TTIP’in kirli sırları ifşa oldu

ABD ile AB arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasının saklanan detayları sızdı

cumhuriyet.com.tr

Çevreci örgüt Greenpeace, ABD ile AB arasında 800 milyon insanı kapsayacak dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması için gizli yürütülen müzakerelerin belgelerini ele geçirip 248 sayfasını yayımladı. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) belgeleri, olası anlaşmanın ülkelerin egemenliği, halk sağlığı, çevre koruma, toplum ve tüketici haklarına zarar vereceği endişelerini onaylar nitelikte. Greenpeace’e göre, TTIP, “halkın tüm hak ve hukukunu dev şirketlere devrediyor."

ABD Başkanı Barack Obama’nın yıl sonuna kadar imzalanması için baskı yaptığı anlaşmaya Atlantik’in her iki yakasında tırmanmakta olan muhalefetin bu yayınlardan sonra patlama yapması bekleniyor.

GDO mücadelesi

Belgelere göre, ABD yönetimi AB’de gıda ürünlerinin etiketlenmesi ve tehlikeli kimyasalların onaylanmasıyla ilgili müktesebatın çöpe atılmasını istiyor. Örneğin AB’de genetiği değiştirilmiş bitkilerle gıda ürünleri ancak insana ve çevreye “zararsız olduğu kanıtlanırsa” tüketime sunulabiliyor, buna rağmen etikete genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) uyarısı konuluyor. ABD ise GDO’ların “zararlı olduğu kanıtlanana dek” serbest ticaretini istiyor. Yani en büyük üreticisi olduğu GDO’lu mısırlar ve hayvanların etinin Avrupa’yı “istila etmesi” için bastırıyor.

Belgelere göre Brüksel ile Berlin’in müzakerelerde reddedildiğini söylediği özel yatırımcı mahkemeleri de hâlâ masada. AB’nin teklifine göre çokuluslu şirketler yasaların adil rekabeti engellemesi gerekçesiyle hükümetlere dava açabilecek.

Şirketlere dava hakkı

Manşetler üzerine Avrupa Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmstroem, “Belgeler sadece iki tarafın müzakere pozisyonunu yansıtıyor. AB hiçbir ticaret anlaşmasında tüketicilerin, gıda ürünlerinin ve çevrenin güvenlik standartlarını düşürmeyecek” dedi.