Tüm bilgi ve ses kayıtları istenecek
Birinci Ergenekon davasına bakan mahkeme, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili soruşturma aşamasındaki tüm bilgi, belge ve ses kayıtlarının Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerinden istenmesine karar verdi.
cumhuriyet.com.trMahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, 111. duruşmada alınan ara kararlar gereği gönderilen cevap yazılarını okudu.
Tutuksuz sanık Fuat Turgut'un, avukat olarak katılacağı duruşma olduğu için bu davaya gelemeyeceğini belirten mazeret yazısı gönderdiğini ifade eden Şengün, Amerikan Hastanesi'nden gönderilen yazıyla da İlhan Selçuk'un bu hastanede tedavisinin devam ettiği, yürüyemeyecek durumda olup, sol kolunu kullanamadığı, günlük aktivitelerini de hemşire desteğiyle gerçekleştirdiğinin bildirildiğini kaydetti.
Alparslan Aslan için İstanbul Barosu'ndan avukat Oğuz Kayıran'ın atandığını, Osman Yıldırım için de avukat Ramazan Zeybek'in görevlendirildiğini ifade eden Şengün, avukat Kayıran'ın duruşmaya geldiğini, Zeybek'in ise mazeret yazısı gönderdiğini, yarınki duruşmada hazır olacağını bildirdiğini söyledi.
Başkan Şengün, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Sağlık Kurulu raporunda da sanık Alparslan Arslan'ın tedaviyi gerektiren bir psikiyatrik hastalığının olmadığı, tutum ve davranışlarıyla hekimi yanıltma ''simülasyon'' yaptığının belirtildiğini aktardı.
Bunun üzerine Başkan Şengün, Alparslan Arslan'ı savunmasını almak için huzura çağırdı.
Saçı ve sakalının kesilmiş olduğu görülen Arslan, jandarmalar eşliğinde huzura getirileceği sırada, söz alan İşçi Partili sanıkların avukatlarından Hasan Basri Özbey, savunmalara geçmeden önce Danıştay iddianamesinin okunmasını istedi.
Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in de iddianamenin okunmasının iyi olacağı kanaatinde olduğunu bildirmesi üzerine, mahkeme heyeti, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın iddianamesinin okunmasına karar verdi.
Duruşma, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından iddianamenin okunmasıyla devam ediyor.
Küfür edip tehditlerde bulunmuş
Birinci Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın tutuklu sanığı Alparslan Arslan hakkında düzenlenen sağlık raporunda, ''Kişinin sergilediği tutum ve davranışlar herhangi bir akıl hastalığı yada zayıflığı bulgusu olarak değerlendirilmedi'' denildi.
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabipliği Adli Sağlık Kurulu'nun, bu hastanede 12 gün kalan Arslan hakkında 6 doktor tarafından düzenlenen ve başhekimin onayladığı rapor, davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı.
Raporda, yapılan psikiyatrik muayeneleri sonucunda Arslan'ın, servise ilk alındığı dönemde bilincinin açık, özbakımının kötü, saçı ve sakalının uzamış olduğu, göz teması kurmadığı, iletişime girmediği belirtilerek, amaçsızca cama ya da kapıya yönelerek hareket ettiği kaydedildi.
Görüşme odasına gelmeyi ve oturmayı reddeden Arslan'ın raporunda ''Negativist bir tutum içinde, eliyle, kadın sağlık ekibinin 'başının kapalı olmadığı ve görüşmek istemediği' şeklinde yorumlanan işaretler yapıyor. Öfkeli bir tutum sergiliyor, abartılı mimikler ve jestler yapıyordu. Ağzını açmadan dişlerini sıkarak kızdığını belirten anlaşılmaz sesler çıkardığı gözlemlendi'' denildi.
Raporda, Arslan'ın gözlem odasında yakın takibe alındığı ifade edilerek, burada sol elinin sürekli pijamasının içinde olduğu, zaman zaman güldüğü ve bağırdığı, odanın içerisinde sürekli dolaşarak birileri ile konuşuyormuş gibi yaptığının gözlendiği bildirildi.
Kan ve idrar vermeyi, arteryel kan basıncı ölçümünü reddeden Arslan'a daha sonra ikna edilerek işlemler yapıldığı dile getirilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
''Başını duvara vurmaya başlaması ve sözel olarak ikna edilememesi üzerine kişinin kendisine zarar vermesini engellemek amacıyla, kısa süreli el ve ayak bileği tespitine alındı. Tespite alınırken canının yandığını belirtti. Bir süre sonra tespitine son verildi. Kendine zarar verici davranışı tekrarlamadı. Herhangi bir ilaç uygulanmadı. Takip edilen gözlemlerinde sigara izmariti yedi. Pijamasını çıkarıp cinsel organını kameraya gösterdi. Cinsel organını tutarak odada yürüdü. Odaya gaitasını yaptı. Görüşme odasına gelmeyi reddettiği için gözlem odasında yapılan doktor görüşmelerinde anlamsız sesler çıkarıyor, gülüyor, zaman zaman kahkaha atıp, zaman zaman bağırıyor. Eliyle 'git' manasına gelen işaretler yapıyor. Eliyle başını gösterip deli işareti yapıyor. Ağzını açıp kısa süre hareketsiz kalıyor. Namaz kılar gibi yapıyor. Yerde emekleyerek dolaşıp, derin derin nefes alıyor. Dilini dışarı çıkarıp havlama taklidi yapıyordu. Eliyle parmaklarıyla sayma hareketleri yapıyordu. Kişi, idrarını ve gaitasını odaya yapmaya devam etti.''
Arslan'ın diğer hastaları odasından işaretle tehdit ettiği belirtilen raporda, bu şekildeki işaretle tehditleri zaman zaman sağlık ekibine karşı da gerçekleştirdiği, yatan hastalardan birisine ''Senin kafanı koparırım'' ve ceza infaz memuruna ''Memur bey beni çözer misiniz?'' dediği vurgulandı.
Yapılan doktor görüşmesinde konuşmayı reddeden Arslan'ın bu şekildeki davranışlarına devam ettiği anlatılan raporda, BT'si çekilirken kısa süreli ellerini ve ayaklarını yukarı kaldırma hareketleri yaptığı, ancak BT'si çekilirken hareketsiz durduğu, EEG çekimi esnasında oturması söylendiğinde baş hareketi ve dişlerini sıkarak oturmayacağını belirttiği yer aldı.
Raporda, bu işlemin ne olduğu açıklanarak tekrar oturması istenen Arslan'ın sağlık personelinin üzerine yürüdüğü, tekme atmaya çalıştığı, ancak jandarma tarafından engellendiği belirtildi. Arslan'ın vurmaya çalıştığı ve sarf ettiği küfürler ve yaptığı hareketlere yer verilen raporda, sanığın bu davranışları üzerine EEG'sinin çekilemediği bildirildi.
Arslan'ın psikiyatrik muayene için görüşme odasına alındığında da oturmak istemediği ve küfür etmeye başladığı ifade edilen raporda, Arslan'ın ''Sen kimsin kendini ne sanıyorsun. Bırakın beni dışarıda bunu sizin yanınıza bırakmam'' diyerek tehditte bulunduğu vurgulandı.
Psikometrik incelemeyle ilgili ise raporda, aşırı negativist tutumu nedeniyle iletişim kurmaya isteksiz olan Arslan'ın görüşmeye ilgisiz gibi olmakla birlikte, kendisine soru sorulduğunda öfkeli bakarak, ağzı kapalı bir şekilde 'sus' işareti, boğazını keser gibi yapma ve vurur gibi hareketlerde bulunduğu kaydedildi.
''Bireyin görüşme sırasında tutumu, davranışları, mimikleri, görüşme odasına girerken ve çıkarken sergilediği davranışlar, aşırı abartılı ve teatral özellikler taşımaktaydı'' ifadelerine yer verilen raporun sonuç bölümünde de şu tespitlere yer verildi:
''Kişinin sergilediği tutum ve davranışlar herhangi bir akıl hastalığı yada zayıflığı bulgusu olarak değerlendirilmedi. Psikiyatrik tedavi düzenlenmedi. Tutum ve davranışlarıyla, hekimi yanıltma çalışması olarak similasyon (temaruz) tanısıyla değerlendirildi. Kişide halen tedaviyi gerektiren bir psikiyatrik hastalık bulgusu saptanmadı.''
Birinci Ergenekon davasında mahkeme heyeti, tutuklu sanık Alparslan Arslan'a, ''Hastayım, savunma yapamayacağım'' şeklindeki beyanı üzerine, savunmasını hazırlaması için süre verdi.
Tüm bilgi, belge ve ses kayıtları istenecek
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, taleplere ilişkin alınan kararları açıkladı.
Ümraniye'de ele geçirilen 27 adet el bombasına ilişkin Ümraniye Asayiş Büro Amirliği Olay Yeri İnceleme görevlilerince çekilen 7 dakika 32 saniyeden oluşan video görüntüsünün arka planındaki seslerin ayrıntılı dökümü ve çözüm tutanağının hazırlanması amacıyla Adli Tıp Kurumu'ndan istenen talebe cevap verildiğini belirten mahkeme heyeti, celse arasında Adli Tıp Kurumu'ndan gelen yazıda, mahkemece istenilen incelemenin yapılamayacağının bildirildiğini kaydetti. Mahkemenin bunun üzerine, söz konusu CD'nin çözümü için TÜBİTAK'a yazı yazdığı belirtildi. Sanıklar Salih Kunter ve İsmail Sağır'a avukat tayini için İstanbul Barosu'na yeniden yazı yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, sanık Fuat Turgut'un 20 Ekim tarihinden sonraki bir oturumda savunmasının alınmasına hükmetti.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk'un Amerikan Hastanesi'nden gelen rapora göre mazeretini kabul eden mahkeme heyeti, Selçuk'un ileri tarihteki oturumlarda savunmasının tespitini kararlaştırdı. Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük'ün talebi doğrultusunda, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı'nda 10 Kasım ve 1 Aralık 2007 tarihlerinde yapıldığı söylenen konferansın gizlilik içerisinde yapılıp yapılmadığının, kamuya açık olup olmadığının, bu toplantılarla ilgili fotoğraf veya video çekimi yapılıp yapılmadığının, toplantılara katılımın ne şekilde sağlandığının ve hangi konuların görüşüldüğünün sorulmasını karara bağladı.
Darbe planları yine soruldu
Türk Silahlı Kuvvetlerinde 2002-2007 yılları arasında yapıldığı iddia edilen ''Ay Işığı'', ''Yakamoz'' ve ''Sarıkız'' diye adlandırılan darbe planlarının var olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünden ayrı ayrı sorulması ve bunlarla ilgili belgelerin gönderilmesine hükmeden mahkeme heyeti, iddia makamı tarafından sanıklar Muzaffer Tekin, Doğu Perinçek ve Osman Yıldırım hakkında yapılan suç duyurusu talebinin ise 28 Eylül tarihindeki duruşma tutanakları yazıya döküldükten sonra değerlendirilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, Danıştay saldırısı soruşturması sırasında haklarında ''bireysel silah ticareti yapmak'' suçlamasıyla soruşturma evrakı düzenlenen Necat Uysal, Selçuk Özkan, Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Erkan Ayyıldız hakkında Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyasının incelenmek üzere istenmesine hükmetti.
Sanık Alparslan Arslan'ın Danıştay saldırısından bir gün önce görüşme yaptığı anlaşılan Tarkan Toper ile ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 2006/259 sayılı dava dosyasının incelenmek üzere istenilmesini karara bağlayan mahkeme heyeti, Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerine müzekkere yazılarak, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'nin bombalanmasıyla ilgili soruşturma aşamasındaki tüm bilgi, belge, soruşturma evrakı ve ses kayıtlarının istenmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti, Ankara Emniyet Müdürlüğünden ayrıca ''Girdap'' operasyonuyla ilgili adli dinleme kapsamında teknik takibi yapılan tüm telefon numaralarının ve bu telefonlara ait tüm ses kayıtlarının gönderilmesini istedi. Sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.