Tüketici kredilerinin vadesi uzatılmayacak
Döviz cinsi kredi kullanımına ilişkin Merkez Bankası'nın yayınladığı uygulama genelgesine göre düzenleme öncesinde dövize endeksli kredi alan tüketicilerin, söz konusu kredilerin vadesini uzatması mümkün olmayacak.
cumhuriyet.com.trDöviz cinsi kredi kullanımına ilişkin Merkez Bankası'nın uygulama genelgesi yayınlandı. Genelgeye göre dövize endeksli kredi alan tüketiciler, kredilerin vadesini uzatamayacak. Türkiye'de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredilerinde vade sınırının kaldırılmış olmasına karşın, söz konusu kredilerde vergi, resim ve harç istisnası uygulanmasının konuyla ilgili mevzuat çerçevesinde yapılması ve ilgili kurumların talimatlarına göre hareket edilmesi gerekecek.
Merkez Bankası, döviz cinsi kredi kullanımıyla ilgili 'Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı'nın uygulamasına yönelik 22 sayılı Uygulama Genelge'yi yayınladı. Merkez Bankası'nın döviz cinsi kredi kullanımına ilişkin düzenlemenin getirdiği değişiklikler konusunda ortaya çıkan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla yayınladığı Genelge'de şunlar yer aldı:
-İhracatın, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı faaliyetlerin finansmanı için Türkiye'de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredilerinde vade sınırı kaldırılmış olmakla birlikte, söz konusu kredilerde vergi, resim ve harç istisnası uygulanmasının konuyla ilgili mevzuat çerçevesinde yapılması ve ilgili kurumların talimatlarına göre hareket edilmesi gerekecek. Bu kapsamda kullanılacak döviz kredilerinin vadesi firmalar ve bankalarca serbestçe belirlenebilecek, ancak bankalarca vergi, resim ve harç istisnası uygulanmasına ilişkin mevzuat çerçevesinde doğabilecek sonuçlar konusunda firmalar bilgilendirilecek.
-Bankalarca, Türkiye'de yerleşik kişilere ortalama vadesi bir yıldan uzun olmak üzere 5 milyon ABD Doları ve üzerinde açılacak döviz kredilerinin dilimler halinde kullanılması durumunda kredinin ortalama vadesinin bir yıldan uzun olması ve tutarının da 5 milyon ABD dolarından az olmaması gerekecek. Diğer taraftan, bu kapsamda kullanılacak kredilerden gerçek kişilerin de yararlanması mümkün olup, herhangi bir amaç kapsamında kredi kullanımı söz konusu olabilecek.
-Bankalarca, teminat olarak alacakları Türkiye'deki şubelerinde bulundurulan döviz veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına (OECD) üye ülkelerin merkezi yönetimleri ile merkez bankalarınca ya da bunların kefaletiyle ihraç edilen yabancı para menkul kıymet tutarını geçmemek üzere Türkiye'de yerleşik kişilere ticari ve mesleki amaçlı döviz kredisi kullandırılabilecektir. Bu maddeye göre teminatların alınmasında rehin veya temlik sözleşmesi düzenlenmesi gerekecek.
-Bankalarca Türkiye'de yerleşik kişilere ticari veya mesleki amaçla dövize endeksli kredi kullandırılabilecek. Türkiye'de yerleşik gerçek kişilerce, 32 sayılı Kararın 17'nci maddesinin ilgili fıkraları ve Bakanlıkça belirlenecek haller dışında, yurt içinden ve yurt dışından döviz veya dövize endeksli kredi kullanılamayacak.
-Gerçek kişilerce ticari veya mesleki amaçlı kredi kullanımı için, bu kişilerce ticari veya mesleki faaliyette bulunulduğuna dair ilgili oda veya meslek kuruluşu ve benzerlerinden alınmış onaylı belge ve vergi numarası ile kredinin ticari veya mesleki amaçlı kullanılacağına dair yazılı beyan verilmesi esas olacak.
-Döviz kredileri, yurt dışına döviz ödenmesi gereken hallerde döviz, yurt içinde
ise Başbakanlık Hazine Müsteşarlığınca belirtilen haller dışında Türk lirası olarak kullanılacak.
-Bankalarca, kredilerin Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve bu Karara ilişkin Tebliğ ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Genelgelerine aykırı olarak kullanıldığının tespiti halinde 1567 sayılı Kanunun ilgili maddesine göre işlem yapılmak üzere Başbakanlık Hazine Müsteşarlığına bildirimde bulunulacak.
-Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar'da değişiklik yapan 2009/15082 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın yayım tarihinden önce Türkiye'de yerleşik gerçek kişilere açılan dövize endeksli kredilerin vadeleri uzatılamaz.