TÜİK, GSYH'deki düşüşü 16 milyar dolar eksik gösterdi..."Hata mı, damat müdahalesi mi"

İktisatçı Mustafa Sönmez, TÜİK'in GSYH'yi dolar kurunu eksik alarak hesaplandığını ve 16 milyar dolar eksik gösterdiğini açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

İktisatçı Mustafa Sönmez, dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme rakamları ile ilgili açıklama yaptı. Sönmez, TÜİK'in Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'yı (GSYH) hesaplarken 2018 dolar kurunu 10 kuruş eksik alarak yanlış hesapladığını ortaya koydu. Sönmez'in ifadesine göre, Merkez Bankası'nın 2018 dolar kuru olarak açıkladığı 4.82 TL, TÜİK tarafından 10 kuruş eksik alınarak 4.72 TL'den hesaplandı ve böylece Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'daki düşüş 16 milyar dolar eksik gösterildi. Sönmez hesaplamanın "hata" mı, "damat müdahalesi" mi olup olmadığının TÜİK tarafından açıklanmasını istedi.

DOLAR KURU 4.82 TL'DEN DEĞİL, 4.72 TL'DEN HESAPLANDI

Sönmez ortalama dolar kurunu 2018 için 10 kuruş eksik almış görünen TÜİK'in milli gelirdeki azalmayı 16 milyar dolar eksik gösterdiğini ifade etti. Kişi başına gelirin bu durumda 270 dolar abartılı gösterildiğini ifade eden Sönmez, "Merkez Bankası'nın ortalama dolar kuru neden dikkate alınmadı?" diye sordu.

Sönmez sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımla TÜİK'e "TÜİK, yıllık milli geliri ve kişi başına geliri hesaplarken 2016 ve 2017'de Merkez Bankası'nın ortalama dolar kurunu almış, sırasıyla 3,02 TL ve 3,65 TL. Peki 2018'de neden 4.72 TL olarak almış, Merkez Bankası 4,82 TL derken. Lütfen açıklama getiriniz" sorusunu yöneltti.

HATA MI DAMAT MÜDAHALESİ Mİ?

Sönmez, "TÜİK'in 2018 dolar kurunu 10 kuruş eksik alarak 2018 GSYH'da azalmanın 16 milyar dolar daha eksik görünmesine yol açan yanlışını hemen düzeltmesini bekliyoruz. Tabii "yanlış" ise. Aksi taktirde bir damat müdahalesi olarak okunur. Bu da yeni bir skandal olur Dünyaya rezil olursunuz." dedi.

Evrensel'de yer alan ahbere göre, Sönmez'in Twitter hesabından gündeme getirdiği paylaşımları şöyle:

 

 

 

 

 

SON ÇEYREKTEKİ KÜÇÜLME ORANI DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?

Sönmez son olarak TÜİK'in açıkladığı 2018'in son çeyreğindeki yüzde 3'lük daralmanın da manipülasyon olabileceğini, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve TÜSİAD'in bile iyimser olarak yüzde 3.8 küçülme beklediklerini anımsattı.

 

<haber-yatay:1285891>