TIR'ı böyle aratmadılar

Hatay’da ‘devlet sırrı’ gerekçesiyle savcının engellendiği olaya İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı Müsteşarı, MİT Hukuk Müşaviri de dahil olmuş

Alican Uludağ/Cumhuriyet

 

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde durdurulan, ancak MİT görevlilerinin “devlet sırrı” gerekçesiyle aratmadığı TIR olayına İçişleri Bakanı Efkan Ala ile birlikte, Adalet Bakanı Müsteşarı, MİT Hukuk Müşaviri’nin de müdahil olduğu ortaya çıktı. TIR’ı aratmayan yetkililer hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulunan Adana Başsavcılığı’nın dilekçesinde, savcı Özcan Şişman’ın sinema filmini aratmayan olay sırasında yaşadığı zor durum da ayrıntısıyla anlatıldı.

Suriye’deki El Kaide militanlarına silah götürüldüğü iddiasıyla Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak günü durdurulan TIR’a ilişkin savcı ile yürütme arasında yaşanan kriz HSYK’ye taşındı. Terör suçlarına bakmakla görevli Adana Başsavcı Vekilliği, MİT’çilerin “devlet sırrı” diyerek aratmadığı TIR olayına karıştıkları gerekçesiyle Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Osman Eker, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, Hatay Başsavcısı Bestami Tezcan, İl Emniyet Müdürü Ragıp Savaş, İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, bu yetkililerin “suç delillerini gizleme, suçluyu kayırma, görevi kötüye kullanma ve gizliğili ihlal” suçlarını işledikleri belirtili. Adana Savcısı Aziz Takcı tarafından hazırlanan dilekçede, olayın tüm ayrıntıları şöyle yer aldı:

MİT Hukuk Müşaviri aramış: 1 Ocak’ta ihbara konu TIR, Kırıkhan Trafik Şubesi ekiplerince durduruldu. TIR’da ve öncü araçta bulunan bazı kişiler, MİT personeli olduklarını, araçtaki malzemenin devlet sırrı niteliğinde olduğunu iddia etti, resmi kimlik belgesi veya görev yazısı ibraz etmedi. Kırıkhan Başsavcısı ve nöbetçi savcı, olay yerinde olduğu halde kolluk görevlilerine arama yaptırılmadı. Bunun üzerine Adana SavcısıÖzcan Şişman, Emniyet görevlileriyle olay yerine gitti. MİT Hukuk Dairesi’nde yetkili olduğunu belirten Ulvi Canikli isimli kişi, Şişman’ı arayarak “TIR’ın kendilerine ait olduğunu, MİT Kanunu’na göre soruşturma izni olmadan arama yapılamayacağını” belirterek aramaya engel olmaya çalıştı. Şişman, kendisine “....araçta silah sevkıyatı yapıldığına dair iddia var. MİT görevlilerinin silah taşıma gibi bir görevi olamaz. Silah taşıma devlet sırrı olamaz. Bu konuda ısrar ediyorsanız tutanak tutarım, sizinli ilgili de soruşturmaya müdahale etmekten işlem yaparım” şeklinde uyarıda bulundu.

İçişleri Bakanı’ndan çekilin talimatı: Bu sırada Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz ve Hatay TEM Şube Müdür Vekili Eyüp Karaçoban’a yönelik olarak aramanın yapılmaması konusunda Hatay İl Jandarma Komutanı, Emniyet Müdürü, Vali ve Jandarma Komutanlığı Kurmay Başkanı tarafından baskı yapıldı. İçişleri Bakanı’nın (Efkan Ala) arama noktasındaki tüm jandarma ve Emniyet unsurlarının olay yerinden ayrılması yönünde talimat verdiği söylendi.

Yetmedi Müsteşar aradı: Olay yerinden sorumlu ilçe komutanını telefonla arayan İl Alay Komutanı, MİT görevlilerinin serbest bırakılması talimatını verdi. Bunun üzerine Yüzbaşı Ayvaz, konunun adli olduğu, geri çekme emrini yerine getirmeyeceğini bildirdi. Görevlilerin tüm çabalarına rağmen MİT’çiler, aracı olay yerinden alıp 2-3 km. kadar götürdü. Savcı Şişman’ın talimatı üzerine araç tekrar durduruldu.

Ankara’dan MİT ekibi geldi: MİT’çiler, savcı Özcan Şişman’a da arama yaptırmamak için direndi. Aracın arka kapısının önünde 5-6 kişi sıralandı. Talimata rağmen Emniyet görevlileri, MİT’çileri aracın yanından uzaklaştıramadı. Olay yerine adının Yener olduğunu belirten MİT Daire Başkanı ve yanında birkaç MİT görevlisi olduğunu söyleyen kişiler geldi, “MİT Kanunu’na göre arama yapılamayaccağını, araçtaki malzemenin devlet sırrı kapsamında olduğunu” belirtti. Savcı tarafından Kırıkhan Emniyet Müdürü telefonla aranıp takviye istendi. Buna rağmen talimat yerine getirilmedi.

Validen olay yerinde görevden alma: Bu sırada Hatay TEM Şube Müdür Vekili’ni arayan İl Emniyet Müdürü, “Hatay Valisi’nin olay yerinde bulunan tüm TEM görevlilerini yazılı emir vererek görevden aldığını, olay yerinde bulunma yetkilerinin bulunmadığını, Hatay’a geri dönmeleri talimatı” verdiğini açıkladı. Çok tedirgin olan TEM Şube Müdür Vekili ve diğer görevliler, olay yerini terk etti. Bu arada MİT’çilerin sayısı 10’un üzerine çıktı. Yürütme makamlarının talimatıyla adli kolluk görevlilerinin tamamının çekilmesi üzerine arama yapılamadı. Savcının izni olmadan TIR, MİT görevlileri tarafından Reyhanlı’ya doğru uzaklaştırıldı. Emniyet trafik ekibi, trafik kazası var gerekçesiyle yolu trafiğe kapattı ve bu şekilde TIR’ın takibini engelledi.