Trump'tan BM’ye para şantajı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki Kudüs oylamasında tehditlere rağmen destek bulamayan Washington BM’ye verdiği katkıyı kısma adımına hız verdi.

cumhuriyet.com.tr

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin genel olarak destek bulamadığı Birleşmiş Milletler’i (BM) “cezalandırmaya” girişti. BM Genel Kurulu’nda geçen hafta alınan diplomatik misyonların Kudüs’e taşınmaması kararı, halihazırda örgüte verdiği mali desteği kısma kararı alan Beyaz Saray’ın adımlarını hızlandırdı.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, 2018-2019 mali yılında ABD’nin BM için ayırdığı fonu 285 milyon dolar azaltacağını açıkladı. Haley “BM’nin etkisizliği ve aşırı harcamaları bilinen bir durum. Bundan sonra Amerikan halkının cömertliğinin istismar edilmesine veya bunun kontrolsüz kalmasına izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Trump yönetimi yaz aylarından itibaren ABD bütçesinden BM’ye aktarılan payın azaltılacağının sinyallerini veriyordu. 2016-2017 dönemi için belirlenen 5.4 milyar dolarlık BM genel bütçesinin 1.2 milyarlık en büyük kısmı ABD tarafından ödeniyor. Başta barışı koruma, mülteciler ve gıda olmak üzere bir dizi BM programı ve operasyonel giderler için de bütçe ayıran ABD’nin yıllık BM desteği kuruluşun toplam harcamalarının yaklaşık beşte biri olan 10 milyar doları buluyor. Haley, geçen haziran ayında da, barışı koruma faaliyetleri için yapılan harcamanın düşürüleceğini söylemişti. Trump, BM’nin Kudüs kararı oylamasında olumlu oy verecek ülkeleri finansal yarımı kesmekle tehdit etmiş, Haley de BM üyesi ülkelere mektup göndererek Trump’ın kendisinden olumlu oy kullananların listesini istediğini söylemişti.

 ‘10 ülkeyle görüşüyoruz’

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, BM Genel Kurulu’ndaki Kudüs kararına “hayır” oyu verdikten sonra İsrail’deki büyükelçilik binasını Kudüs’e taşıma kararı alan Guatemala’nın ardından, aralarında Avrupa’dan ülkelerin de olduğu 10 ülkeyle daha aynı yönde görüşmeler yaptıklarını, başka ülkelerin de elçiliklerini taşıyacaklarını duyurdu. BM’de Guatemala dışında 8 ülke daha karara karşı oy kullanmış, çekimser kalan ülkelerden Çekya ise Doğu Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ve başkenti taşıyabileceklerini açıklamıştı.