Turizm personelini işsizlik korkusu sardı
Turizm sezonunun sona ermesiyle Antalya'nın Alanya ilçesindeki 554 otel, kafe, restoran, bar gibi turistik tesislerde çalışan 80 bin kişiden yüzde 90'ı işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor.
cumhuriyet.com.trAntalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 2011 yılı verilerine göre, Alanya'da bakanlık belgeli 275 tesis ile belediye belgeli 279 tesiste 58 bin 338 oda ve 127 bin 903 yatak kapasitesi bulunuyor. Çoğunluğu ilçe merkezi, Konaklı ve Oba beldelerindeki 3 ve 4 yıldızlı oteller ile Okurcalar beldesindeki 5 yıldızlı tesislerdeki mevcut konaklama altyapısıyla Alanya, yılda yaklaşık 2 milyon turisti ağırlıyor.
Yaz aylarında tam kapasiteyle hizmet veren tesisler, Ekim ayından itibaren ilçedeki turist hareketliliğinin azalmasıyla kapanmaya başladı. Kış aylarında tesislerin en fazla yüzde 20'sinin açık olduğu ilçede turizm sektöründe çalışan yaklaşık 80 bin kişi, otellerin kapanmasıyla işsizlik sorunuyla karşı karşıya geldi. Otellerde çalışan birçok kişi memleketine dönmek zorunda kalırken, bazıları da yeni iş arayışına başladı.
'İlçenin istihdamdaki en ciddi sorunu'
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Kerim Aydoğan, turizm sektöründe çalışan sigortalı işçilerin kış sezonunda işten çıkarılmak zorunda kalınmasının ilçenin istihdam konusundaki en ciddi sorunu olduğunu söyledi. İlçede turistik tesislerde çalışan yaklaşık 80 bin kişiden yüzde 90'ına yakınının kış aylarında işsiz kaldığına işaret eden Aydoğan, turizm sektöründe istihdam edilen kişilerin yaz sezonunda kazandıklarıyla 12 ay geçimini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Aydoğan, turizm sektöründe sezonluk istihdam edilen kişilerin bir yıl boyunca çalışmadığı için de işten ayrıldığında kıdem tazminatı ve işsizlik sigortasından faydalanamadığına değindi. İlçede kış turizminin canlandırılmasıyla istihdam sorunun çözülebileceğini vurgulayan Aydoğan, şunları söyledi: ''Turizm sektöründe çalışan sigortalı işçilerin kış sezonunda işten çıkarılması, Alanya'da ciddi bir sorun. Otellerin yanı sıra restoran, bar, kafe gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde istihdam edilen yaklaşık 80 bin insanın yüzde 90'ına yakını kış aylarında işten çıkarılıyor. Bu konuda sadece işyerlerini veya turizmcileri suçlamak yersizdir. Çünkü hiçbir turizmci kışın otelini kapatmak istemez, ama müşteri olmayınca yapabilecekleri başka bir şey kalmıyor. Yaz aylarında tam kapasiteyle çalışan oteller ve işyerleri müşterilerinin azalmaya başlamasıyla işyerlerini kapatıyor veya personel sayısını azaltıyor. Turizmdeki istihdam sorunu ilçede kış turizminin canlandırılmasıyla çözülebilir. İlçede golf alanları, kayak merkezi, kongre salonu gibi alternatif turizm seçeneklerini hizmete sokabilirsek kış aylarında daha çok otel açık olacaktır. Gazipaşa Havaalanı'na daha büyük uçakların inmeye başlamasıyla ilçe turizmi hareketlenecektir. Bölgemiz iklim şartlarıyla kış aylarında da yaşanabilecek bir yer. Kış turizmini canlandıramadığımız sürece bu sorunu hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz.''
ALTSO Başkanı Aydoğan, turizm sektöründe istihdamdaki vergilerin düşürülmesinin de kış aylarında çalışan kişi sayısına olumlu katkı sağlayacağını söyledi.
'İş verimi düşüyor'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı Hayriye Argun ise, turizm sektöründe personelin sezonluk çalışmasından dolayı her sene yeni göreve başlayan kişinin eğitimi, çalışma sistemine uyum sağlaması gibi süreçlerin otellerde iş veriminin azalmasına yol açtığını kaydetti.
Argun, şöyle konuştu: ''Alanya'da yaz sezonunda tam kapasite ile çalışan tesislerden en fazla yüzde 20'si kış aylarında faaliyetlerini sürdürebiliyor. Son iki sene ilçede kış aylarında gelen turist sayısındaki artış açık kalan otellerin sayısının az da olsa artmasına neden oldu. Kış aylarında genelde ilçe merkezindeki 3 ve 4 yıldızlı oteller ile Alanya'nın batı tarafındaki 5 yıldızlı tesisler açık kalıyor. İlçede tesislerin 12 ay boyunca açık kalabilme şansı yok. Turizm sektöründe istihdamdaki en büyük sıkıntımız da personelin 6 ay çalışıp 6 ay işsiz kalmasıdır. Turizm sektöründe personelin sezonluk çalışmasının işletmeciler açısından en büyük sıkıntısı personel sürekliliğinin sağlanamamasıdır. Personel de 6 ay çalıştığı ile 12 ay geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Bu da istihdam açısından çok büyük bir sıkıntı. Kişiler ailelerine bakabilmek ve giderlerini karşılayabilmek için 12 ay süren iş tercihi yapıyor. Bu nedenle sezonluk çalışan oteller genellikle personel sıkıntısı yaşıyor.''