TÜİK, GAP'ın bölgeye yansımalarını araştıracak
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı'nın bölgeye sosyo-ekonomik yansımalarını ortaya koyabilmek için TÜİK ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden ortak bir çalışma yapmasını istedi.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı Cevdet Yılmaz, geçen yıl açıklanan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı'nın bölgeye sosyo-ekonomik yansımalarını ortaya koyabilmek için harekete geçti. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) ortak bir çalışma yapmaları talimatı veren Devlet Bakanı Yılmaz, söz konusu plan çerçevesinde yapılanların sosyo-ekonomik açıdan bölgeye yansımalarını ortaya koyacak bir veri seti hazırlamalarını istedi.
Devlet Bakanı Yılmaz, ayrıca GAP Eylem Planı'nın bir yıllık sonuçlarını değerlendirmek için 23 Haziran'da ilgili bütün kurumları bir araya getirecek.
DPT'nin GAP Eylem Planı'nda koordinatör bir kurum olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, bir yılı aşkın süredir uygulanan Eylem Planı'nın bölgeye sosyo-ekonomik açıdan yansımalarını ortaya koyabilmek için TÜİK ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'ni görevlendirdiğini açıkladı. GAP Eylem Planı'nın sonuçlarını insan ve sonuç odaklı olarak takip edeceklerini vurgulayan Bakan Yılmaz şöyle devam etti: "Bizim görevimiz yapılan çalışmaları iyi bir şekilde izleyip denetlemek. İzleme sistemiyle ilgili bir teknik yapı oluşturduk. Kurumsal anlamda bir internet sitesi kurma çalışmaları sürüyor. Ancak ben bunun yeterli olmadığını düşünüyorum. Artık neyi, nasıl izleyeceğimizi ortaya koymamız gerekiyor. Ortak yapılacak çalışmada, daha proje bazlı ayrıntılı formülleri gireceğiz. Hesap verilebilirlik mekanizmasını işler hale getireceğiz. Bu zamana kadar harcanan kaynağın sonuçlarını ortaya koyacağız. Şu kadar yatırım yapıldı, bu kadar para harcandı diye sonuçları açıklamak istemiyoruz. Harcadık da ne oldu? Yaptık da ne oldu? Bunu ortaya çıkaracağız. Okula giden çocuk sayısı arttı mı? Anne-bebek ölümleri azaldı mı? Kişi başına düşen geliri etkiledi mi? Daha çok insan ve sonuç odaklı izleme mekanizması oluşturmak gerekiyor. Çünkü kaynaklarımız sonsuz değil. GAP için hükümet bütçeden pozitif ayrımcılık yapacak. Benim görevim kurumların bunu göz ardı etmeden, yapılacak işlemleri bürokrasiye boğmadan yapmalarını sağlamak olacak. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve TÜİK'in hazırlayacağı iller bazındaki veri seti bunları takip etmemizi sağlayacak."
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, geçen ay bir yılı dolan GAP Eylem Planı'nın ilk yılının sonuçlarını değerlendirmek üzere 23 Haziran'da ilgili kurumları bir araya getireceklerini de açıkladı.