Tuncay Güney neden yakalanmıyor?
Birinci Ergenekon davasının 156. duruşmasında tutuklu sanıklardan avukat Kerinçsiz, Tuncay Güney hakkında neden yakalama kararı istenmediğini sordu. Savcı Pekgüzel 'Örtgütle ilişkisinin devam ettiğine dair delil bulunamadı' dedi.
cumhuriyet.com.trSilivri Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen birinci Ergenekon davasının önceki günkü 156. duruşması, dün sabaha karşı 02.30 sıralarında tamamlanabildi. Tartışmalı ve gergin geçen duruşmada, Ergenekon soruşturmasının başlatılmasındaki kilit isimlerden Tuncay Güney gündeme geldi.
Duruşmada tutuklu sanıklardan Avukat Kemal Kerinçsiz, “Neden Tuncay Güney hakkında yakalama kararı istenmemiştir” diye sordu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Kerinçsiz’in sorusunu şöyle cevaplandırdı:
‘Bilgi verdi’
“Tuncay Güney soruşturma başlangıcında bilinmemektedir ve şüpheli olarak yer almamıştır. 2001’de başka bir suçtan yakalanan Güney’in evinde arama yapılarak Ergenekon belgelerinin bulunduğu, bunun üzerine kendisiyle ses kaydına alınan mülakat yapıldığı ve bu mülakatta Güney’in, Ergenekon örgütünden, örgüt belgelerinin kimler tarafından ve nasıl yazıldığından, örgütle ilişkili kişilerden bahsettiği anlaşılmıştır.
Bundan sonra Tuncay Güney’in İstanbul’daki evi aranmış ve diğer soruşturma işlemlerine girişilmiştir. Yapılan soruşturmada Tuncay Güney’in 2001 yılından sonra da örgütle ilişkisini devam ettirdiğine dair delil bulunamamış, ayrıca 2001’deki anlatımlarından dolayı, örgütle ilgili bilgi verdiği ve bu şekliyle pişmanlık ya da kanuni indirimlerin uygulanma ihtimali bulunduğu değerlendirildiğinden, Güney hakkında yakalama kararı istenilmemesi düşünülmüştür.”
Hanefi Avcı dinlenebilir
Milliyet'in haberine göre Savcı Pekgüzel, yazdığı “Haliç’te yaşayan Simonlar Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitabında yer alan Danıştay saldırısıyla ilgili iddialara ilişkin Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın tanık olarak dinlenilmesini de sitedi.
Mahkeme heyeti, Danıştay olayıyla ilgili tüm tanıklar dinlendikten sonra Avcı’nın tanık olarak dinlenilmesi hususunda karar verilmesine hükmetti.
Bomba sanığı Irşiye tahliye
Cumhuriyet gazetesine bomba atmaktan tutuklu bulunan Tekin Irşi’nin tahliyesine karar vererek, hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyan mahkeme heyeti, diğer tutuklu sanıkların tahliyesi ve Danıştay saldırısıyla ilgili dosyanın ayrılması taleplerini ise reddetti.
Yargıtay ve Danıştay’a soru
Hakkında halen soruşturma devam eden, hazırlık evrakı içinde bulunan ve mahkeme dosyasıyla irtibatlı olan belge asıllarının istenmesine karar veren mahkeme heyeti, Emniyet’ten Tuncay Güney hakkında yapılan soruşturma sonuçlandığında en kısa sürede mahkemeye bilgi verilmesinin istenmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti ayrıca, Yargıtay ve Danıştay başkanlıklarına ayrı ayrı yazı yazılarak, Mayıs 2006’da işadamları Turgay Ciner ve Dinç Bilgin ile Kentbank’ın taraf olduğu duruşmalı dosya olup olmadığının sorulmasına karar verdi.
Ergenekon’un kilit ismi
Timur Büyükölmez adlı bir kişi, bir cip alım satımı sırasında polis memurları Orhan Sonuç ve Erdal Güventürk tarafından dolandırıldığını bildirerek 8 Şubat 2001’de Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Şikâyet nedeniyle başlatılan soruşturma sırasında kendisini “Orhan Sonuç” olarak tanıtan kişinin Tuncay Güney, “Erdal Güventürk” olarak tanıtan kişinin de Güney’in kayınbiraderi Adem Taşdemir olduğu belirlendi. Bunun üzerine 2 Mart 2001’de Tuncay Güney’in de aralarında bulunduğu bazı kişiler gözaltına alındı. Tuncay Güney, emniyetteki sorgusunda Ergenekon’la ilgili bilgiler verdi, soruşturma Adil Serdar Saçan’ın başında bulunduğu Organize Şube’ye devredildi. Güney’in evinde Ergenekon ve örgütün sivil kanadını oluşturan ‘Lobi’ belgelerinin yanı sıra 6 çuval dolusu belge ve kasetler ele geçirildi. Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar, yıllar sonra bu belgeleri Fatih Adliyesi’nde buldu. Bu belgeler nedeniyle birçok kişi tutuklandı.
Olaylı duruşma
Duruşmada, talepler bölümünde söz alan Danıştay ve Cumhuriyet’e saldırı dosyası sanığı Osman Yıldırım’ın, “PKK teröristleriyle tek tek el sıkışan hainler” sözleri salonda bir anda kargaşa çıkardı. Bazı sanıkların üzerine yürümesi nedeniyle Yıldırım salondan çıkartıldı. Jandarmalar, bağırmaya başlayan Yıldırım’ın ağzını bezle kapatarak dışarı çıkartırken, bazı sanıklar Yıldırım’a vurmak istedi.Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, söz almadan konuşmak isteyen Doğu Perinçek’i de “Bulunduğunuz yerden konuşmayın aksi halde çıkartmak zorunda kalacağım” diyerek uyardı. Perinçek “Hadi çıkartın o zaman” dedi.
Perinçek’in tekrar konuşmak istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese de “Çıkın dışarı, komutan Doğu’yu çıkar” dedi. Askerler Perinçek’in bulunduğu bölüme yaklaşırken tutuklu sanık Oktay Yıldırım, “İnsanların bu tepkisi haklı. Buradaki insanlar bu tepkilerini göstermek zorunda. Kaç aydır burada tutuluyoruz sebepsiz yere” diye bağırdı.