Topkapı Sarayı'nda büyük tehlike: 5 büyüklüğünde depreme bile dayanmaz

İstanbul'daki Topkapı Sarayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Topkapı Sarayı içerisindeki Fatih Köşkü güvenlik gerekçesiyle kapatıldı.

cumhuriyet.com.tr

Makyaj ve restorasyonlar ile yıllardır ayakta tutulmaya çalışılan Topkapı Sarayı Müzesi'nin taşıyıcı duvarlarında büyük yarıklar oluştu. Topkapı Sarayı Müzesi'nde yer alan hazine bölümünün sergilendiği Fatih Köşkü'nün bodrum katında tesadüfen yarıklar ortaya çıktı. Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil'in haberine göre, yarıkların tespit edilmesiyle paha biçilmez değerdeki hazineler sarayın güvenli depolarına taşındı. 13 Mayıs 2016 tarihli uzman raporunda, “Çalışma yapılan söz konusu mahallerde raspa sonrası ortaya çıkan deformasyonların büyüklüğü çatlak boyutunu aşarak ayrık ve yarık seviyelerine geldiği gözlemlenmiştir” denildi.

PARKTAKİ ÇÖKME İLE ORTAYA ÇIKTI

Gülhane Parkı'nın denize bakan kısmında bulunan çay bahçesinin duvarı geçtiğimiz nisan ayının başında çökmüştü. Yaşanan olayın ardından müze yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Aynı aks üzerinde bulunan Konyalı Restoran’ın duvarının da çöktüğünü, sarayın denize bakan yamacında risk incelemesi yapacaklarını" ifade etmişlerdi. İncelemede çöken duvarlarla aynı paralelde bulunan Fatih Köşkü’nün bodrumlarında başladığı tespit edildi.



MANZARA KORKUNÇ

İncelemede önce küçük kılcal çatlaklar gibi duran sıvalar kaldırıldığında karşılaşılan manzara riskin ciddiyetini ortaya koydu. Öyle ki bazı taşıyıcı duvarlarda oluşan boşluklar nerdeyse dışarıyı gösterecek boyutlardaydı.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Uzmanlar, karşılaştıkları bu manzarayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir raporla bildirdi. Bakanlık çökme riskine karşılık müzenin hazine bölümünü 13 Temmuz’da ziyarete kapattı. Topkapı Sarayı Hançeri, Kaşıkçı Elması, Nadir Şah Tahtı, Zümrüt Sorguç, Zümrütlü Maşrapa, Altın Miğfer, Hz. Osman’ın Kılıcı, Abanoz Taht gibi paha biçilmez Osmanlı hazinesi başka bölüme taşınarak koruma altına alındı. Sarayın restorasyonu için çalışma başlatıldı.

5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME BİLE DAYANMAZ

Saray'da yapılan detaylı incelemede 1940-1960 yıllarında yapılan kubbe ve tavanların betonla kaplanmasının binaya ağır yük getirdiği, son yıllarda Marmara Denizi’nde oluşan sismik hareketliliğin etkisinin binayı çökme noktasına getirdiği sonucuna varıldı. Acil müdahale için önce zemin etüdü yapılacağı ve ardından da bekletmeden zemin sağlamlaştırmasına geçileceği bildirildi.  Yetkililer sarayın içinde bulunduğu durumda 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağını, vakit geçirmeden müdahale gerektiğine dikkat çekiyorlar. Koruma Kurulu’ndan bir yetkili de durumun aciliyetini fark ettiklerini ve bu nedenle kararların geciktirilmeden alındığını söyledi. Fatih Köşkü’nün onarımı için yaklaşık 10 milyon liraya ihtiyaç olduğu bildirildi.