Torpil yapmadılar, sürgün yediler
Hastane CEO’sundan sağlıkçılara sürgün cezası.
İklim Öngel/CumhuriyetYenimahalle Devlet Hastanesi’nde radyoloji tekniyesi olarak çalışan 2 sağlıkçı, hastane CEO’su Ali Babademez’in gönderdiği hastayı öne almayınca “sürgün” edildi. Başkentin en uzak yerlerinden birine 2 ay için gönderilen sağlıkçılar, ev ile hastane arasında her gün 3 saatlerini harcıyor. SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım, görüşme talep ettiklerini, talepleri kabul görmezse dava açacaklarını kaydetti.
Yenimahalle Devlet Hastanesi yöneticisi Babademez, 24 Haziran Salı günü, taşeron firma çalışanıyla gönderdiği bir hastanın radyoloji bölümünde öne alınmasını istedi. O sırada görevli olan ve aynı zaman SES’in işyeri temsilciliğini yapan radyoloji teknisyeni, “Dışarıda kavga çıkar, bunu göze alamam, hastayı diğerlerinin önüne geçiremem” diyerek taşeron firma çalışanını geri gönderdi. Olayı öğrenen sorumlu teknisyen, torpilli hastaya bakmayan 2 radyoloji teknisyeninin yanına gelerek “İçeri kim almadıysa bunun bedelini öder” tehdidinde bulundu. Olaydan 3 gün sonra ise her iki teknisyene de Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’ndan gelen yazıyla, Gölbaşı Hasvak Devlet Hastanesi’ne 2 aylık geçici görevlendirme yapıldığı tebliğ edildi.
‘Torpil ne etik ne de güvenli’
Aynı zamanda SES işyeri temsilcisi olan sürgün edilen teknisyen, “Gözümün önünde pek çok kez şiddet olayı yaşandı. Bir gün bir hasta yakını, ‘Sizleri öldürmekte haklıyız’ diyerek bir arkadaşımızın üzerine yürüdü. En kalabalık saatte gelen bu talebi kabul etmem mümkün değildi. Gerek etik olarak gerek güvenlik olarak yöneticinin tanıdığını, o kadar bekleyen hastanın önüne almak yanlış bir davranış olurdu” diye konuştu.
‘Dosyam kabarıkmış’
Sürgün öncesinde dosyasında inceleme yapıldığını söyleyen sağlıkçı, “Personel işlerine gittiğimde dosyam incelenmiş. Bana ‘Senin dosyan da baya kabarık’ dediler. Öncesinde iş bırakma eylemine katıldığım için ücret kesimi cezası almış ancak yargı yoluyla cezayı kaldırtmıştım” dedi.
‘CEO biat istiyor’
SES Ankara Şube Başkanı Hüsnü Yıldırım ise şiddet olaylarının en sık hastanelerin yoğun olduğu saatlerde gerçekleştiğine dikkat çekti. Sendikanın işyeri temsilcisine ve üyesine mobing uygulandığını söyleyen Yıldırım, “Hastane yöneticisinin tavrı, ‘Nasıl benim dediğimi yapmazsın’şeklinde despotik bir tavırdır. Kendisine biat edilmesini istiyor. Arkadaşlarımızı Ankara’daki en uzak yere gönderiyorlar. Şu an hastane yönetimi ile görüşmeyi talep ettik. Görüşemezsek olayı yargıya taşıyacağız” diye konuştu.