Trump’a rağmen ABD önde
Güney Afrika’da emekli edilen Orlando kömürlü termik santralının soğutma kuleleri. Bugün, kuleler büyük duvar resimleri, reklamlar ve aynı zamanda bungee ve BASE jumping için kullanılıyor.
Hazal OcakKüresel Enerji İzleme Merkezi (Global Energy Monitor), Greenpeace ve Sierra Club tarafından “Yükseliş ve Çöküş 2019: Küresel Kömürlü Termik Santral Stoku Takibi” raporu yayımlandı. Dünya genelinde kömürlü termik santral gelişiminde üç yıldır düşüş gerçekleştiği vurgulanan raporda küresel iklim hedeflerine ulaşmak için yeni kömür santrallarının bertarafı ve işletmedeki kömürlü termik santralların hızla devreden çıkarılması gerekliliğine dikkat çekiyor.
Kömürlü termik santralların yıllık analizini içeren rapor 5. kez yayımlanıyor. Raporun sonuçları, yeni işletmeye alınan kömürlü termik santrallarında geçen senenin proje stokuna kıyasla yüzde 20 (önceki üç yılda yüzde 53), inşaat aşamasındaki santrallarda yüzde 39 (önceki üç yılda yüzde 84) ve önlisans - lisans süreçlerindeki santrallarda yüzde 29’luk (önceki üç yılda yüzde 69) düşüş gösteriyor. Rapora göre 2018 yılı küresel ölçekte en fazla kömürlü termik santral kapasitesinin emekli edildiği üçüncü yıl oldu.
Trump yönetimine rağmen devreden çıkarılan santrallarda ABD, 17.6 GW kapasiteyi emekliliğe ayırarak başı çekti. Çin ve Hindistan’da toplam 9 GW’lık kapasite emekli edildi ve gelecekte bu rakamın artması bekleniyor. Avrupa Birliği’nde toplam 3.7 GW’lık kapasite emekli edildi. Kömür yakmak ısıyı hapseden karbondioksit emisyonlarının en büyük sebeplerinden biri olarak görülüyor.
‘Rafa kaldırıldı’
Türkiye’den de veriler içeren raporda, “Türkiye’nin toplamda 37 GW’lık kömürlü termik santral proje stokunun ancak 6.5 GW’lık kısmının inşaat için gerekli izinleri aldığına ve sadece 800 MW’lık kısmının inşaata başlayabildiğine, Türkiye’de 2010’dan beri yaklaşık 66 GW’lık kömürlü termik santral projesinin iptal edildiğine veya rafa kaldırıldığına, bu düşük oranların temel sebebinin azalan fonlar ve yaygın yerel direnişler olduğuna” dikkat çekiliyor.