Tüm Dünya'da barışa özlem!
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gerek Türkiye ve Orta Doğu'da, gerekse bütün dünyada barışa olan özlem ve ihtiyacın sürdüğünü bildirdi.
cumhuriyet.com.trDİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ''1 Eylül Dünya Barış Günü'' dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, savaşlara ve onların yol açtığı acılara karşı barış talebinin ve umudunun dillendirildiği gün olan 1 Eylülün, Türkiye'de emek, demokrasi ve barış güçleri tarafından özel bir anlam taşıdığını ifade etti.
Afganistan'dan Irak'a, Kafkaslar'dan Filistin'e silahların konuştuğunu, silahlar konuştukça kadınlar, gençler, çocuklar ve yoksullar başta olmak üzere bütün insanlığın sustuğunu belirten Çelebi, şu görüşleri dile getirdi:
''Gerek Türkiye ve Orta Doğu'da, gerekse bütün dünyada barışa olan özlem ve ihtiyaç sürüyor. Çünkü sömürü devam ediyor. Savaşlar ve çatışmalar devam ediyor. Silahlanma harcamaları, nükleer silah denemeleri ve uluslararası askeri tehditler devam ediyor. Milyarlarca insan temel haklarından mahrumken, temiz içme suyu bulamazken, milyarlarca insan doktor ve öğretmen, hastane ve okul bulamazken, hükümetler ve uluslararası kurumlar savaşları devam ettirmeyi, emekçilerin maaşlarında kesinti yapmayı, sosyal hakları törpülemeyi tercih ediyor. Milyonlarca insan topraklarından göçe zorlanıyor, milyonlarcası kimliğinden, dininden ve düşüncesinden dolayı baskı görüyor.''
Çelebi, savaşın ve uluslararası adaletsizliklerin sona ermesinin, bütün insanlığın en temel ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, barış içinde özgürce ve kardeşçe yaşama ihtiyacının, ekonomik kriz koşullarında daha da acil bir hale geldiğini belirtti.
''Kürt Açılımı'' çalışmalarına değinen Çelebi, bunun barışçıl ve demokratik çözüme vesile olmasını dileyerek, şunları kaydetti:
''Bizim açımızdan eşit ve kardeşçe bir arada yaşam iradesi vazgeçilmez bir ilkedir. Bu çerçevede her alanda özgürlükleri, insan haklarını ve demokrasiyi geliştirecek yeni bir anayasa hazırlanmalıdır. Bölgede başta belediyecilik, eğitim ve sağlık olmak üzere nitelikli kamu hizmeti sağlanmalıdır. Kürtçenin kullanılmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Koruculuk sistemi dağıtılmalı ve toprak reformu gerçekleşmelidir. İnsanlık barış içinde yaşamayı hak ediyor.''