Topbaş'ın yine mazereti var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 14 tutuksuz sanığın "500 adet otobüs alımlarında görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla açılan davanın 4. duruşması yapıldı. Topbaş yine duruşmaya katılmadı.

DHA

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 27. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş mazeret bildirerek katılmazken, diğer 13 tutuksuz sanık da hazır bulundu. Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer'in katıldığı duruşmada, CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hakkı Sağlam 'müşteki' sıfatıyla hazır bulundu. Hakim Ahmet Torun, dava dosyasının bilirkişi heyetine tevdi edildiğini ve henüz raporun düzenlenerek mahkemeye gönderilmediğini söyledi. Müşteki Hakkı Sağlam da, şikayetinin devam ettiğini belirterek, bilirkişi raporu geldikten sonra da beyanda bulunacağını belirtti. Duruşmada söz alan diğer sanıklar da, Hakkı Sağlam'ın davaya katılma talebini kabul etmediklerini, Sağlam'ın davada taraf olmadığını dile getirdi. 

"MÜVEKKİLİMİN MEZARETİ KABUL EDİLSİN"

Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer de, Hakkı Sağlam'ın davaya katılma talebinin reddine karar verilmesini isteyerek, "Müvekkilimin mazeretli sayılmasını talep ederim" dedi. Kadir Topbaş, mahkemeye sunduğu mazeret dilekçesinde, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Dünya Başkanı sıfatıyla, dünya genelindeki yerel yönetimleri temsilen Birleşmiş Milletler'in (BM) Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda konuşmacı olarak New York'ta olduğunu belirtti. 

SAĞLAM'IN DAVAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Duruşma sonunda talepleri değerlendiren hakim, Hakkı Sağlam'ın suçtan doğrudan zarar görmediği için davaya katılma yönündeki talebini reddetti. Hakim Ahmet Torun, Kadir Topbaş'ın mazeretinin ise kabul edilmesine karar vererek, duruşmayı 2 Ekim tarihine erteledi.   

SANIKLARIN 3 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 14 sanık yer alırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte 4 kişi de "müşteki" sıfatıyla bulunuyor. İETT Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılında açmış olduğu 500 adet otobüs alım ihalesinin usulsüz ve kanuna aykırı olarak yapıldığı iddia edilen iddianamede, tüm sanıklar hakkında ayrı ayrı "Görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davada yargılanan 13 sanığın ifadesi alınırken, Kadir Topbaş'ın ifadesi duruşmaya katılmadığı için alınamadı. Topbaş'ın soruşturma aşamasında savcıya ifade verdiği öğrenildi. Kadir Topbaş, bir önceki duruşmaya da iş yoğunluğunu gerekçe göstererek katılmamıştı.