'Torba'dan neler çıktı?

Çalışanların haklarını geri götüren yasa için Türk-İş ancak yasa TBMM'de kabul edildikten sonra harekete geçti. Türk-İş, çalışanların haklarını geriye götüren düzenlemelerin yer aldığı yasanın, Cumhurbaşkanı Gül tarafından yeniden görüşülmek üzere Meclis'e iade edilmesi için bir mektup gönderdi. Mektupta 12 itiraz noktası yer aldı.

cumhuriyet.com.tr

Türk-İş, torba yasanın TBMM’ye iade edilmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektupta itirazlarını 12 maddede topladı. Mektupta, çalışma hayatını doğrudan ilgilendiren yasanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca sosyal taraflardan görüş ve öneri alınmadan hazırlandığına dikkat çekildi. Türk-İş, 12 istek ve itirazını şöyle sıraladı:

'Kız çocukları korunmalı'

1- 18 yaşını doldurmuş okumayan, çalışmayan ve evlenmemiş kız çocuklarının, sigortalının bakmakla yükümlü olduğu aile ferdi olarak kabul edilerek genel sağlık sigortasından yararlanması önerimiz reddedilmiştir. Ülkemizin ekonomik ve toplumsal koşullarının dikkate alınarak kız çocuklarının korunmasına devam edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

2- Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin iş akitleri askıda iken yıl içinde çalışamadıkları aylara da borçlanma imkânı sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz.

'Ücretsiz izinlerde sağlık sigortasından yararlanılmalı'

3- Toplu iş veya bireysel iş sözleşmeleri uyarınca sigortalı işçilere bir takvim yılı içinde en çok 3 aya kadar verilen ücretsiz izin sürelerinde de genel sağlık sigortasından yararlanmalarını gerekli görmekteyiz.

4- Yoksul olduğunu ileri süren vatandaşların gelir durumlarının tespitinin beklenmeksizin sağlık yardımlarından yararlanmaları gerektiği görüşündeyiz.

5- Prim hizmet belgesini asma zorunluluğunun sadece kamu işyerleri ile toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinden kaldırılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

'Sözleşmeli işçilere ayrım yapılmamalı'

6- Yasada yapılan düzenleme ile kamuda kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin iş akitleri askıda iken çalışmadıkları sürelerde, isteğe bağlı sigortaya devam edenler genel sağlık sigortası primini kendileri ödeyecek, diğerlerini ise işveren ödeyecektir. Kamuda kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler arasında oluşturulan ve adil olmayan bu ayrım çalışanlar arasında huzursuzluk yaratacaktır.

7- Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşım işyerleri ile güzel sanat kollarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenecek alanlarda iş akdi ile çalışanların sigortalılıkları zorunlu olmaktan çıkarılarak, isteklerine bırakılmaktadır. Bu işçilerin zorunlu sigortalılıklarının devam ettirilmesi, sigortalılıklarının takibi için aylıklarının sosyal güvenlik primlerini de içeren çeklerle bankalar aracılığı ile ödenmesinin uygun olacağı düşüncesindeyiz.

8- Kısmi süreli sözleşme ile çalışanlara, akitleri askıda iken çalışmadıkları sürelerde işsizlik ödeneği verilmesi; zorunlu sigortalılığı sona erdirilenlerin de talebimizle sigortalılıklarının devam ettirilerek primlerinin işverenlerince ödenmesinin gerektiği düşünülmektedir.

'İşsizlik fonu başka amaçla kullanılmamalı'

9- İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmasına imkân sağlayan 69. maddenin yasa metninden çıkartılmasının gerekli olduğu düşüncesindeyiz.

10- Sektörel ve bölgesel krizlerin kısa çalışma ödeneği kapsamına alınması, özel ve sübjektif uygulamalara yol açabilecek ve böylece İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılması yaygınlaşacaktır. Fonun bu yolla da kullanılması uygun görülmemektedir.

11- Kanunun 74. maddesinde yapılan düzenlemede, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında işverenlere kaynak olarak kullandırılmasına imkân verilmektedir.

'Aileleri parçalamayın'

12- Belediyelerde istihdam fazlası belirlenecek işçilerin muvafakatları alınmadan başka yerlere atanmaları halinde, ailelerin bölünmesi, çocukların eğitimlerinin aksaması gündeme gelebilecektir. Düzenlemenin kanun metninden çıkartılması ya da işçinin muvafakatı alınarak atamasının yapılması gerektiği görüşündeyiz.