‘TSK karışıklık içinde’
Dergi, darbe girişiminin ardından orduda yaşanan tasfiyelerin neden olduğu sorunlara dikkat çekti.
cumhuriyet.com.tr15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gerçekleştirilen değişiklikleri mercek altına alan İngiliz Economist dergisi, “Tasfiyeler NATO’nun en büyük ikinci ordusunu, IŞİD ve Kürt militanları sürmek için Suriyeli isyancıların yanında savaşmaları gereken bir zamanda karışıklık içinde bıraktı” yazdı.
Yazıda, “Emir komuta zincirleri” başlığıyla yayımlanan yazıda, Ergenekon davasında yargılanan Teğmen Mehmet Ali Çelebi’nin yaşadıklarına değinen dergi, umut vaat eden bir helikopter pilotu olan Çelebi’nin, telefonuna radikal İslamcıların numaralarını yükleyen polisler tarafından tezgâha getirilip, 16 yıl hapis cezasına mahkûm olduğu anımsatıldı.
Pilottan çok uçak var
Çelebi’nin bir yıl sonra “Gülen cemaatine yakın savcılar tarafından uydurma suçlarla hapse atılan yüzlerce laik subayla birlikte salıverildiğini” anımsatan dergi, “Çelebi bir helikopterin kokpitine yıllardır oturmadı ama Türk ordusu isterse bir anda yeniden oturmaya hazır” ifadelerine yer verdi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından rollerin değiştiğini vurgulayan dergi, “Tasfiyeler NATO’nun en büyük ikinci ordusunu, IŞİD ve Kürt militanları sürmek için Suriyeli isyancıların yanında savaşmaları gereken bir zamanda karışıklık içinde bıraktı” yorumunda bulundu.
Amiral ve generallerin neredeyse yarısının da aralarında bulunduğu beş bin askerin görevden alındığını veya tutuklandığına dikket çeken Economist, Hava Kuvvetleri’nin 265 pilotunu kaybettiğini ve orduda şu an pilottan çok avcı uçağı bulunduğunu belirtti.
En büyük değişim
“270 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaotik geceye rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminin ordudaki küçük bir hizbin işi olduğunu ısrarla söylemesi sayesinde, ordunun şöhretinin az zarar gördüğünü” belirten derginin haberinde şu ifadelere yer verildi:
“Görevden alınan generallerin birçoğunun yerine yenileri atandı. Hava Kuvvetleri topyekûn bir savaş olmaması durumunda durumla başa çıkabilir. Ordudan atılan az sayıda pilot göreve iade edildi. Suriye’deki başarılı operasyon ordunun kendine güvenini artırdı ve Erdoğan IŞİD’le savaşmak için daha da güneye inebileceğini söylüyor. Daha büyük bir zorluk, cumhurbaşkanı ve başbakanın komutanlara emir vermesinin önünü açan kanun hükmünde kararname. Askeri okullar hükümetin kontrolündeki ulusal savunma üniversitesinin önünü açmak için kapatıldı. İki bakanlık, Savunma ve İçişleri ordunun farklı güçlerini kontrol ediyor. Askeri atamaların yapıldığı toplantılarda bakanların sayısı, generalleri geçecek. EDAM adlı düşünce kuruluşundan Doruk Ergin, bunların ordunun yapısında ülkenin kuruluşundan bu yana yapılan en büyük değişiklikler olabileceğini söylüyor.”