TL'ler kullanılmak için yeni yılı bekliyor

Yeni yılda tedavüle çıkacak Türk Lirası (TL) banknotlarla birlikte, 1 Ocak 2005 tarihinden paradan 6 sıfır atılması ve paranın önüne ''Yeni'' kelimesinin eklenmesiyle başlayan süreç, bu ibarenin kaldırılmasıyla sonuçlanacak. Yenilenen TL, yeni yıl için kullanılmaya hazır...

cumhuriyet.com.tr

Merkez Bankası Banknot Matbaası'nda üzerinde filigran ve gizli görüntüleriyle gelen kağıt tabakaları, banknot halinde Emisyon Genel Müdürlüğün'e teslim ediliyor.

Merkez Bankası Matbaası'nda, üç ayrı baskı salonunda, aynı anda 3 farklı banknot basılabiliyor. Yılda 750 milyon adet banknot üretilebilen matbaada basım işlemi üzerinde filigran ve gizli görüntülerle gelen kağıt tabakalarının teslim alınmasıyla başlıyor. Filigran ve gizli görüntüleri kontrol edilen tabakaların önce arka yüzü, ardından da kabartmaların bulunduğu ön yüzleri farklı baskı makinelerinde basılıyor.

Büyüklüğüne göre her bir tabaka da 28 ile 40 banknot yer alıyor. Tabaka kağıtların baskıları tamamlandıktan sonra ise seri numaraları basılıyor. Baskı sırasında sürekli kontrol edilen makinelerin yanı sıra basılan tabakalardan da belirli aralıklarla kontrolü yapılıyor. Baskıların ve makinelerin yanı sıra yine belirli aralıklarda alınan örnek banknotlar, kimya laboratuvarlarında inceleniyor.

Baskısı tamamlanan tabakaların banknot haline gelmeden önce son durakları ise bayanların çalıştığı inceleme servisi. Her aşamada imza karşılığı teslim alınıp teslim edilen tabakalar burada tek tek kontrol ediliyor. En küçük bir kusurun bile fark edildiği serviste kadınlar hatalı tabakaları seriden çıkarıyor.

Ön ve arka yüzü basılan ardından seri numaralarına kavuşup, tek tek incelenen banknot tabakaları son olarak kesim bölümüne taşınıyor. Burada kesilen tabakalar, son şekillerini alarak banknota dönüşüyor. Kesimi tamamlanan paralar son olarak banknot şekliyle bir kez daha incelendikten sonra paketleniyor. Tekrar sayımı yapılan banknotlar, 100'lük desteler haline getiriliyor. Ardından her 4 deste 1 paket olarak poşetleniyor. Her 4 poşet ise balya olarak adlandırılıyor.

Baskıdan, incelemeye oradan da kesim bölümlerine kilitli kafeslerde taşınan tabakalar kesim aşamasının ardından banknot halini alınca, her biri 250 bin banknot kapasitesine sahip özel kilitli kabinlerde depolara oradan da emisyon genel müdürlüğüne naklediliyor.

 

Durmuş Yılmaz'ın açıklamaları

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak'tan itibaren dolaşımdan çekilmeye başlanacak olan YTL'nin yakılarak yok edileceğini, bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Vatandaşlardan banknotların gerçekliğin anlayabilmek için halka yönelik güvenlik önlemlerinin en az üç güvenlik özelliğini iyi öğrenmesini isteyen Yılmaz, dönüşüm işlemlerinde acele etmeye gerek olmadığı kaydetti.

"YTL'den TL'ye Geçiş Tanıtım Kampanyası" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenleyen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, YTL'den TL'ye dönüşe iki gün kaldığını belirterek, 1 Ocak'ta dolaşıma çıkacak TL banknot ve madeni paraların tasarım ve boyutlarının tamamen değiştiğini, banknotların artık daha küçük olacağını söyledi. Artık banknotların cüzdanlara sığacağını kaydeden Yılmaz, 2009 yılı boyunca YTL ve TL'lerin birlikte tedavülde olacağının kaydetti