Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim Konferansı
Sabancı Üniversitesi(SÜ) Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin düzenlediği “Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim Konferansı” 13 Mayıs Pazar günü sona erdi.
cumhuriyet.com.trKaraköy, Minerva Palas’ta eş zamanlı çeviriyle üç gün süren konferansta Türkiye’nin farklı üniversite ile sivil toplum kuruluşlarından ve Norveç, Pakistan, Hindistan gibi ülkelerden uzman konuklar son araştırma verilerini sunarak değerlendirmelerini açıkladılar.
Konferansın açılışını, “Savaş, Şiddet ve Otoriterlik Dönemlerinde Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim" başlıklı konuşmasıyla, Toronto Üniversitesi’nden Shahrzad Mojab yaptı. Ayrımcılığın özellikle geri kalmış ülkelerde yüksek oranda olduğu, uluslararası kuruluşlarında mücadele yerine ayak uydurduğu ileri sürüldü.
Her yerde yapılacak çok şey var
Geleneksel eğitimin Norveç örneğinde bile cinsiyetçi olduğu ileri sürüldü. Kadın meslekleri gibi kalıp yargıların içselleştiği verilerle ortaya kondu. Özellikle engelli eğitiminde kadınların çok geri kaldığı ve çok sorun olduğu vurgulandı. Bilimsel amaçlı saha çalışmaları, AÇEV’in yürüttüğü babalık eğitimi, on yıldır devam eden mor sertifika programı gibi girişimlerin farkındalık yarattığı, önemli olduğu vurgulandı.
Değerler eğitiminin ehil olmayan kurumlardan alınmaya kalkıldığı, sonuçta yüksek insani değerler yerine korku ve dini baskı aşılandığı, eğitim programlarının pedagojik formasyonu olanlar, alandakiler yerine politikacılar tarafından hazırlanmasının yarattığı kaos verilerle ortaya kondu.
Eğitimde rehberlik konusunun dikkatle ele alınması gerektiği üzerinde de duruldu. SÜ önceki rektörlerinden Nihat Berker kadın ya da erkek rehberlerin grup halinde değil bireyleri tek tek ele alarak kadın ve erkeklerle beraber, paralel bir şekilde çalışması gerektiğini belirtti. Boston’dan da örnekler vererek, “Her yerde yapılacak çok şey var” dedi.