TOBB ile TBB el sıkıştı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile Türkiye Bankalar Birliği(TBB) arasında İşbirliği Protokolü imzalandı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Protokolü sayesinde Anadolu'nun pek çok ilindeki firmaların sahiplerine ve yöneticilerine Türkiye'de hangi finansman imkanı varsa; o finansman imkanına en kısa yoldan nasıl ulaşılacağını anlatacağız" dedi.
cumhuriyet.com.trTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu TOBB-TBB İşbirliği Protokolü İmza Töreninde yaptığı konuşmada, uzun süredir özel sektörün daha güçlü olabilmesi için çalışıldığını belirterek, "İmzalayacağımız işbirliği protokolü sayesinde Anadolu'nun pek çok ilinde firmalarımızın sahiplerini ve yöneticilerini; Türkiye'de hangi finansman imkanı varsa; o finansman imkanına en kısa yoldan nasıl ulaşılır; anlatacağız.
İş dünyasına mevcut finansmana erişim imkanları ve işlerinin kolaylaştırılması için bilgilendirme seminerleri düzenleyeceğiz. Yatırım projelerinin ve ihracatın güçlü finansmanı, ihracat sigortası, türev enstrümanlarla kur riski başta olarak üzere piyasa risklerini azaltma, sermaye piyasalarından kaynak sağlama gibi konularda üyelerimizin bilgi birikimini arttırmak, ufuklarını genişletmek istiyoruz" dedi Türkiye'nin üretim kapasitesinin KOBİ'lerin üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de her yıl kapanan şirketten birkaç kat daha fazla yeni şirket kurulduğunu, ancak, bu şirketlerin büyüyemediğini, ileri gidemediğini kaydetti.
Türkiye'de 1 milyon civarında faal firma var
Bir süredir TOBB bünyesinde "Ticaret Sicil Gazetesini Elektronik Arşivleme" çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu çalışma Türkiye'de kurulan bütün firmaların tarihçesine kolayca ulaşmayı sağlıyor. İlerleyen günlerde açıklayacağımız bu proje adeta Türk Özel Sektörünün röntgenini çekiyor. Bu çalışma kapsamında ilk çıktıları değerlendirdiğimizde; Türkiye'de 1 milyon civarında faal firmanın olduğunu görüyoruz. Her yıl yaklaşık 100 bin yeni işletme kuruluyor. Firmaların ömrü yaklaşık olarak 5-10 yıl arasında değişiyor. Halbuki Batı'da ve Doğu'da asırlardır ayakta duran şirketler görüyorsunuz. Oralarda 200 yıl, 300 yıl, hatta 500 yıllık şirketler mevcut. Neden bizde durum böyle değil? Sorunumuz şurada: kolay şirket kuruyor ama bunları büyütemiyoruz. Çünkü sermayemiz yeterli değil. Çünkü mali sistemimiz yeterince büyük değil. Çünkü kurumsal yönetim ilkelerini şirketlerimizde geliştiremiyoruz" ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, bu duruma mevcut finansman imkanları ve risk azaltıcı yöntemler noktasında bilgi noksanlığı da eklenince KOBİ'lerin faaliyetlerinde güçlük yaşadığını kaydetti.
Şirketlerin yüzde 74'ü politik risk ve ihracat sigortası konusunda yeterince bilgi sahibi değil
Hisarcıklıoğlu konuşmasına son günlerde yaptıkları çalışmalardan bir örnek paylaşarak devam etti:
"Malum son dönemde Orta Doğu ülkeleriyle ikili ekonomik ilişkilerimiz hızla gelişiyor. Müteahhitlik gelirlerimiz ve ihracatımız hızla artıyor. Ancak, bu pazarlar aynı zamanda zorlu pazarlar. Türk girişimcisi evelallah her zorluğun üstesinden geliyor, ama son dönemde bölgedeki siyasi istikrarsızlık şirketlerimizi tehdit ediyor. Bu sorunu çözebilmek için Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Eximbank ile bir çalışma yürütüyoruz. Şirketlerimize daha uygun koşullarda 'Politik Risk ve İhracat Sigortası'nı nasıl sunarız diye ekiplerimiz çalışıyor. Bu kapsamda orta ve büyük çaplı şirketlerimize yönelik bir anket çalışması da yaptık. Ankete katılan şirketlerin yüzde 74'ü Politik Risk ve İhracat Sigortası konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını söyledi. Düşünün, bunlar belli bir büyüklüğün üzerindeki şirketlerimiz. Küçük şirketlerin durumunu siz düşünün. Oysaki biz ihracatçı sayımızı artırmak zorundayız. Mevcut girişimcilerimizi güçlendirmek zorundayız. Türkiye'yi zenginleştirmek zorundayız."
2023 hedeflerine ulaşmak için bütün potansiyellerin en verimli şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, "Mevcut imkanlarımızı sonuna kadar kullanmak için en geniş bilgi birikimine sahip olmalıyız. Şirketlerin ihtiyaç duyduğu finansal araçların geliştirilmesini ve tüm şirketlerimizin bu araçlardan haberdar olmasını sağlamalıyız. İşte bugün bu yönde bir adım atıyoruz. Yapacağımız işbirliği sayesinde bankacılık sektörü ile Reel Sektör arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ufuk açacağız. Anadolu'nun dört bir köşesinde gerçekleştireceğimiz toplantı ve seminerlerle özel sektör ve bankacılık temsilcilerinin arasında kurulan güven köprüsünü güçlendireceğiz, bilgi alış verişini arttıracağız, Türkiye'nin zenginleşmesine hep birlikte katkı sunacağız" dedi.