Türk Denimciler gece gündüz çalışıyor

Türk denim (jean) üreticileri siparişleri yetiştirmek için gece gündüz çalışıyor.

cumhuriyet.com.tr

Dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen geçen yıl denim ihracatını artıran Türk üreticiler, 2010 yılına daha yoğun girdi.

Türk denimciler, hızlı ve kaliteli üretimi, hızlı teslimatı, kendi marka ve tasarımıyla Avrupalı denim firmalarının Uzakdoğu siparişlerini kaptı. Jean pantolonun anavatanı ABD'deki büyük şirketlerin alım grupları bile Türkiye'de mal üretecek firma arıyor.

Türkiye Denim Sanayici ve İşadamları Derneği (DENİMDER) Başkanı Nedim Özbek, geçen yıl dünya denim pazarının büyümediğini ama Türkiye'den alımların arttığını vurgulayarak, Avrupalı büyük firmaların çoğunun stok maliyetini artırdığı için artık Çin ve Uzakdoğu'da üretim yaptırmayı cazip bulmadığını söyledi.

Özbek, şöyle dedi:
''Hatta 2010 bizim için Amerika pazarı açısından da iyi bir yıl olacak. Çünkü, Amerika'nın da Çin'deki yüksek talepleri dönüyor. Artık hazır giyim üreticileri, denimciler ve modacılar çok büyük stoklarla bu işe girmiyor. Fırındaki taze ekmek gibi düşünün... Tekstil ve hazır giyim ekmeğe benziyor, bayatladığı zaman giyilmiyor. Ürünlerin raf ömrü 20 gün. O malı 15-20 günde satamadıysanız outlete gidiyor. Bunu yapabilmeleri için tek şart Türkiye'de var. 3 hafta gibi kısa sürede istedikleri tüm ürünleri depolarına teslim ediyoruz. Hızlı üretim ve hızlı teslimat çok büyük avantaj yarattı. Bu da siparişleri Türkiye'ye kaydırdı.''

''Arap pazarları iyi bir pazar olabilir''

Krizin etkilerinin geçtiğini belirten Nedim Özbek, ''2009 iyi geçti, 2010 daha iyi geçecek. Bütün denim üreticileri gece gündüz full mesai yaparak çalışıyor'' dedi.
2008 yılında tüm denim giysi ihracatının 4 milyar dolar olduğunu ve geçen yıl ihracatlarının arttığını belirten Özbek, 2010 yılında denim ihracatının yüzde 20 artış göstereceğini kaydetti.

İhracatta en fazla Avrupa'ya satış yaptıklarını, başta Almanya, Fransa, İspanya ve Rusya ile eski doğu bloku ülkelerinin geldiğini ifade eden Nedim Özbek, Afrika ülkelerinin gündemlerinde olduğunu, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gezileri sonrasında Arap ülkelerinin daha olumlu yaklaştığını, bu ülkelerin de iyi bir pazar olabileceğini dile getirdi.

ABD'den bu yıl büyük siparişlerin geleceğini belirten Özbek, şunları kaydetti:
''Şu anda birçok Amerikalı şirketin büyük alım grupları, Türkiye'de mal üretici firma arıyor, ama bulamıyorlar. Çünkü, bizim öncelikle Avrupa'ya verdiğimiz üretim sözler var. ABD için ayrı bir çalışma yapıyoruz. Onların fiyat politikası, aldıkları ürün, kumaş tercihleri farklı. ABD'nin yıllık 15-16 milyar dolarlık denim ithalatında büyük pay almayı hedefliyoruz. Türkiye şu anda dünya denim pazarının en şanslı ülkesi. Kaliteli, hızlı üretim yapıyor, kendi tasarımlarımızı satıyoruz.''
 

''Denim giysi pazarının 56,2 milyar dolara çıkması öngörülüyor"

İTKİB tarafından hazırlanan ''Türkiye'nin Denim Kumaş ve Konfeksiyon Dış Ticareti ile Dünya Denim Pazarı için 214 Tahminleri'' araştırma raporuna göre, dünya denim giysi pazarı hacminin 2014 yılında 56,2 milyar dolar seviyesine çıkması öngörülüyor.
Miktar bazında ise 2014 yılında 1 milyar 990 milyon adede yükseleceği tahmin ediliyor.
Diğer yandan, denim sektöründe en yaygın yeni yatırım türünün, gelişmiş ülkelerdeki firmalarla gelişmekte olan ülkelerdeki tedarikçiler arasında kurulan ''stratejik ittifaklar'' olarak veriliyor.