TSK silbaştan değişiyor
Kasım ayındaki Yüksek Askeri Şura’da TSK’nin yeniden yapılandırılmasına karar verildi.
Barkın Şık / CumhuriyetTSK’nin yeniden yapılandırması için bu ay başında başlatılan çalışmalar önümüzdeki Ağustos ayı şurasında masaya gelecek. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, konuyla ilgili olarak “Hedef 2033” dedi. TSK Personel Kanunu’nda yapılacak değişiklikle generallerin görev süresinin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi ve böylece ordunun 5 yıl gençleştirilmesi planlanırken, kuvvetlerin ve orduların yapılarında değişikliğe gidilecek. Kara, deniz ve hava kuvvet komutanlıklarının lağvedilerek Genelkurmay Başkanlığı altında müşterek komutanlık olması gündemde. İzmir’deki Ege Ordusu ve Erzincan’daki 3. Ordu’nun kaldırılarak İstanbul’daki 1. Ordu ile Malatya’daki 2. Ordu’nun da “Doğu ve Batı” orduları olarak yapılandırılması bekleniyor. Jandarma’nın tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanması, sınır güvenliği için yeni bir teşkilat oluşturulması da planlar arasında. Genelkurmay Başkanlığı ise jandarma teşkilat yapısında değişiklik çalışmasının olmadığını savundu. Donanma’nın özellikle Akdeniz’de daha da güçlendirilmesi, hava gücünün ise ilgisini uzaya yönlendirmesi hedefleniyor.
Genelkurmay Başkanlığı’nda TSK’nin yeniden yapılandırılması için taslak çalışmaları başladı. Daha önceleri “Kuvvet - 2010” ve “Kuvvet - 2014” olarak adlandırılan çalışmalara bu kez daha uzun bir projeksiyon verildi ve “Kuvvet - 2033” olarak adlandırıldı. Bu kapsamda ilk kez Cumhuriyet’in açıkladığı TSK Personel Kanunu Taslağı’nın önümüzdeki Ağustos ayına kadar TBMM’den geçirilmesi planlanıyor.
Ordu 5 yıl gençleşecek
Bu düzenleme ile generallerin rütbe bekleme süreleri 4 yıldan 3 yıla, albayların rütbe bekleme süresi ise 5 yıldan 4 yıla düşecek. Böylece TSK komuta kademesi 5 yıl gençleşecek. Personel Kanunu’nun yanısıra personel rejiminin de değişmesi hedefleniyor. Buna göre, rütbeye göre yaş haddinden emeklilik uygulaması başlatılacak. Teğmenlikten yüzbaşılığa kadar “süre bekleme” esas alınarak terfiler gerçekleşecek. Yüzbaşılıktan sonra ise bir üst rütbeye terfi için başarılı sicil gerecek.Yüzbaşılıktan binbaşılığa terfi edecekler için ise bir üst rütbedeki kadro ihtiyacı belirleyici olacak. Buradaki kadro açığı kadar başarılı personel bir üst rütbeye terfi ederken, geriye kalanlar yüzbaşı rütbesinde beklemeye devam edecek. Bir yüzbaşı hiç terfi edememesi durumunda 47 - 48 yaşında yaş haddinden emekliye ayrılacak. Binbaşılığa terfi edenlerin, yarbaylığa, yarbaylığa terfi edenlerin ise albaylığa yükselmesinde de üst rütbedeki kadro açığı dikkate alınacak. Başarılı isimler üst rütbeye terfi ederken, diğerleri aynı rütbede bekleyecek.
Müşterek komuta yapısı
“Kuvvet 2033” planlamaları kapsamında Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları’nın Genelkurmay Başkanlığı altında müşterek bir komuta yapısına dönüştürülmesi de gündemde. Kuvvet komutanlarının ise yeni yapılanmayla birlikte Genelkurmay çatısı altında “Kuvvet Başkanı” olarak yeniden tanımlanacağı dile getiriliyor. Bütün kuvvetlerde ayrı ayrı bulunan, lojistik, istihbarat, plan prensipler, eğitim gibi daire başkanlıklarının da tek çatı altında toplanacağı belirtiliyor. Bu adımların atılmasıyla Genelkurmay Başkanlığı hem planlama hem de icra yeteneğine kavuşacak ve bürokrasi azalacak. Uygulama ile personel ve para tasarrufu sağlanacağı ve emir-komuta zincirinin süratleneceği savunuluyor.
Ordulara el atılacak
Çalışmalar kapsamında, güncellenen risk ve tehditler doğrultusunda dört orduya sahip Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Ege Ordusu ile Üçüncü Ordu’nun lağvedilmesi ve sadece Birinci ve İkinci Ordu’nun kalması tartışılıyor. Ana Karargahı İstanbul’da bulunan Birinci Ordu ile Malatya’da bulunan İkinci Ordu’nun “Doğu ve Batı Orduları” olarak tanımlanması bekleniyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nın da tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı belirtilirken, sınırların yeni kurulacak teşkilata teslim edileceği kaydediliyor.
Planlamalar kapsamında Türk Donanması’nın Akdeniz’deki varlığının da güçlendirilmesi bekleniyor. Halen küresel ticaretin yüzde 30’u, petrol-gaz ticaretinin de yüzde 25’i Akdeniz üzerinden yapılıyor. Bu yüzden Türkiye’nin yürüttüğü “Akdeniz Kalkanı Harekatı”nı daha da geniş bir alana yayması yönünde görüş bulunuyor. Hava Kuvvetleri’nin de elektronik harp ve uzay teknolojileri üzerine inşa edileceği, insansız hava aracı kabiliyetlerinin artırılacağı belirtiliyor.
Oramiral Güner eleştirdi
Deniz Kuvvetleri Komutanı olması beklenirken Balyoz Davası’na duyduğu tepki nedeniyle Donanma Komutanlığı görevinden istifa eden emekli Oramiral Nusret Güner, geçtiğimiz hafta twitter hesabından, konuyla ilgili olarak şu eleştirel görüşü paylaşmıştı:
“Bundan sonra beklediğim gelişme, komuta ve kurmay kademesinde yaratılan zafiyetin bahane gösterilerek, bazı ülkelerde olduğu gibi, Deniz Kuvvetleri'nin ‘Komutanlık’tan, ‘Kurmay Başkanlığı’na indirgenerek, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanmasıdır. Bunun ustalık döneminin ana hedefi olacağını ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde zaman zaman olduğu gibi, Donanma’nın generallerle yönetilmesi sonucunu doğuracağını düşünüyorum.”