Tüm dünya Wikileaks'teki Türkiye'yi konuşuyor

Wikileaks tarafından sızdırılan ABD diplomatik kriptolarındaki Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin dış politikasına ilişkin değerlendirmeler, yabancı basına yoğun bir biçimde yansıyor.

cumhuriyet.com.tr

Gazeteler, "Türk hükümetinin güvenilmez müttefik olduğu ifadeleri sürpriz değil", "Türk hükümetine ilişkin sert eleştiriler, resmi ABD açıklamalarını tekzip ediyor", "Türkiye, ABD diplomatik mesajlarını küçümsüyor", "Belgeler mahcup edici" gibi görüşleri dile getiriyor.
 

'Türkiye, ABD diplomatik mesajlarını küçümsüyor'

İngiliz Financial Times gazetesi, "Türkiye, ABD'nin diplomatik mesajlarını küçümsüyor" başlığını kullandığı analizinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun "başlıca bir kaygı olan Türkiye'nin dış politikasının doğuya yöneldiği meselesi"ni önemsemediğini savunarak, "Ancak ABD-Türkiye ve Türkiye-İsrail gerginlikleri kaygı yarattı" dedi. Bu çerçevede Wikileaks belgelerindeki Ankara'nın "İran'a yönelik silah malzemelerinin Türkiye üzerinden geçmesi"ne izin verdiği iddialarına yer verildiğine işaret eden gazete, "ABD, Şubat ayında Türkiye'ye Türk şirketlerinin İran'a silah ihraç etmeyi planladıklarını söylediği"ne dikkat çekti.
 

'Türkiye Yahudi karşıtlığı suçlamasını reddetti'

Diğer İngiliz gazetesi The Times ise, Türkiye'nin Wikileaks belgelerinin yansıttığı, Yahudi karşıtı bir tutum benimsediği iddialarını reddettiğini yazdı. Bu çerçevede gazete, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, "Sorun, Yahudi karşıtlığı değil, mevcut İsrail hükümetinin başarısız politikaları" yönündeki sözlerine dikkat çekti.
 

'Türk hükümetinin güvenilmez bir müttefik olduğu ifadeleri sürpriz değil'

ABD'li Wall Street Journal gazetesi ise, Wikileaks sahibi Assange için "ABD'nin düşmanıdır ancak ABD'nin fazla gizleri var" başlığıyla yayımladığı analizinde çoğunlukla sızmaların, çok iyi bilinen tartışmalar ve küresel liderlerin karakterleri üzerindeki perdeyi kaldırdığını belirterek, "AK Parti'nin Türk hükümetinin güvenilmez bir müttefik veya İslamcılarla dopdolu olduğu ifadeleri, dikkatle izleyen hiç kimse için sürpriz olmaz" yorumunu yaptı.
 

'Türkiye Ortadoğu'daki İran kaygılarını kabul etti'

Wikileaks'in yayımladığı Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ABD Dışişleri Müsteşarı William Burns arasındaki görüşmesine dikkat çeken Washington Times da, "Şubat ayında Türkiye, özel konuşmalarda İran'a yaptırımların artırılmasına karşı olduğunu belirtti ancak tüm Ortadoğu'nun teokratik rejimin nükleer silahları üretmesi konusunda kaygılı olduğunu kabul etti" dedikten sonra Sinirlioğlu'nun "Alarm zilleri, Şam'da bile çalıyor" sözlerini aktardı.

'Türk hükümetine ilişkin sert eleştiriler, resmi ABD açıklamalarını tekzip ediyor'

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ise, Wikileaks'ın sızdırdığı diplomatik yazışmalarda Türk hükümetine ilişkin ifadelere dikkat çektiği haberinde, "Erdoğan, otoriter ve vizyonsuz olarak değerlendiriliyor" diye yazdı. ABD Dışişleri Bakanlığı ile Ankara Büyükelçiliği arasındaki binlerce telgrafın, "Amerikalı diplomatlar, Türk liderlerinin güvenirliliğini ciddi bir biçimde sorguladıklarını ortaya koyduğu" görüşünü dile getirdi. Gazete, "En yeni belgeler, Recep Tayyip Erdoğan hükümetine yönelik ağır eleştiriler bir yumaktır ve son yıllarda Amerikan otoritelerince yapılan hemen hemen tüm resmi açıklamaları tekzip ediyor" ifadesini kullandı.
 

'Wikileaks belgeler mahçup edici'

Wikileads belgelerinin herkes için "mahcup edici" olduğunu belirten Fransız Liberation gazetesi de, özellikle Kore, İsrail ve Türkiye'ye dikkat çekiyor. Liberation, analizinde Türkiye ile ilgili olarak da bazı belgelerin, "Türkiye'nin aktif veya pasif bir biçimde El Kaide ile işbirliğini yaptığını ortaya koyduğu"na işaret ederken özellikle "Ankara'nın, bol silah ve patlayıcı taşıyan teröristlerin geçmesine olanak sağlayan Irak sınırı boyunca gevşek davrandığı" iddiasına vurgu yaptı.