Turizme bomba düştü

Sultanahmet’teki terör saldırısının ardından Almanya’dan tur iptalleri gelmeye başladı. 2016’da turist sayısının yüzde 40 azalacağı tahmin ediliyor. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Maalesef Sultanahmet’te bu yılki turizmin cenaze namazını kıldık” dedi.

Ekonomi Servisi

Dünya turizminde önemli yere sahip olan Türkiye son zamanlarda yaşanan Doğu ve Güneydoğu’daki terör olayları, Rusya ile uçak krizi ve son olarak da İstanbul’da turizmin kalbi olarak nitelendirilen Sultanahmet’te yaşanan patlamadan çok fazla etkilendi. Türk jetlerinin Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra 3 buçuk milyon Rus turist kaybedilmişti. Son patlamanın etkisiylede 3 milyar dolarlık gelir kaybına uğrayacak olan turizmcilerin rezervasyon iptalleri gündeme gelmesi bekleniyor.

 

Yüzde 40 azalacak

Ekonomistler Platformu Başkanı Dr. Oğuz Demir, Sultanahmet’teki terör saldırısından sonra turist sayısının yüzde 40 düşeceğini söyledi. Demir, “Turizm sektöründe yılın ilk yarısında 1 milyar dolara yakın ek kayıp bekleniyor” diye konuştu.

Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Maalesef Sultanahmet’te bu yılki turizmin cenaze namazını kıldık. Umutsuz olmak istemiyoruz ama Rus turist sayısının 4.5 milyondan 500 binlere indiği bir dönemde, doğu turizminin sıfırlandığı bir dönemde yaşadığımız olay belimizi büktü” dedi.

Yurtdışı tanıtım şart Kemer Turistik Otelciler Birliği Başkanı Tayyar Gül ise konaklama sektörünün 2015’i ciddi zararla kapattığını belirterek, yurtdışında yapılan tanıtımlarda acil bir strateji planlaması ve son zamanlarda bozulan imajı daha pozitif hale getirebilmek amacıyla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

 

Ziyaretçilerin gözdesi İstanbul

Corendon Turizm Grubu Kurucu Ortağı Yıldıray Karaer de yaşanan krizin ardından tur operatörleri ve uçakçıların yönünü başka ülkelere çevirebileceğini ama konaklama sektörünün ciddi bir kriz ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Detur Üst Yöneticisi (CEO) Firuz Bağlıkaya ise, “2016’ya dönük iptaller aslında Sultanahmet’ten önce Sabiha Gökçen’deki bomba olayı ile başladı. Bu saldırı yalnızca İstanbul’u değil tüm Türkiye’yi etkiler. Son dönemde zaten AB ülkelerinden yapılan rezervasyonlar yüzde 40 düştü. Bu oran Kuzey Avrupa ülkeleri için yüzde 60’ları buluyor. Bundan sonra iptallerin nereye varacağını tahmin edemiyoruz” dedi.

 

Almanya birinci

Olumsuzluklara rağmen Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında Almanya başı çekiyor. Turizm Bakanlığı’nın Kasım 2015 verilerine göre geçen yılın 11 ayında Almanya’dan 5 milyon 403 bin 222 ziyaretçi geldi. Almanya’yı 3 milyon 623 bin 518 ziyaretçi ile Rusya Federasyonu ve 2 milyon 475 bin 586 ziyaretçiyle İngiltere izledi. Bu ülkeleri sırasıyla Gürcistan, Bulgaristan ve Hollanda izledi.

Türkiye’ye gelen 34 milyon 779 bin 841 yabancı ziyaretçinin en fazla giriş yaptığı ilk beş il sırasıyla İstanbul, Antalya, Edirne, Muğla, Artvin ve İzmir. Gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 33.37’si İstanbul’a giriş yaptı.

 

Turlarda iptaller başladı

İstanbul Sultanahmet’teki canlı bomba saldırısında çok sayıda Almanın hayatını kaybetmesi ve yaralanmasının ardından Alman tur operatörleri iptallere başladı.

Kültür turları düzenleyen Studiosus dünkü turunu iptal ederken müşterilerine ocak ayı sonuna kadar İstanbul turlarında ücretsiz iptal ya da değişiklik hakkı tanıdı. Studiosus, sonbaharda da Güneydoğu, Doğu Anadolu ve Karadeniz’in bazı bölgelerine kültür ve doğa turlarını durdurmuştu.

Pazarın lideri TUI de 18 Ocak tarihine dek olan İstanbul turlarında ücretsiz iptal ya da değişiklik hakkı tanıdı. Aynı şekilde pazarın ikincisi Thomas Cook 22 Ocak’a dek olan turlarda ücretsiz iptal ya da değiştirme hakkı tanıdı. Pazarın üçüncüsü DER Touristik de Jahn Reisen, Travelix, Dertour, Meier’s Weltreisen ve ADAC Reisen markaları ile yapacağı İstanbul turları için 10 Şubat’a dek ücretsiz iptal hakkı ya da değiştirme hakkı tanıdığını açıkladı. Pazarın beşincisi Alltours ise güvenlik gerekçesiyle olaydan çok daha önce İstanbul turlarını iptal etmişti.