TRT yine tek kanal... HDP ve SP'ye 1 saniye bile yer vermedi
TRT, ekranlarında muhalefet partilerine de bu partilerin çıkardığı cumhurbaşkanı adaylarına da yer ayırmamaya devam ediyor. RTÜK’te yapılan çalışmaya göre 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasında Saadet Partisi ve HDP’ye 1 saniye bile yer vermeyen TRT, İYİ Parti’ye ise sadece 9.5 dakika ayırdı.
Sinan TartanoğluKamu yayıncısı TRT ekranlarında muhalefet partilerine de bu partilerin çıkardığı Cumhurbaşkanı adaylarına da yer ayırmamaya devam ediyor. RTÜK’te yapılan ve seçimlerin erken yapılacağının belli olduğu 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihlerini kapsayan çalışmaya göre TRT; Saadet Partisi ve HDP’ye bir saniye bile yer vermedi. İYİ Parti ise TRT ekranlarında sadece 9.5 dakika yer alabildi. AKP-MHP ittifakına ise 37 saat 40 dakika 2 saniye ayrıldı.
Türkiye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 17 Nisan tarihinde yaptığı “seçimler için 3 Kasım 2019’u beklemeye gerek yok” yönündeki açıklaması ile erken seçim atmosferine girdi. Her seçim döneminde olduğu gibi RTÜK, özel televizyon kanalları ve TRT’nin tek yönlü, taraf tutan yayın yapıp yapmadıklarını YSK adına denetleyecek. Edinilen bilgiye göre RTÜK’te bu konudaki çalışmalar başladı. Ancak elde edilen ilk sonuçlar; TRT ekranlarının daha önceki seçimlerde olduğu gibi 24 Haziran seçimleri öncesinde iktidar ve iktidara yakın isimlere daha çok ayrıldığını gösterdi.
Saadet ve HDP’ye hiç yok
Edinilen bilgiye göre seçimlerin erken yapılacağının netleştiği 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihleri arasında TRT, haber yayınları hariç sadece canlı yayınlarda; Cumhurbaşkanı adayını kendisi çıkaran Saadet Partisi ve HDP’ye hiç yer vermedi. Bu tarihler arasında Millet İttifakı ile vekil seçimine giren ve kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaran İYİ Parti’ye ise sadece 9 dakika 30 saniye yayın ayrıldı.
Akşener’e 9.5 dakika
İYİ Parti için yapılan bu kısa yayın, tek bir günde, Cumhurbaşkanı adayı olacağını en başından beri açıklayan Meral Akşener’in Mersin mitingi sırasında canlı olarak yayımlandı.
CHP’ye göstermelik yayın
CHP’ye TRT ekranlarında ayrılan süre ise 3 saat 4 dakika 28 saniye olarak hesaplandı. Bu toplamın büyük çoğunluğunu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TBMM Grup konuşması oluşturuyor. Bu kapsamda CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce için 6 Mayıs’a kadar 27 dakika 20 saniye yayın yapıldı.
AKP-MHP ittifakı ‘birinci’
TRT bu dönemde AKP ile ilgili yayınlara 36 saat ayırdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ülke tarihini değiştiren açıklamalarına verilen payın ise 1 saat 40 dakika 2 saniye olduğu görüldü.
Böylece TRT; AKP-MHP ittifakını 37 saat 40 dakika 2 saniye, muhalefet partilerine ve bu partilerin Cumhurbaşkanı adaylarına ise toplamda 3 saat 13 dakika 58 saniye yer verdi.
Peki başka ne var?
TRT’nin onlarca saati ayırdığı, iktidara yakın yayınlarda izleyicilere nelerin sunulduğu da yapılan çalışmalara dahil edildi.
AKP-MHP ittifakına ilişkin yayınların büyük bir çoğunluğunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AKP Sözcüsü Mahir Ünal, bakanların programlarının canlı yayınları oluşturuyor.
Ancak TRT’nin yayınları arasında; Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un gündem değerlendirmeleri, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Mücahit Küçükyılmaz’ın da konukları arasında bulunduğu seçim yayını, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın katıldığı “Satırbaşı” programı yer alıyor.
KHK’lerle dokunulmazlık Hükümet çıkardığı OHAL KHK’si ile seçim yayınları denetiminde TRT ile özel televizyon kanallarını birbirinden ayırmış, tek yayın ile ilgili ihlalin tanımını yapmış ancak ihlal karşısında getirilecek yaptırımdan özel televizyonları muaf tutmuştu. TRT ise yasa gereği RTÜK tarafından cezalandırılamıyor. Ancak yayın ihlali ile ilgili kararın TRT’den Başbakan Yardımcısı’na gönderilmesi gerekiyor. TRT’ye yaptırım ancak Başbakanlığın kararı ile mümkün oluyor. |