Türk basınının duayenlerinden Nail Güreli yaşamını yitirdi
Usta gazeteci Nail Güreli yaşamını yitirdi.
cumhuriyet.com.tr
Türk basınının duayen ismi, gazeteci-yazar,Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı Nail Güreli yaşamını yitirdi.
Nail Güreli kimdir?
1932 doğumlu gazeteci ve yazardır. Gazeteciliğe, 1952 yılında Hizmet gazetesinde muhabir olarak başladı. Son Posta, Son Telgraf, Tan, Akşam, Vatan, İkdam, Hürriyet Haber Ajansı, Hürriyet, Güneş ve Milliyet gazetelerinde çalıştı. Şu an Günlük Evrensel gazetesinde yazmaktadır. 1959 yılında, yılın gazetecisi seçildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin çeşitli kademelerinde çalıştı ve 18 Mart 1994'ten 3 Nisan 2001 tarihine kadar başkanlığını yaptı. Mine Güreli ile evli ve bir çocuk babasıdır. Basın Şeref Kartı sahibidir.
Fotoğraf: Özge Ergin
TGC Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto başsağlığı mesajı yayınladı
"Nail Güreli'nin ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkanlarından Nail Güreli bugün İstanbul'da vefat etti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Olcayto Nail Güreli'nin ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Olcayto başsağlığı mesajında, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki başkanlarından kıdemli gazeteci yazar Nail Güreli'yi kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşım ve kardeşim Nail Güreli gazeteciler için örnek bir kişiydi. Gazetecilik mesleğine ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne çok uzun yıllar hizmet verdi.Nail Güreli'yi sevgi ve saygıyla anıyoruz. Ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz" dedi.
Nail Güreli kitaplarını Maltepe Üniversitesi(MÜ)’ne bağışladı
Gazeteci, yazar Nail Güreli yaklaşık 10 bin kitap ve birçok gazete kupüründen oluşan yarım yüzyıllık kitaplığını Nisan 2010'da Maltepe Üniversitesi(MÜ)’ne bağışladı.
Elli yılı aşkın gazetecilik yaşamının, yanı sıra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS)’nda uzun yıllar yöneticilik ve başkanlık yapan, iletişim fakülteleri ve yerel basın seminerlerinde genç iletişimcileri yetiştiren, pek çok seçici kurulda görev alan Güreli, editöryel bağımsızlığa, basın özgürlüğüne örnek olması düşüncesiyle “TGC Bizim Gazete” nin yayınına öncülük etti. Başkanlığı döneminde “TGC Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi” yayınlandı. Güreli’nin kitaplığında basınla ilgili kitaplar, çeşitli konularda belgesel ve başvuru kaynağı niteliğinde yayınlar, ansiklopediler, gazete koleksiyonları, katıldığı TV programlarının kayıtları, verilen ödüller, kendisiyle yapılmış söyleşi ve röportajlar yer alıyor. Yazılarında meslek etiğinin altını çizen, “yapıcı” ve yürekli” önerilerle yol gösteren “mizahı” “umudu” taşıyan Güreli’nin biri şiir olmak üzere, yayınlanmış 16 kitabı da bulunmaktadır.