'Toprak mallarını satamazsa, biz satacağız'

TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, Toprak Holding'in sahibi Halis Toprak ile prensipte anlaşmaya vardıklarını, bu kapsamda Toprak'ın kendi mallarını Ocak 2012 sonuna kadar satması gerektiğini, satamaması halinde TMSF'nin bu malları Şubat 2012'de satışa çıkartacağını açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelen TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, TMSF'nin çalışmaları ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. TMSF'nin bugüne kadar 20 milyar 37 milyon dolarlık tahsilat gerçekleştirdiğini anlatan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, bu tutarın 5.9 milyar dolarlık bölümünün banka hakim ortaklarından elde edildiğini söyledi. TMSF'nin bugüne kadar 50 bin dava dosyası ile muhatap olduğunu aktaran Gül, o dosyaların önemli bir bölümünde kamu lehine kararlar çıktığını hatırlattı.

Sunumun ardından TMSF Başkanı Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, Avrupa ve ABD'de devam eden küresel ekonomik kriz sırasında, bankaların kurtarılmasına ilişkin farklı yöntemler uygulandığına dikkat çekerek, bunun Türkiye'nin 2001 deneyimi ile karşılaştırılmaması gerektiğini söyledi. 2001'in ise hata olan ve kaçınılmaz tarafları olduğunu söyleyen Gül, "Bu bankaların risklerini üstlendik ve bankalar bütün olarak TMSF'ye devredildi. Bu nedenle devlet, bu bankaların açıklarını kapatmak durumunda kaldı" dedi. ABD ve Avrupa'da ise her şeyin daha yeni olduğunu belirten Gül, "Önümüzdeki dönemde ekonomiye etkileri konusunda bilgi sahibi değiller. Bunu sonuçlarını ileriki dönemlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı.
 

'Ada Menkul Değerler yeniden satılacak'

Gül, Eylül ayında satışa çıkardıkları ve BankAsya'nın 1 milyon TL'lik teklif verdiği Ada Menkul Değerleri de yeniden satışa çıkartacaklarını açıkladı. Gül, şunları söyledi: "Aracı kurumların değerleri, SPK'nın çıkardığı Forex Teliğ'nin ardından ciddi miktarda yükseldi. Dolayısı ile o dönemde verilen 1 milyon TL'lik teklifi revize etme gereği ortaya çıktı. Güler Yatırım'ın da ihaleye teklif vermesi ile süreç yeniden başlatıldı. İki teklif doğdu, iki teklifi 1 milyon TL ölçüsünde olunca, yeniden ihaleye açıyoruz. Olay budur. Herhangi spekülasyon yapmayı gerektirecek bir durum yok. İhale, bu ay içerisinde olur." Gül, Ada Menkul'e teklif veren diğer firmanın ise Hayyam Garipoğlu'nun sahibi olduğu Güler Yatırım olduğunu bildirdi.
 

'Çağlar, TOKİ ile anlaşınca, borçların vadesi uzadı'

Gül, ünlü işadamı Cavit Çağlar'ın Interbank'tan kaynaklanan alacaklarını tahsili için de yeni bir süreç başlattıklarını, Çağlar'ın elinde bulunan gayrimenkulleri değerlendirmek için TOKİ ile özel bir protokol yaptığını, bu sayede daha yüksek bedelle tahsilat oranına ulaşma yolunun açıldığını bildirdi. Çağlar Grubu'nun toplam borcunun 440 milyon dolar olduğunu, ancak bu rakamın 120 milyon dolarlık kısmının tahsil edildiğini belirterek, "Bunu realize olmadığını gördük ve kendisi TOKİ'ye arsalarının değerlendirilmesi karşılığında bir teklif sundu. Biz de TOKİ ile anlaşma yapıyoruz. TOKİ'den gelen para çerçevesinde borcunu yapılandırmış olacağız. Borcun vadesi yayılmış olacak, o zaman da indirim ortadan kalkacak" dedi.

'Toprak'ın mal varlığının satışı Şubat 2012'de başlayacak'

Gül, uzun süredir hukuki anlamda ihtilaf yaşadıkları Toprak Bank'ın eski sahibi Halis Toprak ile de yeni bir süreç başlatacaklarına işaret etti. Halis Toprak ile yaklaşık iki yıldır karşılıklı hukuk mücadelesi verdiklerini anlatan TMSF Başkanı Gül, şunları söyledi: "Toprak Grubu ile her satış girişimi davalarla engellendi. Davalar bizi haklı bulmaya başlayınca, kendisi geldi bizimle anlaşmak istedi. Biz de ona ödeme konusunda kendisine opsiyon verdik. Bu süre Ocak 2012'de doluyor. O nedenle Halis Toprak'ın herhangi bir mal satışını Ocak 2012 sonuna kadar biz yapmıyoruz. Kendisi bu tarihin sonuna kadar satış yapamazsa, o zaman Şubat 2012 itibariyle Toprak'ın mal varlıklarını satmaya başlayacağız."

Gül'ü öfkelendiren iddia

Gül, bugünkü Radikal Gazetesi'ne konuşan Siyasetçi Orhanmiroğlu'nun, "TMSF Halis Toprak ile Kürt olduğu için uğraşıyor" sözlerinin hatırlatılması üzerine, tepki göstererek, şu yanıtı verdi: "Halis Toprak'a TMSF olarak verdiğimiz değeri başka hiç kimseye vermedik işçilerin parasını bize ödettirdi. Bunu söyleyenin hakikaten izan duygusu yok. Çok üzücü. Bunu hiç duymamış olayım."

'Uzan Grubu'ndan alacağımız hala masada duruyor'

Uzun Grubu'ndan bugüne kadar 7 milyar dolarlık tahsilat yapıldığını söyleyen Gül, bu alacakların yine alacaklara gittiğini belirtti. Gül, şunları söyledi: "Mevduat farkı olan işlemlerde özellikle İmar Bankası'nın vergi alacağının her şeyin önüne geçtiğini ve yaklaşık 7 milyar dolara yakın tahsilatın 7 milyar doları vergi ve SSK alacaklarına gitti. Bunun dışında 1.4 milyar dolar da Telsim'in borçlarından ötürü Motorola ve Nokia'ya ödendi. Dolayısı ile Uzun Grubu'ndan bizim alacağımız hala masada duruyor."

'Offshore paraların ödenmesi, TMSF'yi sorgulatılır hale getirir'

Off-shore konusuna da değinen Gül, beş off-shore'un Türkiye'de mevduat topladığını, bunlardan TMSF'nin, Sümerbank'ın iştiraki olan Efektifbank Off-shore, Egebank Off-shore ve Yurt Off-shore ile sorunu olduğunu bildirdi. Bu offshore'ların TMSF'ye açtığı davalardan 56 milyon dolar, faizleriyle birlikte toplam 150 milyon dolarlık ödeme riski bulunduğuna dikkat çekerek, "Off - shore devletin hiçbir zaman güvencesinde olmadı. En kötü zamanda dahi olmadı ve olmamalı da. Bu mekanizma kullanılarak "nasıl olsa devlet büyüktür öder" demek, doğru bir mantık değil. Bu paraları devletin ödemiş olması TMSF'yi sorgulatılır hale gelir. Bunu toplumdan almamak lazım. Hepimizin cebinden çıkmaması lazım diye düşünüyorum. Burada hakim ortağın bir kusuru varsa da bunu toplumdan almak lazım. Bu konuda Yerel Mahkeme çok önemli bir karar verdi ve "direnme" kararı çıktı. Şimdi dava Yargıtay'da Hukuk Genel Kurulu'nda değerlendirilecek. Dolayısıyla bağlayıcı bir karar olacak. Bununla ilgili hukuki mücadelemiz devam edecek" dedi.