Truva'ya giden turist sayısı arttı
Antik dönemin en ünlü kentleri arasında yer alan Truva Antik Kenti'ne gelen yerli ve yabancı turist sayısında son yıllarda artış yaşandığı, bunda Hollywood filmlerin yanı sıra Türkiye ve yurtdışında çekilen belgesellerin de etkili olduğu bildirildi.
cumhuriyet.com.trTruva Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rüstem Aslan, son birkaç yıldır Truva Antik Kenti'ne ilginin arttığını ve gelen turist sayısında artış yaşandığını belirtti.
Yerli turistlerin sayısında da belirgin bir artış olduğunu belirten Aslan, Truva'yı yılda yaklaşık 500 bine yakın turistin ziyaret ettiğini, bunların çoğunluğunu yerli turistlerin oluşturduğuna dikkati çekti.
Bu durumun kazıda çalışan arkeologları sevindirdiğini vurgulayan Aslan, bu artışta pek çok farklı etkenin olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
''Neden turist sayısı Truva'da artıyor? Buna cevap olarak, öncelikle Alman Arkeolog Manfred Osman Korfmann'ın yayınlar ve sergiler sonrasında Truva'nın gündeme taşınması ve antik kent konusunda çekilen filmlerin etkili olduğunu diyebiliriz. Hollywood filmlerinin, Türkiye ve yurtdışında çekilen belgesellerin de etkisi oldu. Bu faktörler bir araya gelince Truva'ya gelen yerli turistlerin sayısı da arttı.''
"İnsanlar, mitolojinin geçtiği bu yeri görmek için geliyor"
Aslan, kültürel açıdan bunun bir gelişme sayılabileceğini, yapılan kazılar, sonuçlarının sunulması ve bu sonuçların kamuoyundaki etkisinin de turist sayısının artmasındaki faktörler arasında yer aldığını açıkladı.
Turistlerin Truva'yı, Efes ve Bergama gibi antik kentlerle karşılaştırdıklarında hayal kırıklığı yaşayabildiklerini belirten Aslan, Truva'nın, tarih öncesinin o kentlerinden bin yıl, iki bin yıl daha eski olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
''Bunu algılamakta zorlanıyorlar. Bu algının da kurulacak Truva Müzesi ile aşılacağını, buradaki turizme etkinin ve ilginin daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Gelen turist sayısının 5'e, 10'a katlanacağını umuyoruz. Truva'yı yerli turist de yabancı turist de biliyor ama Truva filmi ören yerine ilginin çekilmesinde etkili oldu. Ayrıca bu filmde kullanılan atın Çanakkale'ye gelmesi de ilginin artmasına neden oldu. İnsanlar bu yeri görmek, bu taşlara dokunmak, mitolojinin geçtiği bu yeri görmek için buraya geliyor.
Buradaki atın içine girip o duyguyu da yaşayabiliyorlar. Atın içinde kendisini asker gibi hissedebiliyor. Hem çocuklar hem de gençler için bu bir oyun. At bir obje ve esprili bir şekilde baktığımızda doğru ata oynayan kazanıyor. Turizmde de bu böyle. Çekici objeler bulduğunuzda insanlar hem mitolojiyi yaşıyorlar hem de kendilerinden bir şeyler katabiliyorlar. Bu gibi filmler algılamada çok önemli oluyor.''
25 yıllık rehber
Profesyonel rehberlik yapan 60 yaşındaki Kenan Çelik ise 15 yıl öncesine kadar yerli turistlerin antik kentlere geziler yapmadıklarını belirterek, şöyle konuştu:
''Ben 25 yıldır rehberlik yapıyorum ve geçmişte hep yabancı turistleri gezdiriyordum. Ama bugün görüyorsunuz Türkleri gezdiriyorum. Yani ülkemizdeki değişikliği de buradan görüp anlayabiliyoruz. Bizim insanlarımız da belli bir ekonomik ve kültür seviyesine geldikten sonra bu tür şeylere ve kültüre ilgi duyuyor. O yüzden gördüğünüz gibi Türklerde buraya geliyor.
Truva filminin çekilmesinin ardından yerli ve yabancı turistlerin ilgisi bölgeye daha da arttı. Her ne kadar filmde, Truva'nın Türkiye'de olduğu söylenmese de buraya ilgi arttı. Filmin çok yararı oldu.''