Trakya’ya kül yağacak
Tepkiler üzerine yeri değiştirilen termik santral meşe ormanına yapılacak...
Hazal OcakDünya kömürü geride bırakırken Türkiye termik santral projelerinde ısrarcı. Çerkezköy ve Silivri’de tarım alanlarına yapılması planlanan, bölge sakinlerinin istemediği kömürlü termik santral projesinin yerinin değiştirilmesinin ardından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladı. Pınarça ile Safaalan mahallelerinin arasındaki ormanlık alana kaydırılan projenin tanıtım dosyasında alanın yüzde 60’lık bölümünün meşe ormanı olduğu kaydedildi. Proje Ergene Havzası’ndaki yeraltı sularını da tehdit ediyor.
Kömürde ısrarcı
Planın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda dün ÇED süreci başladı. Bakanlığa sunulan “Çerkezköy Termik Santralı Maden Sahası, Düzenli Atık Depolama Sahası, Kırma-Eleme Tesisi ve Kömür Stok Sahası Projesi” ÇED Başvuru Dosyası’nın giriş bölümünde “2016 yılında elektrik üretiminde kömürün ilk sırayı aldığı” anlatıldı. Dosyada yapılması planlanan 3 üniteli termik santralın yılda 7 milyon 182 bin ton kömür tüketimi yapacağı öngörülüyor.
Santral sahası Çerkezköy ilçe merkezinin yerleşik alan sınırına 1.6 km, Pınarca köyüne yaklaşık 1.2 km, Hallaçlı köyüne ise yaklaşık 2.3 km uzaklıkta. Proje sahasına en yakın konumdaki yaban hayatı geliştirme sahası yaklaşık 12 km kuzeydoğu yönünde yer alan İstanbul Çatalca Çilingöz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası. Dosyada yaklaşık 500 hektarlık toplam sahanın “yüzde 53’lük kısmı baltalık meşe alanı, yüzde 12’si çok bozuk baltalık meşe alanından oluşan bir ormanlık alan ile kaplı” olduğu belirtildi. Bunun yanında ufak bir cevizlik alanın bulunduğu kaydedildi.