Trabzonspor mahkemezede

Olağanüstü kongre kararı iki mahkeme arasında sıkıştı

Hasan Al

 

Trabzonspor’da olağanüstü kongre, iki mahkemenin görüş belirtememesi nedeniyle gerçekleşemiyor. Üyelerin, “Kulübü yönetemiyorsunuz, Trabzonspor’u siyasete bulaştırdınız, kongreye gidilsin” isteği sonrası gündeme gelen olağanüstü seçim asliye ve sulh mahkemeleri arasında sıkışıp kaldı. O günlerde “1500 imzayı toplayın genel kurula gidelim” diyen Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu da, sözünü hukuk dünyasındaki boşluklardan yararlanıp tutamamış oldu.

İmzalar toplandı ama!

2000 kongre üyesi, tüzüğün 30. maddesine dayanarak Trabzonspor yönetiminin olağanüstü kongreye gitmesi için noterden onaylı imzaları verdi. Ne var ki, yönetim bu imzaların gereğini yerine getirmedi. Bunun üzerine 2 bin üyeden bazıları Trabzon 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak (2014/9093) kongrenin yapılmasını istedi. Dosya uzun süre bu mahkemede bekledi. Sulh Hukuk Mahkemesi 1 yıl önce görevsizlik kararı vererek dosyayı Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi. Dava yaklaşık 7 aydır 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde (Esas no 2014/896) görüldü. O günlerde mahkeme tarafların savunmasını aldı, belgeler istendi. 10 civarında resmi yazı yazıldı. Noterdeki imzalar toplandı, karar beklenmeye başlandı.

Bayram sonrası tarafları duruşmaya çağırması beklenen 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, görülmemiş bir uygulamaya imza atarak görevsizlik kararı verdi, ardından da dosyayı ilk müracaat yapılan Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi. Böylece dosya meçhule havale edilmiş oldu...

Üyelerden adalet tepkisi

Konuyu yargıya taşıyan üyeler “Düşünebiliyor musunuz? Tüzükteki hakkınızı kullanıyorsunuz. 2000 üye olağanüstü kongre için imza atıyor. Yönetim gereğini yapmıyor. Hakkınızı hukuk önünde arıyorsunuz... Ancak mahkemeler sorumluluktan kaçıyor. Zaman geçiriyor. Ve olağan kongre zamanı geliyor. Aralık’ta seçim var. Bundan sonra karar verseler ne olur, karar vermeseler ne olur. Türkiye’deki adalet sisteminin geldiği nokta içler acısı” dediler.

‘Hukuk şikesi’

Trabzonspor’un mahkemelerde bekleyen bir başka davası daha var. O da yönetimin görev süresi konusunda usulsüzlük yapıldığına ilişkin bir dosya. Yerel mahkeme üye Recep Bakırtaş’ın, “Hacıosmanoğlu yönetiminin görev süresi 2.5 yıl değil 6 aydır” diyerek açtığı davada itiraz edenleri haklı bulmuş, yönetimi yok hükmünde saymıştı. Ancak Hacıosmanoğlu konuyu, Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay’da da yerel mahkemenin kararı onaylandı ancak yönetim bu kez karar düzeltme istedi ve dosyayı Tekirdağ Şarköy’deki mahkemeye taşıyıp böylelikle süre kazandı. Trabzonspor camiası, Hacıosmanoğlu’nun bu girişimlerini ‘hukuk şikesi’ olarak yorumladı.

ONUR KRİZİ

UEFA Avrupa Ligi’nde yarın deplasmanda Rabotnicki’yle karşılaşacak Trabzonspor’da Onur Kıvrak kadro dışı bırakıldı. Onur’un kamptaki yürüyüş sırasında keyifsiz olduğunu gören sportif direktör Süleyman Hurma, milli kaleciye, “Kendine çeki düzen ver. Yürürken dikkat et” dedi. Onur “Ben kaptanım. İstediğim gibi yürürüm!” yanıtını verdi. Hurma ise “Senin kafan karışık. Biraz dinlen. Antrenmana çıkma” dedi. Kamptan ayrılan Onur, İstanbul’a döndü. Milli kaleci, “Bana kadro dışı bırakıldığım söylendi” diye konuştu.