Tiyatroda yüzyılların izleri

Antalya'nın Demre ilçesinde bulunan Myra Antik Kenti'ndeki tiyatronun sahne binasındaki kazılarda, yeni bir anıt ve 20'ye yakın tiyatro maskı gün ışığına çıkarıldı.

cumhuriyet.com.tr

Myra-Andriake kazıları, Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülüyor.

Çalışmalar, milattan sonra 2. yüzyıldan kalan ve sahne binası hariç, oturma bölümleri hiç zarar görmeden günümüze kadar gelen 11 bin 500 kişilik Myra Antik Tiyatrosu'nun sahne bölümünde devam ediyor.

Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarında 9,5 metre derine indiklerini belirterek, ''Tiyatronun sahne binası bize, orkestra kotuna göre, arka tarafta 4 metre daha aşağı indiğini gösterdi. Sahne binasının önü ile arkası arasında 4 metre kot farkı var'' dedi.

Orijinal zemine çok yakın olduklarını dile getiren Çevik, tiyatronun arkasındaki bölgede bir meydan olduğunu belirterek, meydandaki Roma şehrinin kotuna ilk kez indiklerini ifade etti.

Bu derinlikte karşılarına bir anıt çıktığını anlatan Çevik, ''Bu bir onurlandırma anıtı. Myralı soylu bir kadın olan Posesis tarafından yaptırılan anıt, ailesine adanmış. Bütün ailenin heykellerini üstüne dizerek ailesini onurlandırmış. Babası ve bütün ailesi için yaptırdığı anıtta, babasının Likya Birliği'nin baş rahibi olduğunu, Gymnasium ve Pyrtaneson görevlisi olduğunu yazıyor. Bu görevler o dönem için bize çok önemli ip uçları veriyor. Öncelikle alüvyon altında olduğu için, bilmediğimiz Myralı, soylu, yardımsever ailelerden ilkini yakalamış oluyoruz. Bundan sonra çok şey çıkacağı konusunda da bize bilgi vermiş oluyor. Ekibimizin verdiği bilgiye göre, milattan sonra 1. yüzyıl ile 2. yüzyıl arasında yapılmış bir anıtla karşı karşıyayız'' diye konuştu.

Kazıda ayrıca kabartmalı filiz kuşakları ve 20'ye yakın tiyatro maskı ortaya çıkarıldı. Bu parçalardan yola çıkarak tiyatro binasının arka yüzünün görkemli bir yapıya sahip olduğu tahmin ediliyor.