TİKA Afrika'da

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA), Sahra Afrikası'nda yürüttüğü eğitim, sağlık ve sosyal alt yapı çalışmaları, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele eden Afrikalara umut oluyor. TİKA, temiz su ihtiyacının karşılanmasından modern tarım tekniklerinin geliştirilmesine kadar birçok konuda bölge halkının sorunlarına çözüm arıyor.

cumhuriyet.com.tr

TİKA, temiz içme suyu ihtiyacının karşılanması için Sahra Afrikası'nda önemli çalışmalar yürütüyor. Halkın en hayati ihtiyacı olan temiz su temini için yüzlerce kuyu açan TİKA, bu yolla güvenlik ve huzurun tesisine de katkı sağlıyor.

Bölge halkının sağlık sorunlarının çözümü için de projeler yürüten TİKA, binlerce kişinin sağlık taramasından geçirilmesine katkıda bulunuyor. Halkta sıklıkla görülen katarakt ve fıtık gibi hastalıklar, Türk doktorları tarafından tedavi ediliyor.

Sahra Afrikası'nda modern tarım tekniklerinin geliştirilmesi amacıyla tarım uzmanlarına eğitim verilmesini sağlayan TİKA, kreşlerden üniversitelere birçok eğitim kurumunun donanımını yapıyor. Üniversite öğrencilerine burs da veren TİKA, bölgedeki okulların fiziki şartlarının düzeltilmesi için de çalışmalarda bulunuyor.

Üretim sektörleri ve ekonomik alt yapının geliştirilmesi faaliyetlerine de katkı sağlayan TİKA, bölgeye mikro kredi ve mikro finans konusunda uzmanı gönderiyor, deri ve gıda sektörünün gelişmesi yönünde projeler üretiyor. Bu kapsamda gıda üretiminde artış ve güvenli gıdaya ulaşımı sağlayacak teknikler öğretiliyor.

 

250 tarım uzmanı eğitildi

TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya, yaptığı açıklamada, Afrika'nın açlık, yoksulluk, kabileler arası savaşlar, bulaşıcı hastalıklar, sömürgecilik ve kölelik gibi olumsuzluklarla anıldığını anımsattı. Son yıllarda Afrika'nın genç nüfusunun fazlalığı, zengin maden yatakları ve 50'ye yakın ülkeyle oluşturduğu siyasi potansiyelinin öne çıktığını belirten Kulaklıkaya, ''Son yıllarda tüm dünya ülkeleri Afrika'ya yöneldi'' dedi.

Türkiye'nin, Kuzey Afrika ülkeleriyle uzun yıllardan beri dostane ilişkiler sürdürdüğünü,90'lı yıllardan itibaren de Sahra Afrikası'na yöneldiğini kaydeden Kulaklıkaya, bu kapsamda siyasi, kültürel ve ekonomik faaliyetleri kapsayan ''Afrika Açılımı Eylem Planı'' oluşturulduğunu söyledi.

TİKA'nın da bölge ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek ya da ilişki tesis etmek için Etiyopya, Sudan ve Senegal'de açtığı bürolarla projeler yürüttüğünü anlatan Kulaklıkaya, ''Proje bulmakta zorlanmıyoruz. Çok fazla talep var ama biz onların öncelikleriyle bizim önceliklerimizi buluşturacak alanlarda yoğunlaşmak istiyoruz. Bunlar da ağırlıklı olarak içme suyu, tarım, sağlık ve mesleki eğitim'' diye konuştu.

Kulaklıkaya, 13 Afrika ülkesini kapsayan Tarımsal Kalkınma Programı yürüttüklerini, bu kapsamda, tarım uzmanlarını Türkiye'ye getirerek, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde eğittiklerini söyledi. Kulaklıkaya, şimdiye kadar 250 tarım uzmanının eğitimden geçtiğini kaydetti.

 

Türk doktorları 'katarakt' ile mücadele ediyor

Sağlık alanında da önemli projelere imza atıldığına dikkati çeken Kulaklıkaya, sivil toplum örgütleri ve gönüllü doktorların katkısıyla bölgede yaygın olan katarakt hastalığı ile mücadele edildiğini anlattı. Türkiye'den giden uzman doktorların önleyici tedbirleri konusunda halkı bilinçlendirdiğini ve katarakt hastalarını ameliyat ettiğini belirten Kulaklıkaya, ''Bölgede 500 bin civarında katarakt hastasının olduğu belirtiliyor. Hepsini ilelebet bizim tedavi etmemiz mümkün değil. Bu nedenle bölgedeki doktorları da Türkiye'ye getirip, buradaki hastanelerde eğitim veriyoruz'' dedi.

Türk doktorlarının fıtık ve doğuştan cilt problemlerini tedavi için de ameliyatlar yaptığı bilgisini veren Kulaklıkaya, şimdiye kadar yaklaşık 200 doktorun bölgeye gittiğini söyledi.

 

TİKA bürolarını sayısı artacak

TİKA'nın, insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra, ekonomik içerikli ve kapasite geliştirmeye yönelik projeleri de hayata geçirmeye çalıştığını belirten Kulaklıkaya, şöyle konuştu:

''Ülkemizin potansiyelini Afrika'ya aktarmaya çalışıyoruz. Yaptığımız mütevazı destekler çok büyük ses getiriyor. 10 bin dolarlık gıda yardımı bile basında oldukça geniş yer alıyor. Ameliyatlar çok konuşuluyor ve takdir topluyor. Yapılan her projeden sonraki sevgi gösterilerini arkadaşlar sitayişle (övgüyle) anlatıyor. Bölge ülkeleriyle iyi ilişkilerimiz olduğu için kabul edilirliğimiz diğer ülkelere göre fazla.''

Geçen ay İstanbul'da yapılan Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'ne de değinen Kulaklıkaya, bu zirvede ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını, iş adamlarının bölgeye giderek iş yapması konusunda önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Türkiye'nin önümüzdeki yıl sonuna kadar 15 Afrika ülkesinde büyükelçilik açacağını belirten Kulaklıkaya, buna paralel olarak TİKA'nın da kıtadaki büro sayısını artıracağını sözlerine ekledi.