Tunus'ta polis, göstericilere müdahale etti
Tunus'un başkenti Tunus'ta güvenlik güçleri polis barikatını aşmak isteyen göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale etti.
cumhuriyet.com.trBasın mensupları, başbakanlık binası yakınlarındaki polisin, barikatı aşmak isteyen ve kendisine taşla saldıran göstericileri geri püskürtmek için gözyaşartıcı gaz kullandığını bildirdiler.
Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericilerin de polisle doğrudan çatışmadan taş ve başka maddeler atmaya devam ettikleri belirtildi.
Eylemlerine sabah 09.00'da başlayan göstericiler, geçen hafta kurulan ulusal uzlaşma hükümetinin, bakanlarının çoğunun eski rejimin üyelerinden oluşması nedeniyle istifasını istiyor. Tunus'taki geçiş hükümeti dün, sokağın baskısına dayanamayarak, bugün hükümette değişiklik yapılacağını açıklamıştı.
Bu arada, Tunus'un en büyük işçi konfederasyonu, Tunus İşçi Sendikası, devrik Zeynelabidin Bin Ali rejimi yanlılarını, ülkenin çeşitli yerlerindeki sendika bürolarına saldırılar düzenlemekle suçladı. Sendika sözcüsü, eski rejime bağlı milis ve çetelerin güneybatıdaki Gafsa, batıdaki Kasserin, kuzeydeki Beja, orta kesimlerdeki Manastır ve Mehdiya kentlerindeki sendika bürolarına saldırılar düzenlediklerini belirtti.
Sendika yetkilileri ayrıca, ülkenin ikinci büyük kenti güneydeki Sfaks ve civarında tüm sektörlerden binlerce çalışanın bugün greve gittiklerini açıkladılar. Grevciler, kentin sendika temsilciliği önünde toplanarak, hükümetin istifası için gösteri yaptı.
"Bin Ali'nin devrilmesinden bu yana 11 bin mahkum firar etti"
Tunus Adalet Bakanı Lazhar Kerubi Çebbi, eski Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'in devrilmesinden sonra yaşanan karmaşada yaklaşık 11 bin mahkumun cezaevlerinden firar ettiğini açıkladı.
Çebbi, düzenlediği basın toplantısında, Bin Ali'nin devrilmesinden bu yana cezaevlerinden kaçan mahkum sayısının sanılandan daha fazla olduğunu ve yaklaşık 11 bin mahkumun kaçtığını söyledi.
Tunus Adalet Bakanı, aynı dönemde ayrıca 2460 mahkumun serbest bırakıldığını ifade etti.
Salıverilen mahkumların kaçının siyasi suçlardan hüküm giydiğinin ise bilinmediği kaydedildi.
"İnterpol'den tutuklama için yardım"
Tunus Adalet Bakanı Elezher Karavi Şebbi, devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali, karısı Leyla Trabelsi ve ülkeden kaçan diğer aile üyelerinin tutuklanmaları için İnterpol'den yardım istediklerini açıkladı.
Şebbi, düzenlediği basın toplantısında, Bin Ali'yi, karısını ve ailesinin diğer üyelerini "(kamulaştırılmış) mülkiyete sahip olmak ve döviz transferi yapmak"tan yargılamak istediklerini belirterek, bu kişilerin tutuklanması için İnterpol'den yardım talebinde bulunduklarını söyledi.
Bin Ali'nin ailesinin 7 üyesinin göz altında olduğunu, ancak Leyla Trabelsi'nin yeğeni İmed Trabelsi ve Bin Ali'nin damadı Sahir El Materi'nin yurtdışına kaçtıklarını açıklayan Tunus Adalet Bakanı, İnterpol'e Leyla Trabelsi'nin erkek kardeşi Belhasan Trabelsi'nin adının da verildiğini bildirdi.
Şebbi, Bin Ali'ye bağlı Devlet Başkanlığı muhafız birliğinin, Ali Seriati dahil olmak üzere şu anda göz altında bulunan 6 üyesinin de "devlet güvenliğine karşı hareket etmek ve halkı silahlı ayaklanmaya kışkırtmak" suçlarından yargılanacaklarını kaydetti. Tunus Adalet Bakanı öte yandan, Bin Ali yönetiminde içişleri bakanlığı yapan, ülkede aralık ayı sonunda çıkan isyanın bastırılması çabalarına öncülük eden Refik Belhac Kacim ile ilgili ise henüz adli bir sürecin söz konusu olmadığını söyledi.
Tunus Adalet Bakanı Şebbi ayrıca, ayaklanma sırasında 71 mahkumun hayatını kaybettiğini, bunların 48'inin Manastır kentindeki cezaevi yangınında öldüğünü belirtti.