TSK ve Suriye ordusunu karşı karşıya getirme çabaları tutmadı; 18 esir asker Suriye’ye iade ediliyor

Türkiye ile Rusya’nın uzlaşısı uyarınca Suriye sınırında iki ülke askeri güçlerinin ortak devriyesi bugün başlıyor. Ancak sahada çok sayıda farklı gücün varlığı, endişeleri beraberinde getiriyor. Türkiye ve Rusya, terör örgütü PKK/ YPG ile ÖSO içindeki bazı grupların, TSK ve Suriye ordusunu karşı karşıya getirme çabalarını “şimdilik” önledi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye ile Rusya’nın geçen ay imzaladığı Soçi Mutabakatı uyarınca Suriye sınırında iki ülke askeri güçlerinin ortak devriyesine bugün başlanması öngörülürken, sahada çok sayıda farklı gücün varlığı endişeleri beraberinde getiriyor. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile birlikte sınır birliklerindeki inceleme ve denetlemeleri kapsamında dün Şanlıurfa’daki Kara Kuvvetleri Komutanlığı İleri Müşterek Harekât Merkezi’ni ziyaret etti. Akar basına yaptığı açıklamada, Barış Pınarı Harekâtı’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına uygun olduğunu belirtti. Operasyonun “meşru müdafaa” kapsamında yapıldığını söyledi. Akar, Resulayn’ın güneydoğusunda Suriye ordusuna mensup 18 kişinin ele geçirilmesiyle ilgili olarak ise “Bu kişilerin Ruslara teslim edilmesi konusu şu anda Ruslarla görüşülüyor. Bu konudaki gerekli bilgileri de Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik, talimatlarını aldık” ifadelerini kullandı. Ele geçirilenler arasında yaralı iki kişinin tedavisinin yapıldığını da sözlerine ekledi. 

‘ÇATIŞMA DOĞRULANMADI’

Barış Pınarı Harekât bölgesinde bulunan Resulayn ve çevresinde TSK ve destek verdiği ÖSO grupları ile Suriye ordusu arasında gerilim iddiaları ele geçirilen askerlerle sınırlı değil. Suriye resmi ajansı SANA ve muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yine bu bölgede TSK’nin topçu ateşiyle 6 Suriye askerinin öldüğünü öne sürmüştü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise iddiayla ilgili,  “Suriye ve Türkiye orduları arasında doğrudan ciddi çatışmalar yaşandığının doğrulandığını duymadım” dedi. Lavrov ayrıca terör örgütü YPG/PKK’nin omurgasını oluşturduğu SDG’nin, Türkiye-Suriye sınırından 30 km. çekilme koşulunu yerine getirdiğini de bildirdi. 

Türk ve Rus ordularının sınırın 10 km. derinliğinde devriyesi öncesinde dikkat çekici bir iddia da ABD ordusuyla ilgili geldi. Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin harekâtıyla sınırdan çekilme kararı almasının ardından, ABD’nin askerleri bölgede ilk kez devriye gezdi. Rudaw sitesi de, ABD bayraklı araçların Haseke yakınlarında görüldüğünü öne sürdü. 

AFRİN’DE SALDIRI

TSK’nin geçen yıl düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı ile kontrolü ÖSO gruplarına geçen Afrin’de dün düzenlenen bombalı saldırıda en az 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İlçenin sebze hali yakınlarında sabah saatlerinde bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi sonucunda en az 30 kişi de yaralandı. 

ŞAM-SDG DİYALOĞU

Terör örgütü PKK/YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu SDG ile Şam arasındaki temaslar gel-gitli şekilde devam ediyor. Suriye yönetiminin, daha önce sınır bölgeleri için anlaşma yaptığı SDG’ye orduya katılma çağrısına şartlı yanıt verildi. Suriye Savunma Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada “Silahlı kuvvetler komutanlığı, saflarına katılmak isteyen SDG birliklerini karşılamaya hazırdır” denildi. Zorunlu askerliğini yapamamış kişilere af vaadinin yer aldığı açıklamada, “Türkiye’nin harekâtına karşı birleşmeleri gerektiği” çıkışı yer aldı. SDG’nin yanıtında ise “sözü edilen birliğin siyasi bir anlaşmaya dayanması, SDG’nin özel statüsünün tanınması, ordunun yeniden yapılandırılması için sağlıklı bir mekanizma kurulması” talepleri sıralandı.