları için teşekkür ederek, "Türkiye'nin gizli bir gündemi olmadığını biliyoruz. Türkiye, Filistin halkının barış içinde yaşamasını istiyor" dedi.

9 ŞUBAT
- Dışişleri Bakanı Babacan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Seyoum Mesfin'le bir araya geldi. Mesfin, Türkiye'nin Afrika için örnek ve ilham verici bir ülke olduğunu söyledi.

- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Brüksel'de Brüksel'de çeşitli temaslarda bulundu.

10 ŞUBAT
- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki veren Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

- Türkiye'nin ilk Priştine Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler oldu.

- Dışişleri Babacan, Lüksemburg'da temaslarda bulundu. Babacan, AB ile yürütülen tam üyelik müzakerelerinde AB'nin Türkiye'ye yönelik taahhütlerine sadık kalması gerektiğini söyledi.

12 ŞUBAT
- Dışişleri Bakanı Babacan, Letonya'ya resmi ziyarette bulundu.

14 ŞUBAT
- Türkiye, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mirzahi'nin sözleri nedeniyle İsrail'e nota verdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Her türlü diplomatik teamüle, tarihi ve güncel gerçeklerle taban tabana zıt ifadeler içeren açıklama, Sayın Başbakanımıza ve ülkemize yönelik kabul edilemez ithamlar ve hezeyanlarda bulunması sebebiyle bir nota tevdi edilerek protesto edilmiştir. Ayrıca söz konusu beyanların mesnetsiz ve kabul edilemezliği vurgulanarak, bu durum hakkında İsrail makamlarından acilen izahat istenmiştir" denildi.

16 ŞUBAT
- Dışişleri Bakanı Babacan, Yemen, Bahreyn ve Litvanya'yı kapsayan tura çıktı.

17 ŞUBAT
- Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader, Ankara'da resmi temaslarda bulundu. Ziyaret sırasında iki ülke arasında, ikili ilişkilerin geliştirilmesine dair "Strateji Belgesi" ile ekonomi, dış ticaret, yatırımlar ve çevre konularında anlaşmalar imzalandı.

19 ŞUBAT
- ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) Başkanı Keith Alexander, Ankara'da temaslarda bulundu.

20 ŞUBAT
- Türkiye ile İstanbul'da bulunan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Sekreteryası arasında Merkez Anlaşması imzalandı. Anlaşmayla İstanbul'daki D-8 Sekretaryasının hukuki statüsü resmiyet kazanmış oldu.

23 ŞUBAT
- Türkiye'nin İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'nin sözlerine ilişkin notasına İsrail yanıt verdi. Yanıtta, "Mizrahi'nin Türkiye ile ilgili görüşlerinin sadece kendisine ait olduğu ve İsrail'in duruşunu temsil etmediği" belirtilirken, İsrail'in Türkiye ile ilişkilere verdiği önem vurgulandı.

26 ŞUBAT
- ABD'nin Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Mitchell, "Gazze'deki insani ihtiyaçların karşılanması ve kalıcı ateşkes sağlanması için gösterilen çabalarda Türkiye'nin liderliğini bekliyoruz" dedi.