Tiyatro seyircisi sahneyi kuşattı

Ankara Küçük Tiyatro'daki eyleme tiyatro dünyasıyla birlikte gazetecilerden izleyicilere pek çok kesim katıldı.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Tiyatroları (DT) 2011-2012 sezonuna veda etti; son oyunlar önceki gün sahnelendi. Ancak son oyunlar sahnelenirken, izleyici DT’nin genel müdürlüğünün de bulunduğu Küçük Tiyatro’nun sahnesini deyim yerindeyse “kuşattı”. Küçük Tiyatro’da söz bu kez oyuncuların değil, izleyicilerindi.

Ankara DT, belki de tarihinin en kalabalık eylemine sahne oldu. Biz de eylemde yer alan izleyicilere, tiyatroculara ve farklı sivil toplum kuruluşlarının önderlerine “Tiyatrolar neden özelleştirilemez” diye sorduk:

Sevinç Erbulak (oyuncu): Bir ülkenin başbakanının hangi meslek grubu olursa olsun, birilerini ötekileştirmesi çok acı. Burada oyuncu kimliğimle değil, “ötekileştirilen” kimliğimle bulunuyorum. Hatta en korunması gereken haklar azınlık haklarıdır. Bugün DT için buradayız. Ben İBBŞT’yi temsilen buradayım. Devletin tiyatrosuna evet, hükümet tiyatrosuna hayır demek için buradayız.

Ahmet Abakay (Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı): Bugün Türkiye’de gazetecilere, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik çok ağır baskılar var. Bunu en son sanatçılar yaşadılar. Biz bu baskılara 12 Eylül döneminde de boyun eğmedik, şimdi de eğmeyiz.

Gülşen Karakadıoğlu (eleştirmen): Bu tiyatrocuya değil, seyirciye dönük bir karardır. Seyirciyi, biat eden insanlara dönüştürmek istiyorlar, diye düşünüyorum. Buradaki sanatçıların hepsi son derece yetenekli ve nereden baksanız bütün Türkiye’de bin tane. Onlar istedikleri yerde istedikleri işi yaparlar ancak burada asıl olan tiyatrocular değil, çağdaş Cumhuriyet kurumları ve halktır.

Gürsan Piri Onurlu
(oyuncu): Burada tiyatroyu özelleştirmekten ziyade, daha yük olan (ya da olduğu söylenen) kurumlara da bakmak lazım. Mesela TRT. Eğer devlete 1100 kişi “batıyorsa”, konuştukları için mi, diye sormak lazım.

Nur Özveren (tiyatro izleyicisi): Eğer tiyatrolar kapatılırsa sanata büyük bir darbe vurulmuş olur. Çünkü topluma ayna tutar. 2 bin küsur senedir devam eden tiyatro, nasıl olur da kapatılmak istenir, aklım almıyor!

Emine Gözütok (tiyatro izleyicisi): Tiyatroların kapatılması toplumun uyanışını engellemektir. Dünyanın hiçbir yerinde görülmüş bir şey değil. Tiyatrolara kelepçe takmasınlar.