Tiyatro Pera'da "Ah Smyrna'm, Güzel İzmir'im!"

Tiyatro Pera, Nesrin Kazankaya'nın yazıp yönettiği "Ah Smyrna`m, Güzel İzmir'im" oyunuyla sezonu açtı. 20 Mayıs 2012'de, "18.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali" kapsamında prömiyer yaptı.

cumhuriyet.com.tr

İKSV ile Tiyatro Pera’nın ortak yapımı olan oyunun dramaturgisi Şafak Eruyar’a, yönetmen yardımcılığı Zeynep Özden’e, dekoru Başak Özdoğan’a, kostümü Fatma Öztürk Dönmez’e, ışık tasarımı Zeynep Özden’e, müzik yönetmenliği Ezgi Kasapoğlu’na, müzik düzenleme Emil Tan Erten’e ait. Oyunda görev alan sanatçılar: Aysan Sümercan, Muhammet Uzuner, Nesrin Kazankaya, Defne Halman, Başak Meşe, Emre Çakman, Linda Çandır, İlker Yiğen, Doğan Akdoğan, Selin Sevdar, Asır Akkaya.
 
Yaklaşık bir yüzyıl boyunca bir arada yaşamış farklı din ve dilden insanların; Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve Levantenlerden oluşan kozmopolit bir topluluğun birlikte yarattığı, çokkültürlü büyüleyici kent, Ege’nin incisi İzmir, 1922’de büyük bir yangınla yanıp kaybolur. Dini bayramlarını bile birlikte kutluyan bu insanların anılarını kitap sayfalarında; tiyatroları, sinemaları, kütüphaneleri, eğlence yerleri, mağazaları, olağanüstü mimarisiyle Osmanlı İmparatorluğu’nun en zengin ticaret merkezi İzmir’in siluetini de, kartpostal resimlerinde bulabiliyoruz artık. Antik kültürü, mitoloji  öykülerini yaratan bu toprak, emperyalist savaş tanrılarının, etnik kışkırtmayla başardıkları büyük bir yıkıma da sahne olmuştur. Kaybolup giden bizim geçmişimiz, bizim kültürümüzdür; doğdukları topraklardan sürülen, kendi ülkelerinden göç etmek zorunda bırakılan insanlar, bizim insanlarımızdır. Güzel İzmir’in bu hüzünlü sonunu anımsamak, halkların bir arada yaşayabilme umut ve çabasına küçük bir katkı yapabilir belki.
 
Oyun 1923 yılında İzmir’de geçer. Savaş bitmiş, Rum ve Türk topluluklarının karşılıklı göç etmesini zorunlu kılan “Mübadele Yasası” çıkartılmıştır. Köklü bir geleneğe ve kültüre sahip, zengin Rum ailesi Vlasto’lar, İzmir-Bornovada’ki  konaklarında göç hazırlığı içindedirler. Yıllardır Vlastolar’la bir aile gibi bir arada yaşayan Türk yardımcıları da, bu göçün hüzünlü tanıklarıdır. Savaşın travmatik izleri ve zorunlu göç, Türk ve Rum aile bireylerini de karşı karşıya getirir ve bir arada yaşamanın imkansızlığını derinleştirir. Kendilerini bir çatışma içinde bulan figürler, derin acılar içinde, çaresiz yarınlara, umutsuz hasretlere, imkansız aşklara boyun eğmek zorunda kalırlar. Feci bir yangınla yanıp harabeye dönen, farklı toplumların, dinlerin ve kültürlerin yüzyıl boyunca bir arada yaşadığı efsanevi dünya kenti, güzel İzmir-Smyrna değildir yalnızca; koskoca bir geçmiş, gelecek, hayaller ve umutlar da küle dönmüştür.
 
Bazı sahnelerinde Rumca konuşulan oyunda, iki toplumun geleneğini yansıtan Türkçe-Yunanca şarkılar, danslar yer almakta ve oyuncular tarafından çalınan enstrümanlar eşliğinde canlı müzik yapılmaktadır.

10. kuruluş yılını ardında bırakan “Tiyatro Pera”, tüm oyunlarında olduğu gibi, geçmiş ve günümüze duyduğu sorumlulukla, yakın tarihimize pencere açıyor.

Ah Smyrna`m, Güzel İzmir’im! oyununu Ekim ayında 14, 19, 20 21 Ekim günleri oynayacak.

www.tiyatropera.com