"Toparlanma inişli çıkışlı"

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, ''küresel ekonomik dengesizlikleri gidermeye yardımcı olmak ve sağlıklı büyümeyi sağlamak için Çin'in, yuanın değerini ve tüketim harcamalarını daha fazla artırmaya ihtiyaç olduğunu'' söyledi.

cumhuriyet.com.tr

ABD Başkanı Barack Obama'nın Çin ziyaretinin başladığı dönemde başkent Pekin'de düzenlenen finans konferansında konuşan Strauss-Kahn, ''güçlü para birimi gerekli reformlar paketinin bir parçası'' dedi. Strauss-Kahn, Çin'in, sağlık harcamalarını artırarak ve tüketim mallarına daha fazla harcaları için durumu iyi olmayan ailelere para vererek, iç talebi yükseltmek amacıyla gerekli önemli reformlar yapmaya başladığını ifade etti.

Çin'in para birimi yuan ve diğer Asya para birimlerinin değerinin artmasına izin vermenin, hanehalklarının satın alma gücünün yükselmesine yardımcı olacağını belirten Strauss-Kahn, ''Çin'de iç talebin yüksek olmasının yanında ABD'de tasarrufların artması, dünya talebinin yeniden dengelenmesine yardımcı olacak ve hepimiz için sağlıklı küresel ekonomiyi sağlayacak'' diye konuştu.

Çin, 2005 yılı ortasında yuanı (Renminbi) dolara sabitlemekten vazgeçti ve üç yıl boyunca yuan dolara karşı yüzde 20'den fazla değerlendi. Bu değerlenme süreciyle yuan, Çin mallarını daha pahalı hale getirdi ve bundan zarar gören Çinli ihracatçıları bir de küresel ekonomik kriz vurunca, Çin Merkez Bankası, geçen yılın sonunda yuanın dolar kurunu sabitledi.

 

"Toparlanma inişli çıkışlı"

''Küresel ekonomide yeni oluşmaya başlayan toparlanmanın inişli çıkışlı''
olduğu uyarısında bulunan Strauss-Kahn, hükümetlerin, ekonomiyi desteklemek için aldıkları teşvik önlemlerini hemen çekmekten kaçınması gerektiğini vurguladı.

Strauss-Kahn, ''En büyük risk teşvik önlemlerinin zamanından önce çekilmesi. Politika yapıcılar, toparlanma kesin olarak sağlanıncaya ve özellikle işsizliğin düşmesinin koşulları oluşuncaya kadar destekleyici önlemleri sürdürmeli'' diye konuştu.

ABD dolarının, mevcut uluslararası para sistemine ilişkin kaygılara rağmen dünyanın rezerv para birimi olmaya devam etmesini beklediğini söyleyen Strauss-Kahn, ''Bana göre, sorunlarına rağmen mevcut uluslararası para sistemi, halen mantıklı ve iyi çalışıyor. Doların bir süre asıl rezerv para birimi olarak kalmasını bekliyorum'' dedi.

Çin ve Rusya doların istikrarı konusundaki kaygılarını bildirmiş ve muhtemelen biri IMF tarafından yönetilecek alternatif para birimi oluşturulması çağrısında bulunmuştu.