Toplantılara Mursi yerine vekil katılıyor

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin, ülkedeki siyasi krizin çözülmesi için 7 parti başkanı ve önde gelen şahsiyetlerle yaptığı toplantıdan ayrıldığı bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Mısır Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Mursi'nin konuşmasını yaptıktan sonra, yardımcısı Mahmud Mekki'yi yerine vekil bırakarak toplantıdan ayrıldığını belirtti.
Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, anayasa taslağının referanduma sunulma aşamasında, ülkede yaşanan sorunlara ortak bir çözüm bulmak üzere, Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayında siyasi ve hukukçu olmak üzere 40'a yakın üst düzey yetkili ile bir araya geldi.

Toplantıya, Yarın Partisi Genel Başkanı Eymen Nur, el-Vasat Partisi Genel Başkanı Ebu A'la Mazi, Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkanı Said el-Katatni, Nur Partisi Genel Başkanı İmad Abdulgafur, Mısır Partisi Genel Başkanı Amr Halid, El-Asale Partisi Genel Başkanı Adil Afifi ile Bina ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Nasr Abdusselam katılıyor.

Mısırlı kanaat önderlerinin de davet edildiği toplantıya, önde gelen Mısırlı düşünür Muhammed Selmi'l-Avva, anayasa uzmanı Ahmed Kemal Ebu-l'Mecid, alim Ahmed Züveyl, ünlü kalp cerrahı Mecdi Yakub'un da bulunduğu ''akil adamlar grubu'' da katıldı.
Toplantıya, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, el-Hadara Partisi Başkan Yardımcısı Hatim İzam, gazeteci-yazar Fehmi Hüveydi, Nur Partisi'nin Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Mahyun, 25 Ocak devrimi liderlerinden alim Safvet Hicazi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı avukatı Muntasır ez-Zeyyat, feshedilen parlamento üyelerinden Mahmud el-Hudeyri, hukuk profesörü Ahmed Mihran da iştirak etti.

Toplantıdan sonra düzenlenecek basın toplantısı ile alınan kararların kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Mursi'nin diyalog çağrısı ardından düzenlenen toplantıya muhalefetin önde gelen isimlerinden Kongre Partisi lideri Amr Musa, Anayasa Partisi lideri Muhammed el-Baradai, Halkçı Akım Partisi lideri Hamdin Sabbahi ile Güçlü Mısır Partisi lideri Abdulmunim Ebul Futuh katılmadı.

AA muhabirine açıklama yapan kaynaklar, toplantıdan, Cumhurbaşkanı Mursi'nin büyük tartışmalara yol açan anayasal düzenlemelerinin bazı maddelerini iptal etmesi ve yeni anayasa taslağı için 15 Aralık olarak belirlenen referandum tarihinin ertelenmesi kararlarının çıkabileceğini belirtti.

Toplantının yapıldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde ise son günlerde yaşanan gösterilerin ardından sükunet hakim.
Geçici hükümet başkanı yarın belli olacak


Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Sözcüsü Velid el-Bunni yarın Kahire'de düzenlenecek olağanüstü toplantıyla geçici hükümetin başkanının seçileceğini söyledi.

Bunni, Esed rejiminden ayrılan Eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab'ın en güçlü aday olduğu söylentisiyle ilgili olarak, ''Bunu söyleyen bir bilgi üzerine mi yoksa beklenti üzerine mi söylüyor? Yoksa birilerinin isteğini mi dillendiriyor? Geçici hükümet başkanı yarın belli olacak'' dedi.

Bunni, seçilen hükümet başkanının 12 Kasım'da Fas'ın Marakeş kentinde düzenlenecek olan Suriye Dostları toplantısına katılması konusunda, ''Kanımca bu yerinde bir davranış olacaktır ancak şu ana kadar bu konuda alınmış bir karar yok'' ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz ay sonunda Kahire'de düzenlenen toplantıda varılan anlaşmaya göre, Koalisyon üyelerinden her birinin hükümet başkanlığı için bir aday göstermesi ve 3 başkan adayı arasından birinin seçilmesi gerekiyor.


İslami eğilimli partiler, referandumun zamanında yapılmasını istedi

Mısır'daki İslami eğilimli siyasi gruplar, anayasa referandumunun zamanında yapılmasının zaruretine işaret ederek, ''Anayasanın kabulünün'' devlet kurumlarının inşası ve ülkenin istikrarı için önemli bir adım olacağını savundu.

Koalisyondan yapılan açıklamada, ''Anayasa referandumunun hiçbir değişiklik ve erteleme olmadan zamanında yapılması istenerek bunun, halkın sabırsızlıkla beklediği istikrar, devlet kurumlarının inşası ve birçok konuda harekete geçmek için önemli bir adım olduğu'' vurgulandı.

Açıklamada, ''Her ne isimle ve her ne gerekçeyle olursa olsun, eski rejimin tekrar geri getirilmesine izin verilmeyecektir, Mısır halkına İslami gruplar koalisyonunun kesintisiz oturum halinde olacağını vurguluyoruz. Her türlü seçenekler masaya yatırılmıştır'' denildi.
İslami eğilimli siyasi güçlerin koalisyonunda, Hak ve Reform Meşruiyeti Komitesi, Selefi Davet, İslami Cemaat, Müslüman Kardeşler Hareketi, Ehli Sünnet Alimleri Birliği, Davetçiler Sendikası, Devrim Mütevelli Heyeti, Selefi Cephe, Nur Partisi, Hürriyet ve Adalet Partisi, İnşa ve Kalkınma Partisi, el-Asale Partisi ve Reform Partisi bulunuyor.
Öte yandan Mısır Vakıflar Bakanlığı sözcüsü Selame Abdulkavi yaptığı açıklamada, bakanlığın referandumun zamanında yapılması konusunda cumhurbaşkanlığı ile aynı düşünceyi kabul ettiğini ve istenilmesi halinde bakanlığın, bakanlık görevlileri aracılığıyla referanduma gözlemcilik yapacağını kaydetti.