TRT'ye çağrı: Doğru ve tarafsız habercilik istiyoruz

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, seçim sürecinde doğru ve tarafsız haberciliğin önemine işaret ederek, halkın vergileriyle yayın yapan TRT`nin tüm siyasi partilere eşit uzaklıkta ve adil davranması gerektiğini vurguladı.

cumhuriyet.com.tr

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklama şu şekilde:

Eğitim ve sağlık gibi hizmetler nasıl ki birer kamu hizmetiyse "doğru ve tarafsız habercilik" de toplumun kolayca erişebilmesi gereken bir kamu hizmetidir. Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim hakkı ne kadar vazgeçilmezse, toplumun doğru ve tarafsız haberlere erişim hakkı da en az o kadar vazgeçilmez bir öneme sahiptir.

 TRT, bu önemli kamu hizmetini yerine getirmekle görevli bir kamu kurumudur.

 Topluma karşı bu görevini yerine getirirken ihtiyaç duyduğu mali kaynak, iktidarlar tarafından (bütçe gelirlerinden) değil, bütünüyle ve doğrudan halkımız tarafından (elektrik payı ve bandrol vb. gelirlerinden) sağlanmaktadır. İktidarların güdümüne girmemesi için bütçeden bağımsız gelir kaynaklarına, dolayısıyla mali özerkliğe sahiptir.

 Yani TRT, yerine getireceği kamu hizmeti için iktidarlara karşı değil sadece ve sadece topluma karşı sorumludur.

 Anayasanın 133. Maddesi ile "TRT`nin özerkliği ve yayınlarının tarafsız olması" kuralı getirilmiş, TRT Yasasının "Yayın Esasları" başlıklı 5. Maddesi`nde de;

 "k) Haberlerin toplanması, seçilmesi ve yayınlanmasında tarafsızlık, doğruluk ve çabukluk ilkeleri ile çağdaş habercilik teknik ve metotlarına bağlı olmak,

 l) Haberler ile yorumları ayırmak ve yorumların kaynaklarını açıklamak,

 m) Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak" ilkeleri öngörülmüştür.

 Yukarıdaki düzenlemeler TRT`nin topluma karşı görevi olan kamu hizmeti yayıncılığını hiçbir baskı altında kalmaksızın, tarafsız ve doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için yapılmıştır. Buna rağmen TRT yönetimi, Anayasa ve kendi yasasını çiğneme pahasına, iktidar lehine yanlı ve taraflı yayıncılığa devam etmektedir. Sürdürülebilir olmayan bu tutum TRT`yi toplum nezdinde her geçen gün daha da küçük düşürüp güvenilmez hale getirirken, TRT çalışanlarının da hedef gösterilmesine neden olmaktadır.

 Önceki yıllarda TRT doğru haber için başvuru kaynağı niteliği taşırken şimdi hiç izlenmez/dinlenmez hale gelmiştir. TRT`ye karşı toplumdaki kızgınlık öyle bir seviyeye ulaşmıştır ki halkın büyük bir kesimi TV ve radyo alıcılarının hafızasından TRT`yi bütünüyle silmiştir.

 Yurttaşlar, hakkı olan kamu hizmetini alamadığı için, elektrik faturasından TRT`ye aktardığı parayı geri isteyerek haklı tepkisini dile getirmektedirler.

 TRT`ye tepki o kadar artmıştır ki toplumun çeşitli kesimleri bu kızgınlıklarını "TRT Kapatılsın" noktasına kadar taşımıştır. Giderek tekelleşen yayıncılık alanı, tamamen sermayedarların iradesine terk edilemeyecek kadar önemli ve değerlidir. Halkın vergileriyle yayın yapan TRT`nin bu alanda özerk ve tarafsız olarak kamu yayıncılığı yapması büyük farklar yaratacaktır. Çözüm TRT`yi kapatmak değil, yayınlarını yasalara uygun hale getirmesini ve mali kaynaklarını doğru şekilde kullanmasını sağlamaktır.

 Diğer dönemlere kıyasla toplumun algısı ve duyarlılığı seçim dönemlerinde çok daha yüksektir. TRT yönetimi de yayın politikasını bu dönemi gözeterek çok daha özenli bir şekilde hayata geçirmeli, tarafsız yayıncılık ilkesinden bir an bile ayrılmamalıdır.

 Geçmiş seçim süreçlerindeki taraflı yayınları nedeniyle, YSK`nın TRT`ye verdiği cezalar unutulmamalı, aynı hatalar tekrarlanmamalıdır.

 TRT, Anayasa ve yasa hükümlerine uymaya özen göstermelidir;

 Toplumun duyarlılığını gözeterek tarafsız ve doğru habercilik görevini yerine getirmelidir;

 Bir siyasi partinin, grubun veya çıkar çevresinin menfaatlerine alet olmamalıdır.